Zin in lekkere quiche maar wil je geen oven gebruiken? Ga dan deze frittata te maken, zodat je makkelijk, lekker en gezond in minder dan 15 minuten zal smullen.
Wat is frittata?
Frittata is een Italiaans woord en heeft te maken met bakken. Klassiek had het te maken met alles wat gebakken werd met ei in een pan: van gewone omelet tot Spaanse tortilla.
Echter de laatste jaren is de betekenis veranderd tot een “quiche zonder korst” waar:
- eerst alle ingrediënten met het ei worden gemengd,
- daarna op een laag vuur worden gegaard en
- van zodra het baksel het toelaat: in de pan omgekeerd zoals een pannenkoek zodat ook de bovenkant de warmte van de pan zal voelen.
Wie “quiche zonder korst” leest en het paleo dieet volgt – waar geen granen dus ook geen klassiek gebak gebruikt worden-, die begrijp meteen waarom frittata zo een makkelijke opmars vindt binnen de paleo recepten:
- geen korst, dus ook geen tarwe
- alles door het ei roeren, dus makkelijk
- groenten en proteïnen: een volwaardig ontbijt recept
Uiteraard roer je door het ei wat je maar wil, zolang het maar even snel gaart als de eieren. Vandaag kiezen we voor spinazie en champignons voor de volgende redenen:
- lekker: champignons bevatten nu eenmaal umami, dezelfde smaakmaker als in sojasaus en MSG, maar dan zonder de hoofdpijn noch dorst!
- vezels: champignons zitten boordevol vezels: heel goed voor de spijsvertering en ook een ideale combinatie met vezelarme eieren
- gezond: zowel spinazie als champignons bevatten allerhande micronutriënten die je immuunsysteem een boost zullen geven: ideaal om de winter gezond door te komen en de rest van het jaar gezond te blijven.
We voegen er nog 2 extra gezonde ingrediënten aan toe: ui en knoflook. Vermits ui best afzonderlijk aangestoofd wordt, ga je pas later de eieren aan de pan toevoegen. Dat maakt dan weer dat de bovenkant van de eieren best snel even onder een gril worden gegaard, want de rest van de ingrediënten binnenin + het ei dat de bodem raakt zal al gaar zijn.
Voor meer hartige taart recepten en echte quiches, lees je hier verder.

Frittata maken
Ingrediënten
Om eerst te bakken
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 to t 2 uien
- 1 theelepel droge basilicumkruiden
- 1 theelepel droge marjoleinkruiden
- 1 bakje champignons 250 gram naar keuze
- 4 knoflookteentjes
- 2 theelepels klassiek sojasaus tamari voor De Voedselzandloper of kokosamino's voor het Paleo Dieet
- 60 gram verse spinazieblaadjes
Voor de geklutste eieren:
- 6 biologische eieren van losloopkippen uit de duurzame landbouw dus nog een gradatie beter dan wat je in de supermarkt aan biologische eieren zal vinden!
- 125 ml melk klassiek koemelk, sojamelk voor De Voedselzandloper, cashewnotenmelk voor Het Paleo Dieet (lees hier verder voor een extreem lekker cashewnotenroom recept in pompoensoep
- 1/4 theelepel gemalen zwarte peper
- 1/4 theelepel rotszout
Bereiding
- Neem een pan (25 cm diameter) die straks ook in de oven kan, vet in met de olijfolie en verwarm op een middelhoog vuur.
- Snijd ondertussen de ui fijn en begin aan te stoven.
- Strooi er de basilicum en de marjolein over.
- Plet of rasp ondertussen de knoflookteentjes.
- Kluts de eieren met de melk, rotszout en peper.
- Snijd de champignons fijn en voeg toe aan de uien.
- Laat een 4 tal minuten mee stoven, roer zo nu en dan om.
- Voeg de knoflook toe, roer goed om en laat een minuutje mee aanstoven tot het aroma van de knoflook goed vrijkomt.
- Overgiet met wat sojasaus (tamari, kokosamino's) en roer er tegelijk de spinazieblaadjes door: laat 1 tot 2 minuten mee stoven tot de blaadjes duidelijk zijn gekrompen.
- Giet eventueel vocht uit de pan en overgiet zachtjes met de geklutste eieren.
- Zet een deksel op de pan en laat een 5tal minuten koken.
- Wil je de bovenkant droger, zet je frittata dan nog (1 minuut) naar wens onder een gril. Wie durft, kan het ganse baksel proberen om te draaien in de pan... doe dit op eigen risico, een gril is makkelijker en bruint de bovenkant ook nog eens mooi aan.
Een reactie achterlaten