Cupcakes maken kan snel en voor elke gelegenheid met deze basisvaardigheden, versier tips en recepten voor chocolade, citroen, limoen en vanille cupcakes.
Klaar in , 5 sterren gebaseerd op 4 reviews.
Wat zijn Cupcakes?
Cupcakes zijn kleine, zoete cakejes die vaak worden versierd met poedersuiker, glazuur of andere decoraties.
Je kan ze direct bakken in speciale bakplaatvormen maar dikwijls gaat daar eerst een papieren bakvormpje in waarin dan het belsag wordt gebakken: werkt makkelijker en minder afwas achteraf. Heb je alleen papieren bakvormpjes, zorg er dan voor dat je beslag niet te vloeibaar is, anders wordt het een “onhandelbaar geklungel” in je keuken.
Het versieren van de cakes is ideaal om je kinderen bij te betrekken.
Hoe maak je cupcakes
Het basis mengsel voor een cupcake recept is een typisch 4/4 beslag:
- 50 gram boter
- 50 gram griessuiker
- 50 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 ei
Dikwijls wordt echter meer bloem gebruikt dan hierboven, zodat makkelijk extra ingrediënten aan het beslag kunnen worden toegevoegd (fruit, platte kaas, yoghurt…). Een beetje extra bakpoeder toevoegen is ook een goed idee.
Traditioneel wordt de boter met de suiker tot room geklopt. Daarna wordt het ei eronder geklopt en tenslotte de bloem.
In de hedendaagse keuken met keukenrobot worden dikwijls alle ingrediënten (behalve fruit) in de keukenrobot gedaan en tot beslag gemengd.
Vul de papieren vormpjes nooit meer dan 2/3de vol, minder mag altijd. De cakejes rijzen als alle ingrediënten exact afgemeten zijn gemiddeld de helft van hun oorspronkelijke hoogte. Kleine vormpjes vul je met een theelepel, grotere vormpjes met een eetlepel of gebruik een spuitzak (of plastiek zak met de bodemhoek eruit gesneden).
Bak de cupcakes in een oven van 200 graden voor 10 tot 15 minuten. Indien u graag drogere gebakjes maakt, zet dan de oven op 180 graden (160 graden voor hete lucht oven met ventilator) en laat 20 tot 25 minuten bakken. Het gebak is klaar wanneer als je een tandenstoker in het gebak prikt tot in het midden, deze er droog (zonder beslag) weer uitkomt. Laat de cakes een 5tal minuten afkoelen alvorens ze verder op een rooster te laten afkoelen. Lees altijd het recept en de instructies van je oven voor een goed idee van baktijd en temperatuur.
Hoe cupcakes versieren
In de meeste gevallen laat je de cupcakes best volledig afkoelen alvorens ze te decoreren. Alvast enkele ideeën:
- Poedersuikerglazuur
Neem poedersuiker en voeg er net een beetje water aan toe (1 tot 1.5 eetlepels water voor 100 gram poedersuiker) zodat je een gladde pasta kan maken. Je kan kleur (geelwortel), aroma of vruchtenextract toevoegen aan het glazuur. Smeer het bovenop de cupcakes en indien gewenst kan je dan nog snel chocolade hagelslag of andere zoete versiersels bovenop de glazuur strooien vooraleer deze uithardt. - Boterroom
Roer de boter tot room en roer er eenzelfde hoeveelheid aan poedersuiker door. Als je likeur toevoegt voor de smaak, voeg deze dan druppelsgewijs toe. - Glanzende abrikozenglazuur
Kook abrikozenconfituur en voeg er wat water en poedersuiker bij (in gelijke verhouding) tot de confituur makkelijk met een kwast uitgestreken kan worden op de cupcakes.
Cupcake recepten
Maak van hetzelfde beslag citroen (limoen), vanille en chocolade cupcakes:
- 100 gram boter, op kamertemperatuur
- 100 gram griessuiker
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- 1 opgehoopte eetlepel cacaopoeder
- een paar druppels vanille essence
- geraspte schil van een halve citroen of limoen
Indien gewenst voor de topping:
- 100 gram gesmolten witte chocolade
- 100 gram gesmolten donkere chocolade
- hagelslag of patisserie decoratie
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Klop de boter en de suiker samen tot room.
- Voeg er dan het ei onder.
- Klop er de bloem onder.
- Verdeel de bloem in 3, meng cacaopoeder in het eerste beslag en eventueel wat melk als het beslag te stijf wordt. Voeg vanille essence bij het andere beslag en voeg tevens geraspte citroenschil (of limoenschil) aan het derde beslag.
- Lepel het beslag in papieren vormpjes en bak een 10 tal minuten in de oven tot een tandenstoker geprikt in he cakeje er droog uitkomt.
Laat afkoelen en dompel dan de chocolade cupcakes in de witte chocolade en de andere in witte en/of bruine chocolade. Versier verder met hagelslag of ander patisseriesnoep.
Kim Vissers zegt
Bedankt voor het recept, ik ga ze dit weekend maken