Deze snelle fraisier taart maak je van begin tot einde in slechts 15 minuten, zodat je met en minimum aan werk zal genieten van een lekker dessert voor bij je koffie.
Voor dit recept heb je normaal al gauw 2 uren tijd nodig… Maar als we het bakken van de biscuit (gewoon kopen in de winkel) en koken van de banketbakkersroom vervangen met mascarpone-mousselineroom, ben je na een kwartiertje klaar om te genieten van dit heerlijk dessert.

Wat is een Fraisier taart?
Wel, het is eigenlijk geen taart maar een biscuit. En wie Frans spreekt, die weet dat fraises voor aardbeien staan. Dus een Frans biscuitgebak met verse aardbeien, die dikwijls als dessert geserveerd wordt op verjaardagsfeestjes of bij moederdag.
Uiteraard heeft een droge biscuit een extra vulling nodig. Deze keer is dat klassiek een Mousseline-crème, ook wel eens een Duitse boterroom genoemd: een “verdunde crème au beurre” waar 2 delen banketbakkersroom gemengd worden met 1 deel boterroom.

Klassiek gaat er ook nog eens een dun laagje roze marsepein bovenop, welke we ook in de winkel kopen (al moet gezegd dat niets makkelijker en goedkoper is dan zelf je eigen marsepein maken!).
Wie de ganse Fraisier van begin tot einde helemaal zelf wil maken, die kan met dit fraisier recept van taartmaken.com verder. Uiteindelijk zal je werk bestaan uit:
- Het bakken van een genoise: een biscuit (sponscake) zonder bakpoeder, maar die zijn luchtigheid krijgt door de eieren met extra eierdooiers zeer luchtig tot ruban op te kloppen in een warmwaterbad.
- Het maken van echte mousselineroom: dit is banketbakkersroom waar tijdens het roeren en indikken van de warme melk met de geklopte eierdooiers, gesmolten boter wordt bijgemengd. Deze banketbakkersroom laat je dan afkoelen. Klop hoeveboter tot room en klop er dan de afgekoelde banketbakkersroom bij en je mousselineroom is klaar. Klinkt moeilijk en veel werk? Vandaar de veel snellere versie in het recept hieronder :-)
3 heerlijke panna cotta recepten: snel en makkelijk klaar te maken, met aardbeien of frambozen of een lekker exotisch panna cotta recept. Het maken van een topping: klassiek gewoon een dun laagje marsepein, zoniet een opgesteven aardbeienpuree.
- Uiteraard flink wat verse aardbeien: mooi in de lengte halfdoor gesneden en tegen de rand geduwd plus flink wat in stukjes gesneden aardbeien door de banketbakkersroom gemengd.
- Tot slot voor een iets minder droge biscuit kan je de helften inborstelen met wat aardbeienpuree alvorens de fraisier op te bouwen.
Wie nog een tip heeft om sneller te werken dan in het klassieke fraisier taart recept van hierboven: laat een reactie!

Fraisier taart maken in 15 minuten
Ingrediënten
Voor het eiwit
- 3 biologische eieren: dooiers van eiwitten scheiden dus 3 eiwitten overhouden hier
- 35 gram griessuiker
Voor de room
- de 3 dooiers van de eieren hierboven
- 35 gram griessuiker
- 250 gram mascarpone
Voor de opbouw
- verse rijpe, lekkere aardbeien
- naar keuze: madeleines brioche brood, melkbrood of biscuitrol (deze dan wel eerst weer uitrollen)
- indien gewenst en voorhanden: roze marsepein
Bereiding
- Neem een kom, doe er de eiwitten in met de 35 gram griessuiker en klopt met een elektrische mixer met kloppers op volle snelheid stijf (tot je de pot leukweg boven je hoofd durft omdraaien, zoniet: blijven kloppen!!!).
- Doe de eierdooiers met de griessuiker in een andere kom en klop met een elektrische mixer op volle kracht tot je geen griessuiker meer ziet of hoort knarsen tegen de wand (dus alle suiker is opgelost).
- Voeg de mascarpone toe en klop tot luchtige room.
- Meng er het eiwit door en vul een spuitzak (of werk met een lepel straks).
- Snijd de aardbeien in de lengte in schijfjes (5tal schijfjes per aardbei).
- Rol de roze marsepein dun uit en steek er de gewenste vorm uit.
- Nu hangt alles af van je uitsteekvorm (koekjessteker). Voor een hoge vorm steek je gewoon per dessert 2 stukken uit de uitgerolde biscuit of uit het brioche brood of uit het melkbrood. Voor een lage vorm ga je met een deegrol over je brioche brood, of melkbrood of biscuitrol of stukjes madeleines die je tegen elkaar legt. Na het platrollen steek je de gewenste vorm uit en begin je je kleine fraisier taartjes te bouwen.
- Steek dus je deeg naar keuze uit en leg 1 stuk onderaan in je uitsteker of ring: werk hier onmiddellijk op het bordje (met platte bodem) waarmee je zal serveren.
- Zet de aardbeischijfjes rechtop tegen de rand van je ring of uitsteekvorm.
- Vul het geheel met de luchtige mascarponeroom: spuiten of lepelen met zo nu en dan "aandrukken" wat je ingelepeld hebt.
- Dek af met een laagje deeg: duw met een lepel of vork op je dessert terwijl je de ring naar boven trekt om je dessertje vrij te maken. Lukt dit niet goed omdat de room wegstroomt of plakt, zet je fraisier taartjes dan eerst een uurtje in de ijskast zodat de mascarponeroom kan opstijven. Hier doe je dus wat voor jou het makkelijkste werkt.
Een reactie achterlaten