Het makkelijkste recept om appeltaart te maken vind je hier: met een minimum aan ingrediënten die in elke keuken aanwezig zijn zodat je onmiddellijk aan de slag kan en gegarandeerd zal smullen.
Appels, boter en suiker gebakken worden tot de perfectie gebakken in een altijd lukkende kruimeldeeg.
Klassiek doe je een fruittaart blinken door er abrikozengelei over te borstelen. Een leuke variant die we hier gebruiken is de rest van de appel die niet gebruikt wordt voor de vulling (inclusief schil en klokhuis) met suiker en water in te koken tot een dikke siroop of "gelei" en deze op de taart te borstelen. Onder het motto dat in de keuken niets verloren gaat en er zit flink wat smaak in de appelschil: zonde toch om dat gewoon weg te gooien.
Appeltaart ingrediënten
Voor de kruimeldeeg:
- 120 gram bloem
- 1/2 theelepel suiker
- 1/8 theelepel zout
- 80 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur in blokjes van 1,2 cm gesneden
- 3 1/2 eetlepels koud water
Voor de appelvulling:
- 1 kg appels (Golden Delicious of een andere, stevige appeltaartenvariëteit), geschild, zonder klokhuis (behalve schillen en kernen – bewaar de klokhuizen en de schil om de glazuursiroop te maken!) met als keuze:
- in zeer fijne schijfjes gesneden om een zeer mooie taart te presenteren
- in dikkere schijven gesneden (zie foto) om sneller te werken
- 5 eetlepels (bruine) suiker (en voor de liefhebbers wat kaneelpoeder)
- 25 gram ongezouten boter: gesmolten
Voor het glazuur:
- 125 gram kristalsuiker
- water
Hoe appelkruimeltaart maken?
Heb je dikke appelschijven gesneden zoals op de foto, strooi er dan 3 eetlepels bruine suiker over en wat kaneelpoeder, meng met je handen door elkaar en giet ze in de taartvorm over het kruimeldeeg.
- Doe de bloem, de suiker, het zout en 1/3de van de boter in een blender of keukenrobot of gebruik een mixer met kloppers en mix tot deeg eruit ziet als grof maïsmeel. Voeg de rest van de boter toe en meng totdat de grootste stukken boter er als grote erwten uit zien.
- Druppel er wat water bij, meng, druppel er wat meer water bij totdat het deeg net bij mekaar blijft. Kneed met de hand verder tot het deeg stroperig is met wat droge plekken hier en daar. Als er veel droge plekken zijn, voeg dan wat meer water toe. Voeg net zoveel water toe tot je het deeg in een mooie bal kan rollen.
- Plaats het deeg minstens 30 minuten in de ijskast.
- Haal uit de ijskast en laat even rusten tot het nog steeds koud is maar wel kneedbaar wordt.
- Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius.
- Strooi wat bloem over een werkvlak en rol het deeg met een deegrol uit tot een dikte van 3 mm en een diameter van het deeg val van 35 cm, flink wat groter dan je taartvorm. Borstel overtollige bloem met een droge borstel weg.
- Ofwel leg je het deegvel op een met bakpapier beklede bakplaat, ofwel leg je het vel in een lichtjes ingevette taartvorm van 22 cm diameter.
- Leg de zeer fijngesneden appelschijfjes overlappend op het deeg: 5 cm van de rand als je geen taartvorm gebruikt (wat je niet bedekt ga je toevouwen over de appels zodat ze toch ingesloten zitten) of gewoon tegen de rand van de taartvorm. Werk van buiten naar binnen (eerst een ganse ring rondomrond de rand) en vul dan de nieuwe binnencirkel.
- Vouw het deeg dat over de taartvorm hangt naar binnen en knijp de rand om de 2,5 cm samen.
- Borstel gesmolten boter over de appels en op de rand van het deeg.
- Strooi 2 eetlepels suiker over de deegrand en strooi de overige 3 eetlepels suiker over de appels (tenzij je dikke appelschijven gebruikt, dan heb je reeds 3 eetlepels suiker door de appels gemengd).
- Laat de taart een 45 tal minuten bakken in de oven tot de appels zacht zijn met gebruinde randen en de korst goudbruin gekarameliseerd is. Geef de taart elke 15 minuten een draai.
- Maak ondertussen het glazuur: doe de apart gehouden appelschillen en klokhuizen met de suiker en een grote pan, doe er net genoeg water bij tot alles onder water staat en laat een 25 tal minuten sudderen tot siroop. Giet de stroop door een kaasdoek of fijne zeef.
- Neem de taart uit de oven en laat 15 minuten afkoelen.
- Borstel het zojuist gemaakte glazuur over je appeltaart, snijd in stukjes en serveer (heel lekker met vanille roomijs)
Een reactie achterlaten