Wil jij snel genieten van zelf gebakken cupcakes met lekkere smaken? Ga dan deze makkelijke cakejes bakken zodat je zelf kan kiezen uit al de smaken die in je keuken te vinden zijn.
Het geheim van cakejes of muffins is alle droge ingrediënten apart mengen, alle vloeibare ingrediënten apart mengen en ze bij het droge bloemmengsel toevoegen, met de hand met een klopper een 10 tal seconden mengen tot de bloem bevochtigd is. Te veel mengen kan de cakejes te droog of te hard maken.
Smaken allerhande kan je makkelijk toevoegen zoals geraspte citroenschil, citroensap, kaneel of andere koekjeskruiden, vers fruit, ingevroren fruit, marmelade (voeg dan minder suiker toe aan het beslag, anders worden de cakejes te zoet), rozijnen of chocoladeschilfers. Spatel het fruit in het beslag net voor het in de vormpjes gaat, spatel andere smaak ingrediënten respectievelijk bij de droge of vloeibare ingrediënten.
Cakejes maken met verschillende smaken, per kolom van links naar rechts:
- met vanille extract
- met Ikea blauwe bessen confituur bovenaan
- met braambessenconfituur in het beslag geroerd
- de lekkerste: met wat limoensap en geraspte limoenschil
Kleine cakejes zijn gebakken wanneer een tandenstoker die je er in het midden insteekt er schoon (droog) weer uitkomt.
Cakejes recept
- 250 gram bloem
- 275 ml melk
- 150 gram suiker
- 15 gram bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 1 groot ei
- 60 ml plantaardige olie zoals arachideolie
- Voorbeeld smaakstof bijvoorbeeld 1 theelepel vanille extract of experimenteer zelf – zie foto hierboven-
Cakejes bakken
- Oven voorverwarmen op 180 °C.
- Muffinvorm invetten of vullen met papieren cakevormpjes.
- Meng in een grote kom de gezeefde bloem met het bakpoeder, de suiker en het zout. Maak een kuiltje in het midden.
- Klop in een andere kom het ei los met een vork en roer er de melk en olie (en vanille-essence) onder.
- Giet alles in een keer in het kuiltje van het bloemmengsel en meng een 10 tal seconden met een vork tot de bloem goed bevochtigd is. Hier en daar mogen nog klontertjes te zien zijn.
- Giet of lepel het beslag in de ingevette metalen vorm of in de papieren vormpjes.
Laat de cakejes een 20 tot 25 tal minuten bakken tot ze goudbruin zijn en laat 5 minuten afkoelen in de ’12 muffins vorm’ vooraleer de gebakjes verder op een rooster te laten afkoelen.
Een reactie achterlaten