Goedkoop en makkelijk zelf frisdrank maken? Je kan het met dit lekker verfrissend gemberbier recept zodat je minder suiker drinkt en meer geld overhoudt om andere dingen te kopen.
Je kan gemberbier (ginger ale, ginger beer) in de winkel kopen, maar de smaak van het echte product is 100 keer beter, temeer omdat je het recept kan aanpassen naar eigen smaak. Bovendien zitten de frisdranken uit de winkel boordevol suiker, waar je in dit recept met minder een even lekker drankje maakt.
Gebruik liefst droge wijngist, maar bij gebrek daaraan kan je ook de droge gist kopen in de bakafdeling van je supermarkt.
Het makkelijkst is te werken met een recycleerbare lege Coca Cola fles of een andere plastiek frisdranken met gas fles. Makkelijk, want je kan door op de fles te drukken voelen of er genoeg gas in de fles zit. Je kan het ook in bierflessen of limonadeflessen maken. Leer dan wel hoe snel je product gist, want op hete, zomerse dagen zonder de fles te openen, kan de fles barsten door de druk. Ga je dit recept dagelijks maken, dan raden we je aan steeds glazen flessen te gebruiken: je weet maar nooit wat van plastiek je binnenkrijgt met het drinken uit steeds maar weer gerecycleerde plastiek flessen.
Het is de bedoeling de drank te laten gisten totdat de fles onder druk staat. Open de fles en laat weer gisten tot de fles onder druk staat. Zet de fles dan in de ijskast en consumeer als het gemberbier is afgekoeld. Als je maar half de fles leeg drinkt, laat dan een paar dagen in de ijskast staan, totdat de gist traag maar zeker de fles weer onder druk zet.
Gist zet suikers om in alcohol en koolzuurgas (bubbels), hoe langer je het geheel laat gisten, hoe meer alcohol en hoe minder zoet je drankje is. Ikzelf gist 1 tot 2 dagen (het is hier wel 30 graden), want ik wil vooral bubbels en niet direct de alcohol.
Open de fles zachtjes en giet ze langzaam uit, zodat het bezinksel zo goed en zo kwaad dat gaat op de bodem van de fles blijft. Het bezinksel is echter gezonde gist met veel vitamine B, dus giet het vooral niet weg.
Gemberbier recept voor 1 liter
Naar smaak (proeven dus):
- 1 liter water
- 8 koffielepels lichtbruine suiker
- 1/2 theelepeltje droge gist
- sap van 1/2de kleine citroen, limoen of 1 grote calamansi citroen
- 3 cm verse gemberwortel
Hoe gemberbier maken
Rasp de gemberwortel en knijp met de hand zoveel mogelijk sap uit de geraspte gember.
- Doe het gembersap bij het water, voeg de suiker en citroensap toe en proef. Schud de fles tot de suiker is opgelost. Is het mengsel te zoet, voeg dan meer citroen toe. Smaak je te weinig gember, voeg dan meer gembersap toe. Is de zure citroensmaak en/of de gembersmaak te sterk, voeg dan 250 ml water en 2 koffielepels suiker toe.
- Voeg de gist toe, schud de fles zodat de gistkorrels verdwijnen en zet op een warme plaats. Kom na 1 of 2 uur terug, schroef de dop van de fles: als er geen gas ontsnapt, schud je de fles heftig om, zodat er meer lucht in het mengsel komt. Herhaal totdat de gisting goed op gang is (de fles "pssssst" als je ze opent.
- Laat de gist gisten tot de fles goed onder druk staat (als je op de plastiek fles drukt en de fles geeft niet mee). Laat de druk eraf en herhaal.
- Als de fles opnieuw onder druk staat, zet je ze in de ijskast zodat de gisting veel trager gaat verlopen en je gemberbier fris kan geschonken worden.
Een reactie achterlaten