• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Je beste recept voor kip op Normandische wijze? Dit dus!

Wat is én lekker, én makkelijk, én anders? Dit recept om kip op Normandische wijze te maken! Heerlijk op een koude dag. Met tips voor nog meer smaak in je pot!

U bent hier: OnsKookboek.be>>Kip>>Je beste recept voor kip op Normandische wijze? Dit dus!

2 Reacties

Wat is én lekker, én makkelijk, én anders?

Dit recept om kip op Normandische wijze te maken!

Heerlijk op een koude dag.

Met tips voor nog meer smaak in je pot!

En bak apart nog wat lekkere appelschijven… Heerlijk snel genieten dus van dit winters stoofpotje met kip.

Recept kip op Normandische wijze!

Wat is Normandische kip?

Calvados drank
Een lekker en hartverwarmend opkikkertje op een kille dag: maak zelf deze lekkere calvados drank als je eens iets anders wil dan rode gluhwein.

Waaraan denk je wanneer je Normandië hoort?

  • Appels,
  • Crêpes Normande,
  • Calvados,
  • Cider en
  • De slag van Normandië.

We gaan het vooral over de appels hebben vandaag ;-)

Net zoals je coq au vin maakt in wijn, ga je nu de kip garen in appelcider en kippenbouillon.

Die kippenbouillon ga je echter net iets meer op smaak brengen alvorens bij de kip te gieten!

Coq au vin recept
Heerlijk Bourgondisch tafelen met dit makkelijk en lekker, authentiek coq au vin recept uit het Franse Bourgogne.
Hoe? Enkele voorbeelden:

  • makkelijk zoals wij ui of sjalot bruinen
  • logisch in Normandië: appel bakken met ui
  • wie kippenfilets gebruikt, die kiest best voor spekjes met ui en selder
  • in de Normandische Vallée d’Auge, maken ze hun kippenbouillon extra lekker met prei, sjalot, bruine champignons, tijm en laurier
  • en wie houdt van coq au vin: die bruint eerst (baby bella) champignons, alvorens er de kippenbouillon over te gieten.

Wil je appels bij je Normandische kip (zoals de Vlaamse klassieker kip met appelmoes of appelspijs)?

  • Appelmoes maken
    Kies uit 1 van deze 3 makkelijke recepten om zelf appelmoes te maken. Plus tips welke appelrassen kiezen voor appelcompote met of zonder knapperige stukjes.
    Bak dan appelschijven apart in boter in een andere pan: en serveer als bijgerecht.

Wat moet je zeker doen?

  • De kip een bruin korstje geven! Dus eerst bakken in de pan: makkelijk 5 minuten per kant.

Wat is het lekkerst?

  • Kippenbillen voor vlees
  • een ganse kip voor de saus

Hoe maak je dit Normandisch winters stoofpotje met kip?

Je beste recept voor kip op Normandische wijze? Dit dus!

https://www.onskookboek.be
Wat is én lekker, én makkelijk, én anders? Dit recept om kip op Normandische wijze te maken! Heerlijk op een koude dag. Met tips voor nog meer smaak in je pot!
4.5 from 2 votes
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 10 mins
Kook Tijd 45 mins
Totaal 55 mins
Gerecht Winters Stoofpotje met kip
Keuken Frankrijk
Servings 4

Ingrediënten

Voor de kippenbouillon met extra smaak

  • een klontje boter
  • 1 ui
  • peper en Keltisch zeezout
  • 250 ml kippenbouillon

Voor het stoofpotje met kip

  • 4 kippenbillen of 1 ganse kip in stukken gesneden
  • peper en Keltisch zeezout
  • een flinke klont boter wegen indien gewenst: 30 tot 45 gram
  • bloem: evenveel als boter wegen indien gewenst: 30 tot 45 gram
  • een scheutje 2 eetlepels calvados (of andere brandewijn moest je geen Calvados in huis hebben)
  • 500 ml cider
  • room
  • mosterd naar smaak

Bereiding
 

  • Begin met je kippenbouillon meer smaak te geven naar wens. Bijvoorbeeld: smelt boter in een pan. Snijd een ui fijn, kruid met peper en zout en laat langzaam bruinen.
  • In een andere pot ga je nu je kip een bruin korstje geven. Kruid je stukken kip met peper en Keltisch zeezout.
  • Smelt een flinke klont boter in een lage, zo breed mogelijke pot en leg er de kippenbillen of -stukken in 1 laag op. Laat een 4tal minuten een korstje bruinen alvorens om te draaien. Je vuur niet te hoog houden: je wil bakken, niet wokken.
  • Draai om en bak een bruin korstje aan de andere kant (weer een 4tal minuten).
  • Strooi de bloem over de kip en laat even mee bakken.
  • Blus met de Calvados en flambeer.
  • Overgiet dan met de cider en roer de aanbaksels van de bodem los, zodat alle smaken in de cider terechtkomen. Laat pruttelen op een zacht vuurtje zonder deksel.
  • Terug naar de andere pan met in ons geval de uien: blus met kippenbouillon en roer de aanbaksels van de bodem los. Roer er wat room door en giet bij de kip. Laat de kippenpot een 20tal minuten zo verder pruttelen tot de kippenstukken gaar zijn.
  • Proef en vind je de saus te zoet: roer er dan naar smaak mosterd door.
Keyword Kip, Makkelijke Recepten, Stoofpotje
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Filed Under: Kip

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Reader Interactions

Reacties

  1. Ons Kookboek zegt

    januari 10, 2020 at 9:00 pm

    5 stars
    Dank Hans,

    En welke versie smaakt beter: met of zonder slowcooker?

    Beantwoorden
  2. Hans Buteijn zegt

    januari 9, 2020 at 5:02 pm

    4 stars
    Het was heerlijk en leuk om te maken, Ik had geen Calvados maar heb het met cognac gedaan, Ook top, Vandaag ga ik het nog een keer doen maar dan ga ik na het bruinbakken en flamberen de slowcooker gebruiken, Het wordt vanavond vast een feestje, groeten Hans

    Beantwoorden

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

7 Allernieuwste Recepten

  • Eiersalade: makkelijker dan Jeroen Meus
  • Kersenconfituur én Rabarber confituur: de LEKKERSTE confituren die je makkelijk zal maken
  • 3x Lekkere knolseldersoep soep – Je maakt ze makkelijk zo
  • 3x lamsburger, hamburger of kalfsburger – welke verkies jij?
  • Hoe kalfsgebraad in de pan klaarmaken – Met lekkere saus!
  • Rendiergebraad op Ardeense Wijze – Eens iets anders!
  • 5x kotelet bakken: in de oven, Jeroen Meus, marineren of…

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • Pasta recepten
  • Salade
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Kip
  • Koekjes
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download ons Paleo Recepten Kookboek
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2022 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!