Kies uit deze 5 recepten om zelf snel lekkere worstenbroodjes te maken.
Snel met bladerdeeg uit de winkel zoals Jeroen Meus, Jamie Oliver, onszelf en Piet Huysentruyt…
Of maak zelf klassiek bladerdeeg.
Koop je zelf kant en klaar bladerdeeg uit de supermarkt, en koop je ook kant en klare worst bij je slager? Ideaal dan om ook je kinderen mee te laten bakken.
Inhoud
- 1 Worstenbroodjes Jeroen Meus
- 2 Hoe maak ik bladerdeeg?
- 3 Zelf worstenbroodjes maken met gehakt of worstjes uit de winkel
- 4 Hoe zelf worstenbroodjes maken met bladerdeeg: in 30 minuten
- 5 Snelle worstenbroodjes recepten van Piet Huysentruyt
- 6 Jamie Oliver’s Worstenbroodjes met Bladerdeeg: uit Jamie in 30 minuten!
- 7 Hoe worstenbroodjes op voorhand maken
- 8 Je lekkerste worstenbroodjes met gehakt
Worstenbroodjes Jeroen Meus
Lekkere klassieke worstenbroodjes maken doet Jeroen Meus als volgt.
Makkelijk met kant en klaar bladerdeeg uit de winkel en gehakt zelf naar wens op smaak gebracht:
Ingrediënten voor “de worst”:
Lekker snel worstenbroodjes maken op verloren maandag of elke andere koude dag zodat je kan genieten van een warm en hartig vullend tussendoortje. 2 sneden wit brood. Voor meer smaak: gebruik het lekkerste brood dat je voorhanden hebt, verwijder de korst niet en toast of gril je brood ook nog even!
- een scheutje volle melk
- 1 sjalot
- 1 knoflookteentje
- 1 klontje boter
- 400 gram gemengd gehakt
- 1 biologisch ei van echte, loslopende scharrelkippen
- kruiden naar wens: Jeroen kiest uit potjes dragon, salie en Provençaalse kruiden, vers gemalen peper en zout
Ingrediënten voor de broodjes:
Makkelijk en lekker appelbol recept zodat je in minder dan 30 minuten zal smullen, geserveerd met veel poedersuiker en een lekker kopje koffie. 1 eitje om je broodjes “dicht te plakken”
- bladerdeeg van de winkel
- bloem om je werktafel te bebloemen
- indien gewenst: curryketchup
- een bakplaat met bakpapier
Hoe Jeroen’s worstenbroodjes met gehakt zelf maken:
- Neem een kom, giet er een scheutje volle melk in. Jeroen snijdt nu de korsten van het wit brood en laat het wit van het brood weken in de volle melk.
- Smelt de boter in een pannetje. Snijd de sjalot zo fijn mogelijk en stoof aan. Voeg ook het fijngesneden knoflookteentje toe.
- Wanneer het brood geweekt is, voeg je er het gemengd gehakt en het ei aan toe. Meng goed door elkaar. Voeg dan de aangestoofde sjalot en look toe en meng. Kruid naar wens bij met je favoriete kruiden.
Op zoek naar een makkelijk voorgerecht? Kies dan uit 1 van deze 3 koude voorgerechten van Jeroen Meus. + Bonus: Koud aperitiefhapje dat je op voorhand kan klaarmaken. Ga nu je worstenbroodjes maken!
- Oven voorverwarmen op 180 graden.
- Klop de eierdooier met wat water los en zet er een borsteltje in.
- Bebloem je werktafel, leg er een vel kant en klaar bladerdeeg van de winkel op en rol met een deegrol zachtjes wat uit.
- Snijd rechthoekige lapjes (6 uit een groot vel bladerdeeg. Snijd dus 1 grote rechthoek: snijd de langste zijde halfdoor en snijd de kortste zijde in 3.)
- Schep met een lepel een “worstje” gehakt op het bladerdeeg. Spuit er indien gewenst curryketchup over. Rol dicht en leg op een bakplaat met bakpapier.
- Snijd er van boven wat inkepingetjes in, zonder door het deeg te snijden!
- Beborstel met het losgeklopte eigeel (Jeroen plakt dus niet echt iets aan elkaar).
- Laat je worstenbroodjes een 20 tot 25 minuten bakken in de oven van 180 graden.
- Gebruik liefst vers gehakt: half varkensvlees en half kalfsvlees. Voor snel en makkelijk werken probeer je best ook alle worsten die bij de beenhouwer te verkrijgen zijn: sommige slagers maken echt worsten die nadat je ze probeert ideaal blijken voor worstenbroodjes.
Hoe maak ik bladerdeeg?

Je kan bladerdeeg zelf maken of snel kopen in de winkel in de diepvries sectie: koop bladerdeeg velletjes van ongeveer 1 Euro muntstuk dikte en 12 cm lang (of de lengte van de worst die je koopt) op 12 cm breedte.
Hoe maak je zelf bladerdeeg stap voor stap:
- Deeg kneden (bloem, boter, zout, ijskoud water)
- In plastiekfolie 15 min laten rusten in ijskast.
- Bevrozen boter tot een stijve bal vormen
- Deeg uitrollen tot vierkante lap: midden 2-3 cm, rand 1 cm
- Boter in’t midden leggen
- Deeg toevouwen
- Deeg uitrollen tot lange lap, in 3 vouwen en 15 minuten rusten in ijskast
- Opnieuw uitrollen, omkeren, in 3 vouwen en 15 min laten rusten.
- Herhaal stap 8 nog 4 maal
- Steek zoveel bladerdeeg af als nodig.
Lees hier verder hoe je zelf bladerdeeg kan maken.
Zelf worstenbroodjes maken met gehakt of worstjes uit de winkel
Wil je een alternatief om zelf gehakt naar eigen smaak te kruiden?
Probeer gewoon alle worsten die bij je beenhouwer te verkrijgen zijn in een velletje bladerdeeg te rollen en af te bakken. Sommige slagers maken echt worsten die misschien niet je favoriet zijn voor bij aardappels, maar nadat je ze probeert: ideaal blijken voor worstenbroodjes.
Welke worst vind jij het lekkerst voor in worstenbrood?

Hoe zelf worstenbroodjes maken met bladerdeeg: in 30 minuten
Ingrediënten
- 400 tot 450 gram bladerdeeg
- 400 gram gemengd gehakt of simpelweg 6 worstjes gekocht in de winkel
- 1 losgeklopt ei voor de afwerking
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 200 graden °C
- Bladerdeeg indien nodig uitrollen tot dunne velletjes (iets dikker dan een Euro muntstuk) velletjes
- Bladerdeeg velletjes snijden op 12 cm breedte en de lengte van de worst. Indien je zelf gehakt hebt gekocht, snijdt de bladerdeeg velletjes in vierkantjes van 12 cm.
- Indien je werkt met eigen gehakt: worstjes rollen van 12 cm. De worst hoeft niet perfect te zijn, zorg gewoon dat er ietwat gelijkmatig vlees op het brood komt.
- Leg de worst in het midden van een bladerdeeg velletje.
- Strijk 1 zijde van het velletje (evenwijdig met de worst) in met het losgeklopt ei.
- Vouw de andere zijde van het velletje over worst en druk aan op de kant met losgeklopt ei.
- Leg de worstenbroodjes op bakpapier of gewoon op een beboterde bakplaat.
- Bestrijk de bovenkant van de worstenbroodjes met de rest van het losgeklopt ei.
- Bak bruin (ongeveer 20 minuten)
- Serveer de worstenbroodjes heet met tomaten ketchup en chili-saus door elkaar gemengd.
- Of laat de worstenbroodjes afkoelen, snijd ze in mini broodjes en serveer als aperitiefhapjes met een deftig glas bier voor de volwassenen :-) .
Snelle worstenbroodjes recepten van Piet Huysentruyt
Makkelijk worstenbroodjes recept zodat je zelf snel met bladerdeeg uit de diepvries en vers gehakt lekkere, warme kersthapjes kan klaarmaken.
Worstenbrood wordt traditioneel klaar gemaakt op Verloren Maandag : de eerste maandag na 6 januari (Driekoningen).
Heel vroeger maakten de slagers na de nieuwjaarsdagen worsten, waarin ze de resten vlees van de feestdagen verwerkten. Daarna ging er een knapperig broodkorstje rond, zodat het niet te veel opviel dat het om ‘oud’ vlees ging.
Ingrediënten
- 4 vierkante lapjes diepvries bladerdeeg uit de winkel (langste zijde ongeveer 18 centimeter)
- 1/2 kg gemengd gehakt (250 gram varkensvlees, 250 gram kalfsvlees)
- 1 losgeklopt ei
- vers gemalen peper
- 1 theelepel zout
- 1/2de theelepel muskaatnoot
Hoe Piet’s worstenbroodjes maken
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Meng het gehakt met het zout, de peper en de muskaatnoot. Rol hiervan 4 worsten (van ongeveer 18 cm) en leg op elk bladerdeegvel een worst. Als worsten rollen niet lukt, leg het gehakt dan zo goed mogelijk op 1 lijn in het midden van het bladerdeegvel.
- Rol het bladerdeegvel op rond de worst en sluit door de deegranden wat te bevochtigen met water en ze daarna met je vingers of met een vork dicht te drukken.
- Bestrijk de bovenkant van de worstenbroden bestrijken met het losgeklopte ei.
- Leg de broodjes op een bakplaat met boterpapier of op een bakplaat die je eerst invet en dan met bloem bestrooid.
- Laat 20 to 30 minuten bakken in de oven. Het gehakt is klaar op 20 minuten. De worstenbroodjes zijn klaar als ze krokant bruin gebakken en gerezen zijn.
Wil je echter nog sneller smullen? Lees dan hier verder hoe Piet worstenbroodjes maakt met kant en klare worst van bij de beenhouwer.
Eet jij liever worstenbrood met gehakt of met echte worst? Laat het weten in een reactie onderaan!
Jamie Oliver’s Worstenbroodjes met Bladerdeeg: uit Jamie in 30 minuten!
Jamie serveert deze minibroodjes bij een picknick… Het zijn echter perfecte aperitiefhapjes, zoals ze ook op het menu staan in de Dôme café’s. Lekker!
Ingrediënten voor 20 mini worstenbroodjes
- 1 vel bladerdeeg
- 1 biologisch ei
- 12 chipolata worstjes
- 1 theelepel venkelzaad
- Parmezaanse kaas
- sesamzaadjes (enkele eetlepels voor garnituur)
Hoe klaarmaken
- Oven voorverwarmen op 220 graden.
- Bakplaat beleggen met bakpapier voor de minst mogelijke schoonmaak achteraf!
- Rol het vel bladerdeeg uit en snijd het in de lengte door: zodat je twee lange rechthoeken krijgt.
- Bestrijk de zijkanten van beide rechthoeken met losgeklopt ei. Heb je flink veel ei, bestrijk er dan de ganse rechthoek mee. Zo gaat niks verloren. Hou mog ei over voor stap 8!
- Leg 6 chipolata worstjes in het midden van elke rechthoek: enigszins overlappend (zoals schuin omgevallen domino-blokjes).
- Strooi er venkelzaadjes en geraspte Parmezaanse kaas over.
- Vouw het deeg over de worstjes, zodat je 2 lange “broden” maakt. Druk de naad met de tanden van een vork in elkaar.
- Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en strooi er sesamzaadjes over.
- Snijd tenslotte elk lang brood in 10 mini broodjes.
- Bak een 15tal minuten tot knapperig goudbruin.
Hoe worstenbroodjes op voorhand maken
Het gehakt ga je op voorhand maken. Pas in de broodjes bakken net voor het serveren, zodat je er lekker warm van kan genieten.
Benodigdheden
- velletjes bladerdeeg (12 cm) uit de winkel of 1 groot vel
Voor de worst:
- 1 snede brood van bij de betere bakker
- 50 ml volle melk
- kruiden: peper, zout, muskaatnoot
- 2 dooiers van biologische eieren
- 500 gram gehakt
Voor de afwerking net voor de broodjes de oven in gaan:
- 1 extra eierdooier
- enkele lepels water of koffie
Hoe klaarmaken
- Snijd de korst van het brood, snijd in stukjes en week in de melk.
- Doe het gehakt in een kom, kruid met peper, zout en muskaatnoot en meng er met je handen het melkbrood en de dooiers door.
- Verdeel het gehakt en rol in kleine worsten..
- Rol het bladerdeeg uit tot minder dan 5 mm en snijd er vierkanten van 12 cm uit.
- Leg op elk deeglapje een gehaktworst.
- Rol de deeglap rondom de worst en duw en plak de uiteinden van het deeg dicht met water. Laat rusten in de koelkast.
- Verwarm je oven voor op 200 graden.
- Klop de 3de dooier los met koffie of water en strijk dit over bovenover elk broodje.
- Bak de worstenbroden een 20tal minuten in de oven en serveer warm.
Je lekkerste worstenbroodjes met gehakt
Lekker snel worstenbroodjes maken op een koude dag doe je zo! Zodat je kan genieten van een warm en hartig vullend tussendoortje.
“Alles kan” bij het maken van worstenbroodjes. Gehakt is het makkelijkst. Maar wil je precies weten wat je eet? Vertrek dan van een stuk vlees dat je door je slager laat malen of gewoon thuis met 2 ‘klievers’ – hakmessen dus – fijnhakt. (Krijg je bovendien flinke bicepsen van: een beetje thuis training is altijd goed!). Daarna kan je onder je gehakt vlees je favoriete kruiden en smaken doormengen. Dan er een worstje van maken en er een velletje bladerdeeg rond rollen. Bakken en klaar.
Tip van Jeroen Meus! Wil je een Nederlands saucijzenbroodje maken? Kruid dan met typisch oosterse kruiden en smaakmakers zoals: komijn, koriander, pepertjes, lenteui of sjalot en ketjap manis (of sojasaus en bruine suiker).
Worstenbroodjes recept voor 4 broodjes
- 300 gram rundergehakt
- 1 kleine fijngehakte ajuin
- 1 geschilde en geraspte wortel
- 1 losgeklopt ei
- 1 eetlepel verse, fijngesneden peterselie blaadjes
- 1/2 theelepel gedroogde gemengde kruiden (vleeskruiden, spaghetti kruiden…)
- 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
- voor 4 broodjes: 2 vellen bladerdeeg uit de diepvries, gedeeltelijk ontdooid (of zelf gemaakt volgens het bladerdeeg recept)
- 1 eetlepel melk
Hoe worstenbroodjes met gehakt bakken
- Verwarm de oven voor op 220 ° C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng in een kom het gehakt met de ui, wortel, verse peterselie, kruiden, peper en het ei.
- Snijd de vellen bladerdeeg in de helft.
- Verdeel het gehaktmengsel in 4 en rol ze in worsten.
- Leg 1 worst langs een lange zijde van 1 velletje.
- Rol het deeg over het gehakt mengsel en druk het deeg op elkaar zodat het gehakt geheel met deeg omringd is. Herhaal voor de 3 andere worsten.
- Plaats de worstenbroodjes met de naad naar omlaag op de bakplaat.
- Borstel de bovenkant van de broodjes in met wat melk en bak een 20 tot 25 tal minuten in de oven tot de worstenbroodjes goudbruin en gepoft zijn.
Haal de worstenbroodjes uit de oven en laat nog 5 minuten afkoelen op de bakplaat alvorens warm te serveren.
smaakt altyd zeggen myn mannen
heerlijk voor de nederlandse gerechten hier ook te krijgen
Ik zoek een recept voor worstenbrood, zoals mijn grootmoeder (Wommelgem) het gemaakt heeft. Niet te vinden in ons kookboek en in het internet. Het worstenbrood was ongeveer 40 tot 50 cm lang. Daarin waren sappige braadworsten. De buitenkant van de deeg werd nog met koffievloeistof besmeerd. Mijn grootmoeder heeft nog voor de 2.de wo bij gezelschappen gekookt. Graag een reactie aan namelad@web.de