Lekker en makkelijk kip tandoori recept met makkelijk te vinden ingrediënten zodat je niet naar de toko noch Aziatische supermarkt moet en toch lekkere kip tandoori kan maken.
Maak zelf een marinade met recept voor je eigen kruiden mengeling, natuurlijk gaat het sneller als je al kant en klare Tandoori kruiden hebt uit de winkel. Niet alle kruidenmengsels uit de winkel zijn even lekker, sommige bevatten onnodig MSG, dus kijk uit wat je koopt.
De lekkerste kant en klare kruidenmengeling die we hier in Maleisië hebben gevonden is van het merk Aeswari. Vooral belangrijk om weten is dat er geen zout in deze mengeling te vinden is, alleen smaakvolle kruiden. Voeg er zout aan toe, meng onder yoghurt en laat hierin je kip marineren. Voor meer smaak voeg je geraspte knoflook en gemberwortel toe.
Je kan ook je eigen tandoori kruiden mengeling maken (Tandoori "masala" vertaalt simpelweg in Tandoori "kruidenmengsel"): belangrijk is wel de droge kruiden even te roosteren in een Tefalpan tot alle aroma’s vrijkomen. Lees hier verder voor een ander lekker tandoori recept met voorbeeld van zelf gemaakt kruidenmengeling.
"Tandoor" verwijst naar de "Indische klei-oven", maar de gerechten smaken ook lekker op de gril, op de BBQ of gewoon in de oven. Ideaal is een spies (of satéstokje) door het vlees te steken en de spies bovenop een ovenschotel te leggen. Zo kan het vlees tegelijk boven en onder garen en het vet druipt op de ovenschotel (bedek met boterpapier voor nog minder afwas). Een metalen spies zal bovendien extra warmte binnenin het vlees brengen.
Onderstaand recept vertrekt ook van een volledig zelfgemaakte marinade, met onder andere rode peper pasta. Bij voorkeur laat je het vlees een nachtje marineren, minimum een uur. In de oven bak je ongeveer een 24tal tot 30 minuten.
Kip tandoori ingrediënten voor 2 personen
- 1 halve kip of 2 kippenbillen
- olijfolie om te bakken of arachideolie
Voor de Marinade :
- 2 eetlepels kerrie poeder (voor kip of vlees)
- 2 eetlepels rode peper pasta (kan je kopen als "red chili paste" of zelf maken volgens dit snel en makkelijk rode chili pasta recept)
- 3/4 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel koriander poeder
- 2.5 cm verse gemberwortel
- 3 teentjes knoflook
- 1/2 theelepel (zee)zout
- 1 theelepel bruine suiker
- 1 eetlepel vers limoensap
- 100 gram witte yoghurt (natuur)
Hoe tandoori kip maken in de oven
- Doe al de ingrediënten voor de marinade in de keukenrobot-blendertje en mix het geheel tot een pasta.
- Maak enkele insnijdingen in het vlees en marineer in de pasta voor enkele uren tot 1 nacht.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (matig warme tot warme oven).
- Haal de kip uit de marinade, dep NIET af en bestrijk met olijfolie.
- Plaats de stukken op een gril en laat 12 tot 15 minuten garen in de oven.
- Haal dan de stukken uit de oven, draai ze om, bestrijk eventueel met de marinade die je nog zou over hebben en bestrijk opnieuw met olie.
- Laat opnieuw 12 tot 15 minuten in de oven : van zodra je merkt dat er delen zwart beginnen worden, moet het uit de oven (volgende keer een lagere temperatuur gebruiken)
- Serveer je tandoori kip met witte natuur yoghurt of met extra limoensap, basmati rijst of naan brood: een met gist gerezen plat Indisch brood dat ook in de tandoori wordt gebakken. Plat brood niet in de oven gebakken zal eerder "roti" genoemd worden.
Een reactie achterlaten