Een lekker en uiterst makkelijk kalamansi smoothie recept zodat je goedkoop en zeer snel een verfrissende frisdrank kan maken met veel minder suiker dan in de supermarkt.
Een typische drank uit de "coffee-shops" in Maleisië: een koel drankje met suiker, ijsblokjes en wat ze daar noemen "limau kasturi". Dit zijn kleine ronde citrusvruchten (12 tot 20 mm diameter), niet van een limoenenboom maar wel van een kalamansi struik.
Zoals met elke citrusvrucht zit het meeste smaak niet in het sap, maar wel in de etherische olieën in de schil. In vergelijking met sinaasappel, gewone citroen of pompelmoes, heeft de kalamansi niet veel van het "bittere witte vel" tussen de schil en het vruchtvlees. Wat het dan weer ideaal maakt om het snel in zijn geheel te mixen in een blender en naar smaak wat aan te zoeten. Verder flink wat ijsblokjes erbij en je smoothie is klaar. Door het niet schillen van de limoen heeft het drankje een mooie groen-gele kleur
Op de foto zie je de zogenaamde "Magic Bullet Blender": een blendertje wat je dikwijls op markten gedemonstreerd ziet onder de leuze: het krijgt alles gemixt en je kan wat je gemixt hebt direct opdrinken uit de beker van de blender. Zeer praktisch inderdaad. Het enige nadeel is dat de mesjes niet echt bestand zijn om grote ijsblokjes te breken. We hebben hier al flink wat gebroken mesjes, de mesjes vervangen is niet echt goedkoop, dus hebben we een echte, grote smoothiemaker aangeschaft. Heb je die niet, gebruik dan kleine ijsblokjes (of klop grote eerst wat fijn door ze eerst in een keukenhanddoek te wikkelen en dan erop te kloppen met een deegrol – wel op een stevig oppervlak leggen, zoals een houten broodplank op een stenen vloer).
Vermist gemaakt in het bekertje van de Magic Bullet Blender, is dit recept voor slechts 1 persoon, en het was klaar in 3 minuten.
Kalamansi smoothie recept
- 3 volledige limau kasturi’s (kalamansi citroenen)
- 12 kleine ijsblokjes (zie foto)
- naar smaak (3 theelepels) bruine suiker
- water om de beker verder te vullen (alles tezamen maak je een drankje van ongeveer 425 ml)
Kalamansi smoothie maken
- Doe alles in de food processor of blender en mix lang en goed fijn (minstens zo lang tot je geen ijs meer hoort knarsen).
- Giet het drankje door een zeefje boven een ander glas (indien gewenst).
- Proef en pas de smaak aan (meer suiker of een extra kalamansi).
- Serveer je kalamansi smoothie ijskoud.
Een reactie achterlaten