Uiterst makkelijk en lekker cake recept voor kinderen en volwassenen. Geen weegschaal nodig zodat iedereen die de ingrediënten in huis heeft er gegarandeerd een lekkere cake van kan bakken.
Je kan de cake zo serveren of als je dat wil verder garneren met zelf gemaakte sinaasappel- of citroensiroop.
Dit kindvriendelijk recept laat de weegschaal achterwege en meet alles af in yoghurtpotjes: we vertrokken van een potje yoghurt van 125 gram (kwestie dat een te grote of te kleine pot niet meer in goede verhouding blijft met het aantal eieren)
Om makkelijk af te meten voegen we in plaats van boter, olie toe. Je kan natuurlijk ook boter smelten en afmeten, maar giet nooit hete boter in een plastiek yoghurt potje!
Cake ingrediënten
- 1 potje van yoghurt van 125 g
- 2 yoghurt potjes suiker
- 2 eieren
- 3 yoghurt potjes bloem
- geraspte schil van 1 citroen
- anderhalve theelepel bakpoeder
- 3/4 yoghurt potje gevuld met een neutraal smakende olie of mijn persoonlijke voorkeur: arachideolie
Voor de siroop:
- sinaasappel of citroensap
- suiker naar smaak (bijvoorbeeld evenveel als je sap hebt)
Citroencake maken
- Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius.
- Klop de yoghurt en de suiker in een kom.
- Klop er de eieren en citroenschil bij.
- Zeef de bloem, meng met het bakpoeder en voeg dan bij aan het cake beslag. Klop met een garde of elektrische kloppers tot er geen klonters meer in de bloem zijn.
- Voeg als laatste gesmolten boter of olie toe en klop goed door elkaar tot een homogeen beslag.
- Giet het cake beslag in een ingevette en met bloem bestrooide rechthoekige cakevorm of in 12 anti-aankleeflaag cupcake vormpjes.
- Bak de cake in de voorverwarmde oven totdat als je er een tandenstoker in prikt, deze er weer proper terug uitkomt (een 25 tal minuten. Noteer de baktijd voor de volgende keer als je deze cake weer gaat bakken, want ieders oven bakt verschillend. Te lang gebakken cake heeft gewoon een dikkere korst, dus als je niet zeker bent en de cake bakt niet ‘aangebakken donker bruin’ laat hem dan gerust wat langer in de oven staan. Meet en leer voor de volgende keer.)
- Verwarm ondertussen het sinaasappel of citroensap met de suiker in een pannetje, en roer tot de suiker volledig is opgelost.
- Prik de cake bovenaan in met een vork en giet de siroop over de cake zodat hij in de vorkgaatjes zal zakken. Garneer indien gewenst met poedersuiker en geraspte sinaasappel- of citroenschil.
Els zegt
Cake laten bakken, na 30min (voordien zag ik dat hij niet gaar was) opende ik de oven om te prikken met tandenstoker en de hele boel is ingevallen !
Ik geef het bakken wellicht beter op…
Ons Kookboek zegt
Beste Els,
Gewoon blijven bakken tot het lukt of op kookworkshop gaan bij Jolanda (zie http://www.taartmaken.com).
Dikwijls zakt een goed gebakken cake in wanneer je de oven (te snel) opent: probeer eens je cake te bakken en pas uit de oven te halen wanneer de oven is afgekoeld (en dan pas de prikkertest uitvoeren).
Succes en laat weten hoe het verder gaat Els!