Lekker en makkelijk recept voor vis – zoals kabeljauw – gebakken in de oven met een heerlijke korst, zodat je met weinig werk zeer smaakvolle vis kan smullen.
De kabeljauw wordt met een korstje gebakken in de oven. Natuurlijk kan je simpelweg paneren met losgeklopt ei en paneermeel. In onderstaand recept gaan we echter een korst maken vol smaken met brood, chorizo, kaas en zeste van limoen of citroen.
In plaats van met kabeljauw, kan je dit recept bijvoorbeeld ook maken met schelvis of zeeduivel: zolang je je visfilet maar koopt met het vel er aan. Vraag je vishandelaar om advies voor de geschikte vis en baktijd.
Kabeljauw recept
- sap van een halve limoen
- kabeljauwfilets voor 4 personen
- 150 gram oud wit brood, zonder korst
- 250gram chorizo, ontveld en in fijne plakjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- schil van 1 onbespoten limoen
- 2 eetlepels versgehakte blaadjes peterselie
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas
- 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
- 50 gram boter
- schijfjes limoen voor de garnering
Kabeljauw bakken
- Oven voorverwarmen op 180C.
- Giet het limoensap over de kabeljauwfilets. Laat een half uurtje marineren en maak ondertussen de korst:
- Snijd het brood in stukken en leg in een braadslee.
- Leg schijfjes chorizo bovenop het brood.
- Zet in de oven en laat een 15 tal minuten bakken totdat het vet van de worst smelt en in het brood trekt.
- Haal brood en chorizo weer uit de oven en laat alles afkoelen.
- In een blender of keukenrobot maal je de worst en het brood fijn.
- Voeg er dan look, geraspte limoenschil, peterselie, vers gemalen zwarte peper en Parmezaanse kaas bij en blend opnieuw alles door elkaar.
- Op dezelfde braadslee gebruikt voor de worst leg je nu de kabeljauwfilets met het vel op de slee.
- Druk er een laagje broodmengsel over (niets belet je om een lekkere
dikke laag van een halve centimeter erover te leggen!). - Snijd de boter in kleine stukjes en leg over de korst.
- Dek de braadslee strak af met aluminiumfolie en bak de vis in de voorverwarmde oven gedurende een 15 tot 20tal minuten.
Serveer de gebakken kabeljauw met frietjes of nieuwe aardappelen en een koolsalade.
Een reactie achterlaten