Geniet van deze makkelijke en lekkere chocolademousse: een luchtiger, verbeterd recept van Jamie Oliver. Dit en vele andere heerlijke Jamie Oliver recepten verschenen in zijn eerste kookboek The Naked Chef, waar Jamie laat zien hoe hij thuis kookt:
- eenvoudig maar toch bijzonder
- met eerlijke ingrediënten, vol smaak.
Jamie Oliver laat zien hoe je met minimale moeite een maximum aan smaak op tafel zet, om er daarna uitgebreid van te genieten met familie of vrienden.
Hij gebruikte Bournville chocolade, maar je kan even goed zoniet beter chocolade van Sainsburys (leuk alvast als je in England woont) of Tesco kopen. Voor België en Nederland: het is belangrijk minimum 70% aan cacao in de chocolade te hebben. De kook chocolade van Aldi bijvoorbeeld bevat ‘slechts’ 53% cacao.
Jamie noemt zijn recept "chocolade potjes". Om er een luchtige chocolademousse van te maken hebben we het eiwit stijfgeklopt en toegevoegd net voordat de chocolade in de potjes gaat. Jamie volgt het recept zonder de eiwitten wat het dessert eerder zwaar maakt, dus serveer in kleine koffie kopjes (espresso kopjes) als klein maar lekker dessert.
Ingrediënten voor chocolademousse
- 200 gram donkere kook chocolade met minimum 70% cacao
- 285 ml ijskastkoude slagroom
- 20 gram echte boter
- 2 grote organische eieren : dooier en eiwit scheiden
- 1 eetlepel griessuiker
- 3 eetlepels brandewijn (likeur, Amaretto: degene die je in huis hebt en het liefst drinkt!)
Hoe luchtige chocolademousse bereiden
- Neem een pot of pan met dikke bodem en verwarm de room tot hij bijna kookt. Dit is een ietwat snellere manier dan au-bain-marie. Indien je geduld hebt, verwarm je de pan in een warm water bad.
- Neem de pan van het vuur, laat 1 minuut afkoelen en doe de in stukjes gesneden chocolade in de room.
- Roer tot alle chocolade gesmolten is en mooi in de room is opgelost.
- Voeg de eierdooier en brandewijn toe en roer mooi onder elkaar.
- Laat nog wat afkoelen en voeg dan de boter toe onder voortdurend roeren.
- (Indien de chocolade gaat schiften, laat dan verder afkoelen. Voeg wat koude melk toe en roer opnieuw tot een samenhangend geheel.)
- Klop het eiwit met de griessuiker zo stijf mogelijk op, neemt de helft en spatel onder de chocolade-room.
- Neem de andere helft van het eiwit en spatel eveneens door het chocolademengsel.
- Doe de chocolademousse in 6 kleine potjes en laat minimum, 3 tot 4 uur afkoelen in de ijskast. Serveer met een koekjes en chocoladeschaafsels.
Een reactie achterlaten