Makkelijk brownies recept zodat ook jij lekkere brownies kan bakken die altijd lukken.
Het verschil tussen te droge brownies en lekkere brownies ligt hem dikwijls in het (niet) kloppen van het beslag: hoe minder goed je het beslag klopt, des te droger het bakresultaat. Klop het beslag daarom krachtig voor 1 volle minuut. De buitenkant lijkt wat op cake, de binnenkant is wat taaier maar niet te klef.
Een andere manier is de eieren met de suiker luchtig op te kloppen met een elektrische mixer met kloppers totdat alle suiker is opgelost in de eieren en het volume van de eieren minstens verdubbeld is.
Tenslotte is de oventemperatuur heel belangrijk en zal afhangen van jou oven. Probeer te starten op 200 graden en las na 15 minuten het oppervlak van je baksel toch wel echt donkerbruin begint te kleuren, zet dan de oventemperatuur onmiddellijk een 25 graden lager.
Brownie ingrediënten
- 90 gram (6 eetlepels) in stukjes gesneden hoeveboter
- 240 gram pure of half gezoete chocolade, in stukjes gehakt
- 150 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 grote, biologische eieren, op kamertemperatuur
- 35 gram tarwebloem
- indien gewenst: 1 kopje noten (walnoot, hazelnoot, amandenoot): roosteren en dan grof hakken
- boterpapier en boter om het papier extra in te vetten
- vierkante bakvorm (20 cm)
Brownies maken
- Oven voorverwarmen op 175 – 200 ° C.
- Bedek de bodem en zijkanten met boterpapier, zodat het papier over de vorm uitsteekt. Beboter het boterpapier.
- Neem een sauspannetje met dikke bodem, zet op een kaag vuurtje en smelt er de boter in. Van zodra de boter begint te smelten, voeg je de chocolade toe en laat onder voortdurend roeren smelten.
- Neem dan de pan van het vuur en roer er het vanille extract en de suiker door, totdat alle suiker is opgelost.
- Klop er met een elektrische mixer met kloppers de eieren door, 1 ei per keer.
- Voeg dan de bloem toe en klop minstens 1 minuut totdat het beslag er niet meer korrelig uitziet, maar wel ietwat begint te blinken en ietwat van de zijkanten van de pan wegtrekt. Het is de bedoeling dat je beslag rijk, dik, satijnachtig glad en glanzend is.
- Roer er dan indien gewenst de gehakte noten door.
- Schep het beslag in de met boterpapier bedekte vorm en bak voor een 30 tal minuten, totdat het midden van het gebak bijna "stijf gebakken" is. Kijk na een kwartiertje of het oppervlak niet te bruin is, zoja, zet je de temperatuur van de oven direct wat lager.
- Laat de brownie volledig afkoelen in de vorm, alvorens het boterpapier met gebak uit de vorm te nemen en in vierkante stukken te snijden.
Een reactie achterlaten