Je beste recept voor kip op Normandische wijze? Dit dus!
Wat is én lekker, én makkelijk, én anders? Dit recept om kip op Normandische wijze te maken! Heerlijk op een koude dag. Met tips voor nog meer smaak in je pot!
Onskookboek.be » Kip » Je beste recept voor kip op Normandische wijze? Dit dus!
En bak apart nog wat lekkere appelschijven… Heerlijk snel genieten dus van dit winters stoofpotje met kip.
!
Wat is Normandische kip?
Een lekker en hartverwarmend opkikkertje op een kille dag: maak zelf deze lekkere calvados drank als je eens iets anders wil dan rode gluhwein.
Waaraan denk je wanneer je Normandië hoort?
Appels,
Crêpes Normande,
Calvados,
Cider en
De slag van Normandië.
We gaan het vooral over de appels hebben vandaag ;-)
Net zoals je coq au vin maakt in wijn, ga je nu de kip garen in appelcider en kippenbouillon.
Die kippenbouillon ga je echter net iets meer op smaak brengen alvorens bij de kip te gieten!
Heerlijk Bourgondisch tafelen met dit makkelijk en lekker, authentiek coq au vin recept uit het Franse Bourgogne.Hoe? Enkele voorbeelden:
makkelijk zoals wij ui of sjalot bruinen
logisch in Normandië: appel bakken met ui
wie kippenfilets gebruikt, die kiest best voor spekjes met ui en selder
in de Normandische Vallée d’Auge, maken ze hun kippenbouillon extra lekker met prei, sjalot, bruine champignons, tijm en laurier
en wie houdt van coq au vin: die bruint eerst (baby bella) champignons, alvorens er de kippenbouillon over te gieten.
Wil je appels bij je Normandische kip (zoals de Vlaamse klassieker kip met appelmoes of appelspijs)?
Kies uit 1 van deze 3 makkelijke recepten om zelf appelmoes te maken. Plus tips welke appelrassen kiezen voor appelcompote met of zonder knapperige stukjes.Bak dan appelschijven apart in boter in een andere pan: en serveer als bijgerecht.
Wat moet je zeker doen?
De kip een bruin korstje geven! Dus eerst bakken in de pan: makkelijk 5 minuten per kant.
Wat is het lekkerst?
Kippenbillen voor vlees
een ganse kip voor de saus
Hoe maak je dit Normandisch winters stoofpotje met kip?
Je beste recept voor kip op Normandische wijze? Dit dus!
https://www.onskookboek.be
Wat is én lekker, én makkelijk, én anders? Dit recept om kip op Normandische wijze te maken! Heerlijk op een koude dag. Met tips voor nog meer smaak in je pot!
een flinke klont boterwegen indien gewenst: 30 tot 45 gram
bloem: evenveel als boterwegen indien gewenst: 30 tot 45 gram
een scheutje2 eetlepels calvados (of andere brandewijn moest je geen Calvados in huis hebben)
500mlcider
room
mosterd naar smaak
Bereiding
Begin met je kippenbouillon meer smaak te geven naar wens. Bijvoorbeeld: smelt boter in een pan. Snijd een ui fijn, kruid met peper en zout en laat langzaam bruinen.
In een andere pot ga je nu je kip een bruin korstje geven. Kruid je stukken kip met peper en Keltisch zeezout.
Smelt een flinke klont boter in een lage, zo breed mogelijke pot en leg er de kippenbillen of -stukken in 1 laag op. Laat een 4tal minuten een korstje bruinen alvorens om te draaien. Je vuur niet te hoog houden: je wil bakken, niet wokken.
Draai om en bak een bruin korstje aan de andere kant (weer een 4tal minuten).
Strooi de bloem over de kip en laat even mee bakken.
Blus met de Calvados en flambeer.
Overgiet dan met de cider en roer de aanbaksels van de bodem los, zodat alle smaken in de cider terechtkomen. Laat pruttelen op een zacht vuurtje zonder deksel.
Terug naar de andere pan met in ons geval de uien: blus met kippenbouillon en roer de aanbaksels van de bodem los. Roer er wat room door en giet bij de kip. Laat de kippenpot een 20tal minuten zo verder pruttelen tot de kippenstukken gaar zijn.
Proef en vind je de saus te zoet: roer er dan naar smaak mosterd door.
Het was heerlijk en leuk om te maken, Ik had geen Calvados maar heb het met cognac gedaan, Ook top, Vandaag ga ik het nog een keer doen maar dan ga ik na het bruinbakken en flamberen de slowcooker gebruiken, Het wordt vanavond vast een feestje, groeten Hans
Dank Hans,
En welke versie smaakt beter: met of zonder slowcooker?
Het was heerlijk en leuk om te maken, Ik had geen Calvados maar heb het met cognac gedaan, Ook top, Vandaag ga ik het nog een keer doen maar dan ga ik na het bruinbakken en flamberen de slowcooker gebruiken, Het wordt vanavond vast een feestje, groeten Hans