Makkelijk aspergequiche recept met zalm uit blik en indien gewenst met asperges uit bokaal, zodat je het ganse jaar door een goedkope,
lekkere groentetaart zal bakken.
Quiche is de Franse “uitspraak” van het Duitse woord Kuchen. De meest bekende Quiche is de Quiche Lorraine: een hartige, open taart gevuld met eieren en een mengsel van kaas en spek.
Aspergequiche recept vs asperge frittata
Eerst even het verschil uitleggen tussen een frittata en een quiche. Beide bevatten eieren uiteraard maar een quiche heeft normaal een korst rondom de eiervulling, de frittata niet. De alerte lezer zal onmiddellijk begrijpen dat een klassieke quiche gluten bevat (in de deegkorst). Frittata is in principe glutenvrij, maar uiteraard toch steeds aan de bakker in kwestie vragen.
Frittata’s bevatten ook veel minder tot dikwijls geen melk of room. Eigenlijk is het een omelet die meestal eerst in een pan gebakken wordt en vervolgens nog even de oven in gaat of onder de gril.
De quiche bestaat dus uit een deegkorst met daarbinnen een vulling van ei en room (of melk) met extra groenten en vlees. Vandaag dus asperges en vis (zalm) in plaats van vlees.
Wie goedkoop wil eten, die maakt deze quiche uiteraard met verse asperges tijdens het aspergeseizoen in het voorjaar. Gewoon de asperges eerst beetgaar koken, alvorens verder te werken aan de taartvulling. Wil je precies weten hoe lang asperges moeten koken, lees dan hier verder. Tijdens de rest van het jaar neem je makkelijk en goedkoper asperges uit bokaal of blik. Voordeel is dat deze al gekookt zijn, dus minder werk voor jou.
Wil je nog minder werk, gebruik dan lenteuien in plaats van gewone ui. Het is trouwens lente, dus de lenteui is ook in seizoen. De fijngesneden lenteui kan je gewoon vers door de quichevulling mengen. Rest je dan alleen maar de boter net te smelten, de asperges en quichevulling in de taartbodem te schikken en af te bakken. Smakelijk!
Heb jij een ander recept om aspergetaart met zalm of aspergequiche te bakken, of een leuke tip, deel het met ieder in een reactie! Dankuwel!!!
Aspergequiche: superlekkere aspergetaart met zalm die ieder kan bakken!
Ingrediënten
- 400 tal gram verse asperges of minstens 300 gram asperges uit een bokaal
- 1/4de ui fijngesneden
- 2 eetlepels zachte hoeveboter
- 3 biologische eieren
- 125 ml volle melk
- een handvol peterselieblaadjes en/of jonge spinazieblaadjes
- 1/2 theelepel rotszout
- 1/4 theelepel zwarte peper
- 1/4 theelepel basilicum
- 450 gram uitgelekt gewicht van zalm uit blik
- 1 vel bladerdeeg
- indien gewenst: geraspte kaas van een goedkoop overschotje
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 225 graden C.
- Was, schil indien nodig, verwijder de voet en laat de asperges beetgaar koken. Giet af en houd er 6 opzij voor de topping.
- Hak de ui fijn en laat even stoven in hoeveboter tot de stukjes ui glazig zijn.
- Duw een vel bladerdeeg in een taartvorm (ongeveer 22 cm diameter).
- Snijd de rest van de asperges in stukken (bijvoorbeeld 3 cm) en schik over de bodem van de taart.
- Men in een kom de losgeslagen eieren met de melk, de gestoofde uien met het vet, de uitgelekte zalm, rotszout, peper, gedroogde basilicum en verse, fijngesneden peterselieblaadjes en/of jonge spinazieblaadjes. Giet over de aspergestukken in de taartvorm.
- Schik daarboven de 6 overgehouden asperges als spaken van een wiel (snijd op de juiste lengte indien te lang).
- Bak je aspergequiche in een 40 tal minuten gaar (begin na 35 minuten te voelen met een priem en indien vochtig, herhaal om de 5 minuten). Wordt na 20 minuten de bladerdeegkorst te bruin, zet dan de oven lager (175 graden). Haal uit de oven en strooi er indien gewenst onmiddellijk geraspte kaas over.
Een reactie achterlaten