• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Grootmoeder’s hartige taart recept: Vlaamse Quiche Lorraine

Kies uit deze 5 hartige taart recepten die ieder kan maken, zodat je naar hartelust kan experimenteren met lekkere smaken en goedkoop overschotjes zal verwerken.

Onskookboek.be » Taart Recepten » Grootmoeder’s hartige taart recept: Vlaamse Quiche Lorraine

Laat een Reactie achter

Kies uit deze 5 hartige taart recepten die ieder kan maken, zodat je naar hartelust kan experimenteren met lekkere smaken en goedkoop overschotjes zal verwerken.

Behalve het klassieke quiche Lorraine recept, vind je hieronder ook quiche zonder deeg maar met korst bovenaan zoals grootmoeder het snel bakte, zonder korst en een lekker recept voor je allereenvoudigste hartige broodpudding.

Hartige taart

Quiche Lorraine

Waarschijnlijk de meest bekende van alle hartige taarten vind haar oorsprong in Lotharingen (Lorraine: Noord-Oost Frankrijk) en bevat onderstaande ingrediënten, waaronder vooral flink wat kaas.

Een quiche is eigenlijk een snel gebak voor wie geen tijd had om een brood te laten gisten en af te bakken. Dus een brooddeeg met daarover een snelle vulling van ei, crème fraîche en fijngesneden bieslook uit de tuin en voilà: het “snelle brood met smaak” was klaar.

Lorraine grenst dan weer aan de Elzas, een streek bekend om haar kaas, wat maakt dat de quiche lorraine met flink wat kaas eigenlijk een Elzas quiche zou moeten heten…

Ingrediënten voor het deeg van de quiche lorraine:

  • 200 gram patisseriebloem
  • een snuifje rotszout
  • 3 eetlepels water
  • 150 gram hoeveboter

Voor op de taartbodem gemaakt van het deeg hierboven (zodat deze niet te vochtig wordt voor het bakken):

  • chapelure

Voor de hartige taartvulling:

  • 250 gram milde, zacht smakende kaas (bijvoorbeeld Zwitserse Emmental)
  • 150 gram charcuteriespek (bacon, lardo, zo mager mogelijk ontbijtspek, pancetta…)
  • 4 biologische eieren
  • 125 ml crème fraîche
  • 1/2 theelepel gewoon paprikapoeder (of Spaanse pimiento)
  • peterselie, bieslook of andere, verse, groene tuinkruiden naar wens

Taartvorm:

  • 25cm doorsnede
  • wat extra boter om de taartvorm in te vetten

Hoe quiche lorraine bakken:

  • Neem een brede kom en zeef er de bloem in. Strooi er wat rotszout over en meng met het water.
  • Breek er dan de hoeveboter in en kneed tot een bol deeg, die je daarna 1 uur laat rusten.
  • Oven voorverwarmen op 220 graden
  • Beboter je taartvorm.
  • Rol het deeg uit en leg in de taartvorm.
  • Bedek de bodem met een laagje chapelure.
  • Snijd de kaas en het spek in kleine dobbelsteentjes.
  • Kluts de eieren in de crème fraîche en roer er de kaas en het spek door. Kruid met paprikapoeder en wat fijngesneden groene tuinkruiden.
  • Giet de taartvullig over de chapelure in de taartvorm en bak een 40 tal minuten gaar.

Groentequiche

Aspergequiche
Makkelijk aspergequiche recept met asperges uit blik zodat je ‘t ganse jaar goedkope groentetaart zal bakken.

Uiteraard kan je in de vulling van de quiche naar hartelust spelen met de ingrediënten. In plaats van spek en bieslook zoals in bovenstaand recept, kan je het spek vervangen door seizoensgroenten zoals bijvoorbeeld asperges in het aspergeseizoen.

Uiteraard kan je ook spelen met de taartdeeg. In plaats van een kruimeldeeg zoals in bovenstaand recept, kan je ook zelf bladerdeeg maken. Iets meer werk maar de gelaagde – dus minder doorlaatbare – taartbodem zal meer krokant blijven zonder dat je er een extra laag chapelure op moet strooien.

Hartige broodpudding: strata

Hartige broodpudding
Oud brood goedkoop omtoveren in een lekkere, hartige broodpudding!!***

Nog makkelijker is een variant op de zoete broodpudding: bak oud brood met eieren, melk en kaas en je basis hartig gebak ik klaar.

Uiteraard kan je er het makkelijkst ook nog restjes van vlees doormengen zoals geroosterde kip. Of gewoon met vers vlees uit de winkel zoals alweer spek… En denk worstenbrood: werk door je hartige broodpudding stukjes van je favoriete worsten van bij de beenhouwer, zodat je daarmee flink wat variaties van hetzelfde basisrecept kan bakken.

Paleo quiche zonder korst: frittata

Frittata maken
Zin in lekkere quiche maar wil je geen oven gebruiken? Ga dan deze frittata te maken, zodat je makkelijk, lekker en gezond in minder dan 15 minuten zal smullen.

Wie het paleo dieet volgt en dus geen granen eet, die kan nog steeds een taartdeeg maken met notenmeel (amandelmeel) en ghee. Een ietwat duurder gerecht dan werken met gewone bloem, maar wel supergezond.

Wie het graag goedkoper houdt, die kan een “hartige taart zonder korst” bakken. Meng al je “taartvulling” ingrediënten met ei en begin op een laag vuur te bakken als een dikke omelet. Van zodra de omelet droog genoeg is, keer je ze om en laat aan de andere kant verder bakken en voilà, een heuse frittata met ingrediënten naar eigen voorkeur.

Grootmoeder’s hartige taart met ham en kaas

Makkelijk grootmoeder’s recept om snel een lekkere, hartige taart te bakken met ham en verse kaas zodat je lekker kan gaan smullen zonder je echt moe te maken.

Kies een zo lekker mogelijke artisanale ham die smaakt naar “vroeger”, zoals deze van het Meesterlyk-label dat sinds 1992 de kwaliteit van gekookte hammen bewaakt alsook van andere kwaliteitsvleeswaren (filet de Sax, filet de York, bacon, pate, salami…).

Deze hartige taart wordt niet in deeg gebakken maar het beslag gaat in zijn geheel in een ovenschotel de oven in: een soort frittata dus maar met bovenop een korst van chapelure en hoeveboter: een soort “crumbledeksel”. Wie toch een extra korst wil, kan de bodem van de taartvorm eerst bedekken met plakjes filodeeg of bladerdeegvelletjes (en kan dan indien gewenst de crumble achterwege laten… mogelijkheden te over!!!).

Smakelijk!

Grootmoeder's hartige taart recept: Vlaamse Quiche Lorraine

https://www.onskookboek.be
Kies uit deze 5 hartige taart recepten die ieder kan maken, zodat je naar hartelust kan experimenteren met lekkere smaken en goedkoop overschotjes zal verwerken.
5 from 3 votes
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 15 mins
Kook Tijd 45 mins
Totaal 1 hr
Gerecht Taart
Keuken grootmoeder's recepten
Servings 8

Ingrediënten

Voor het beslag:

  • 1 plak rauwe artisanaal bereidde (Meesterlyk-)ham van 350 gram
  • 5 biologische eieren dooiers van eiwit scheiden
  • 250 ml volle melk
  • 600 gram verse kaas
  • 50 gram aardappelbloem
  • 1 ajuin raspen
  • peper en zout

Voor de afwerking:

  • 5 lepels paneermeel
  • 50 gram hoeveboter + een beetje hoeveboter om de ovenschotel in te vetten
  • 4 eetlepels gehakte peterselie

Voor een extra taartkorstbodem

  • velletjes filodeeg van de supermarkt

Bereiding
 

  • Verwarm je oven voor op 220 graden.
  • Snijd de ham in kleine reepjes of dobbelsteentjes.
  • Scheid de dooiers van de eiwitten.
  • Breek de aardappelbloem ineen beetje volle melk (roer tot het een papje is zonder klonters), klop er dan de eierdooiers, de verse kaas en de melk door tot een homogeen mengsel.
  • Rasp hierin de ajuin.
  • Kruid met peperen zout en roer er ook de stukjes of reepjes ham door.
  • Klop het eiwit met een elektrische mixer met kloppers volledig stijf en spatel je door de rest van je beslag.
  • Vet een ovenschotel in met hoeveboter en vul tot 1/4de van de rand met het beslag. Wie graag een extra korst heeft, bedekt de bodem en zijkant van de taartvorm met velletjes filodeeg alvorens te vullen met beslag.
  • Strijk de bovenkant van het beslag glad, strooi er het paneermeel over en enkele stukje boter.
  • Laat een 3tal kwartier bakken in de oven en serveer je hartige taart met flink wat verse, fijngesneden peterselie of andere verse, groene tuinkruiden erover gestrooid.
Keyword Frankrijk, Quiche
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Filed Under: Taart Recepten

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!