Een snellere versie van de lekkere chocoladetaart van Nigella Lawson waar je om veel tijd te winnen de marsepeinen figuren vervangt door verse aardbeien.
De taart kan je mooi blinkend afwerken met honing-chocoladeglazuur. Vermist dit is een zeer plakkerige glazuur is, laat je de taart na het glazuren minstens 1 uur afkoelen alvorens het bakpapier dat naast de taart uitsteekt af te knippen en alzo de chocoladetaart op een volledig proper bord te serveren.
Je kent ze vast wel: de chocoladefonteinen met aardbeien. Hierdoor geïnspireerd leg je je taart (zonder uitstekend bakpapier) op een serveerschotel. Overgiet met de glazuur en werk onmiddellijk af met aardbeien in de nog vloeibare glazuur.
Chocoladetaart recept
Voor de taart:
- 275 gram lichte, niet geraffineerde muscovado rietsuiker
- 250 ml kokend water
- 225 gram echte boter
- 200g bloem
- 125 ml vloeibare honing
- 100 gram pure chocolade, of chocolade met minimum 70% cacao, in stukken gebroken
- 2 eieren
- 1 eetlepel cacaopoeder
- 1 theelepel bakpoeder (natriumbicarbonaat)
Voor de plakkerige honing-chocolade glazuur:
- 175 gram pure chocolade
- 125 ml vloeibare honing
- 75 gram poedersuiker
- 60 ml water
Voor de marsepein figuren:
- 25 gram marsepein
- 12 amandel schilfers
Chocoladetaart maken
- Neem alle ingrediënten uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Smelt ondertussen de 100 gram chocolade voor de cake in een kom in de magnetron of au bain marie boven een pan kokend water. Laat ietwat afkoelen.
- Beboter een springvorm van 23 cm diameter en bedek de bodem met bakpapier.
Met de hand:
- Klop de suiker en zachte boter tot luchtige room.
- Roer de honing onder de boterroom.
- Voeg 1 ei toe waarin je eerst 1 eetlepel bloem hebt geklopt.
- Herhaal met het tweede ei.
- Spatel de gesmolten chocolade onder het romig mengsel en meng er dan de rest van de bloem en het bakpoeder onder.
- Voeg dan het gezeefde cacaopoeder toe en als laatste klop er het kokend water onder.
Met de keukenrobot:
- Klop de suiker en boter tot room, voeg alle overige ingrediënten toe (behalve het water) en meng onder elkaar.
- Giet dan het kokend water over de klopper die op lage snelheid verder klopt tot een glad beslag.
- Giet het chocoladetaart beslag in de springvorm.
- Bak in de oven voor maximaal anderhalf uur. Kijk echter na 45 minuten: als de taart nog los is, maar de top blijkt wel gekookt, legt dan een stuk aluminiumfolie bovenop de taart. Indien de top niet gekookt lijkt, herhaal dan vorige stap om de 15 minuten en gebruik aluminiumfolie indien nodig.
- Laat de taart in de springvorm op een taartrooster volledig afkoelen.
Hoe chocolade glazuur maken
- Kook het water met de honing in een sauspan. Neem van het vuur en meng er de fijngehakte chocolade onder, onder voortdurend roeren.
- Laat een paar minuten afkoelen en klop het chocolademengsel.
- Voeg de gezeefde poedersuiker toe en klop opnieuw tot een glad geheel.
Chocoladetaart afwerken
- Laat de taart volledig afkoelen op een rooster. Keer de taart om op een schotel bedekt met bakpapier en verwijder de zijkant en bodem van de springvorm.
- Laat de honing glazuur afkoelen tot kamertemperatuur en giet over de koude chocolade taart zodat ook de zijkanten bedekt worden, trekt het bakpapier omhoog zodat je zo ook de glazuur kan verspreiden.
- Was de pan met honingglazuur niet af, want deze glazuur heb je nodig om de marsepeinen bijen te kleuren.
Marsepein figuren maken
- Verdeel de marsepein in 6 stukken, een rol in worstjes, de uiteinden een beetje dunner dan het midden.
- Met behulp van een houten spies of tandenstoker verf je 3 strepen met de kleverige honing glazuur uit de pan op de bijen.
- Duw aan elke kant 1 amandelschilfer in de marsepein, zodat de bijen links en rechts een vleugel hebben. Als de vleugel breekt, probeer je voorzichtig opnieuw tot het wel lukt.
- Dompel de punt van het houten satéstokje in de glazuur en dan vooraan op de bij om 2 ogen te kleuren.
Deze leuk ogende chocoladetaart van Nigella Lawson is prettig om maken en serveert royaal 10 personen: dat betekent vechten voor de marsepeinen bijen, tenzij je onze snellere versie verkoos met flink wat aardbeien voor iedereen.
Een reactie achterlaten