Kies uit deze 5 hartige taart recepten die ieder kan maken, zodat je naar hartelust kan experimenteren met lekkere smaken en goedkoop overschotjes zal verwerken.
Behalve het klassieke quiche Lorraine recept, vind je hieronder ook quiche zonder deeg maar met korst bovenaan zoals grootmoeder het snel bakte, zonder korst en een lekker recept voor je allereenvoudigste hartige broodpudding.
Quiche Lorraine
Waarschijnlijk de meest bekende van alle hartige taarten vind haar oorsprong in Lotharingen (Lorraine: Noord-Oost Frankrijk) en bevat onderstaande ingrediënten, waaronder vooral flink wat kaas.
Een quiche is eigenlijk een snel gebak voor wie geen tijd had om een brood te laten gisten en af te bakken. Dus een brooddeeg met daarover een snelle vulling van ei, crème fraîche en fijngesneden bieslook uit de tuin en voilà: het “snelle brood met smaak” was klaar.
Lorraine grenst dan weer aan de Elzas, een streek bekend om haar kaas, wat maakt dat de quiche lorraine met flink wat kaas eigenlijk een Elzas quiche zou moeten heten…
Ingrediënten voor het deeg van de quiche lorraine:
- 200 gram patisseriebloem
- een snuifje rotszout
- 3 eetlepels water
- 150 gram hoeveboter
Voor op de taartbodem gemaakt van het deeg hierboven (zodat deze niet te vochtig wordt voor het bakken):
- chapelure
Voor de hartige taartvulling:
- 250 gram milde, zacht smakende kaas (bijvoorbeeld Zwitserse Emmental)
- 150 gram charcuteriespek (bacon, lardo, zo mager mogelijk ontbijtspek, pancetta…)
- 4 biologische eieren
- 125 ml crème fraîche
- 1/2 theelepel gewoon paprikapoeder (of Spaanse pimiento)
- peterselie, bieslook of andere, verse, groene tuinkruiden naar wens
Taartvorm:
- 25cm doorsnede
- wat extra boter om de taartvorm in te vetten
Hoe quiche lorraine bakken:
- Neem een brede kom en zeef er de bloem in. Strooi er wat rotszout over en meng met het water.
- Breek er dan de hoeveboter in en kneed tot een bol deeg, die je daarna 1 uur laat rusten.
- Oven voorverwarmen op 220 graden
- Beboter je taartvorm.
- Rol het deeg uit en leg in de taartvorm.
- Bedek de bodem met een laagje chapelure.
- Snijd de kaas en het spek in kleine dobbelsteentjes.
- Kluts de eieren in de crème fraîche en roer er de kaas en het spek door. Kruid met paprikapoeder en wat fijngesneden groene tuinkruiden.
- Giet de taartvullig over de chapelure in de taartvorm en bak een 40 tal minuten gaar.
Groentequiche

Uiteraard kan je in de vulling van de quiche naar hartelust spelen met de ingrediënten. In plaats van spek en bieslook zoals in bovenstaand recept, kan je het spek vervangen door seizoensgroenten zoals bijvoorbeeld asperges in het aspergeseizoen.
Uiteraard kan je ook spelen met de taartdeeg. In plaats van een kruimeldeeg zoals in bovenstaand recept, kan je ook zelf bladerdeeg maken. Iets meer werk maar de gelaagde – dus minder doorlaatbare – taartbodem zal meer krokant blijven zonder dat je er een extra laag chapelure op moet strooien.
Hartige broodpudding: strata

Nog makkelijker is een variant op de zoete broodpudding: bak oud brood met eieren, melk en kaas en je basis hartig gebak ik klaar.
Uiteraard kan je er het makkelijkst ook nog restjes van vlees doormengen zoals geroosterde kip. Of gewoon met vers vlees uit de winkel zoals alweer spek… En denk worstenbrood: werk door je hartige broodpudding stukjes van je favoriete worsten van bij de beenhouwer, zodat je daarmee flink wat variaties van hetzelfde basisrecept kan bakken.
Paleo quiche zonder korst: frittata

Wie het paleo dieet volgt en dus geen granen eet, die kan nog steeds een taartdeeg maken met notenmeel (amandelmeel) en ghee. Een ietwat duurder gerecht dan werken met gewone bloem, maar wel supergezond.
Wie het graag goedkoper houdt, die kan een “hartige taart zonder korst” bakken. Meng al je “taartvulling” ingrediënten met ei en begin op een laag vuur te bakken als een dikke omelet. Van zodra de omelet droog genoeg is, keer je ze om en laat aan de andere kant verder bakken en voilà, een heuse frittata met ingrediënten naar eigen voorkeur.
Grootmoeder’s hartige taart met ham en kaas
Makkelijk grootmoeder’s recept om snel een lekkere, hartige taart te bakken met ham en verse kaas zodat je lekker kan gaan smullen zonder je echt moe te maken.
Kies een zo lekker mogelijke artisanale ham die smaakt naar “vroeger”, zoals deze van het Meesterlyk-label dat sinds 1992 de kwaliteit van gekookte hammen bewaakt alsook van andere kwaliteitsvleeswaren (filet de Sax, filet de York, bacon, pate, salami…).
Deze hartige taart wordt niet in deeg gebakken maar het beslag gaat in zijn geheel in een ovenschotel de oven in: een soort frittata dus maar met bovenop een korst van chapelure en hoeveboter: een soort “crumbledeksel”. Wie toch een extra korst wil, kan de bodem van de taartvorm eerst bedekken met plakjes filodeeg of bladerdeegvelletjes (en kan dan indien gewenst de crumble achterwege laten… mogelijkheden te over!!!).
Smakelijk!

Grootmoeder's hartige taart recept: Vlaamse Quiche Lorraine
Ingrediënten
Voor het beslag:
- 1 plak rauwe artisanaal bereidde (Meesterlyk-)ham van 350 gram
- 5 biologische eieren dooiers van eiwit scheiden
- 250 ml volle melk
- 600 gram verse kaas
- 50 gram aardappelbloem
- 1 ajuin raspen
- peper en zout
Voor de afwerking:
- 5 lepels paneermeel
- 50 gram hoeveboter + een beetje hoeveboter om de ovenschotel in te vetten
- 4 eetlepels gehakte peterselie
Voor een extra taartkorstbodem
- velletjes filodeeg van de supermarkt
Bereiding
- Verwarm je oven voor op 220 graden.
- Snijd de ham in kleine reepjes of dobbelsteentjes.
- Scheid de dooiers van de eiwitten.
- Breek de aardappelbloem ineen beetje volle melk (roer tot het een papje is zonder klonters), klop er dan de eierdooiers, de verse kaas en de melk door tot een homogeen mengsel.
- Rasp hierin de ajuin.
- Kruid met peperen zout en roer er ook de stukjes of reepjes ham door.
- Klop het eiwit met een elektrische mixer met kloppers volledig stijf en spatel je door de rest van je beslag.
- Vet een ovenschotel in met hoeveboter en vul tot 1/4de van de rand met het beslag. Wie graag een extra korst heeft, bedekt de bodem en zijkant van de taartvorm met velletjes filodeeg alvorens te vullen met beslag.
- Strijk de bovenkant van het beslag glad, strooi er het paneermeel over en enkele stukje boter.
- Laat een 3tal kwartier bakken in de oven en serveer je hartige taart met flink wat verse, fijngesneden peterselie of andere verse, groene tuinkruiden erover gestrooid.
Een reactie achterlaten