Op zoek naar een lekker en makkelijk recept voor Spaanse tortilla? Ga dan aan de slag met dit makkelijke aardappel tortilla recept en een extra recept voor snelle Caraïbische tomatensaus sofrito.
Deze tortilla is het meest geserveerde gerecht in Spanje maar kan je lekker zelf thuis maken met tips voor chorizo, ham of paprika variaties. Spaanse tortilla vindt je in de Spaanse huiskamer terug als licht avondmaal. Het is eveneens een van de bekendste tapas of aperitiefhapjes in Spaanse bars. Smaakt ook heerlijk geserveerd tussen stokbrood.
Je kan er snel een Caraïbische / Zuid Amerikaanse tomatensaus bij serveren door tomaat, ui, pepers, look en kruiden te bakken in olijfolie tot heerlijke "Sofrito saus".
Spaanse tortilla ingrediënten voor 6 personen
- 6 to 7 middelgrote, geschilde aardappelen
- 1 witte ui
- 6 grote eieren
- 500 – 750 ml olijfolie om te bakken
- zout naar smaak
Hoe Spaanse aardappel tortilla maken
- Snijd de geschilde aardappelen in de lengte doormidden. Leg ze met de platte kant naar omlaag en snijd in dunne schijfjes van 3 mm dikte. Hoe dikker je ze snijd, hoe langer het zal duren eer de aardappels gaar zijn. Snijd je ze nog dunner, dan gaan de schijfjes aan elkaar plakken.
- Snijd de ui in 6 mm kubusjes.
- Meng de ui met de aardappelen en wat zout in een kom. Verwarm de olijfolie in een anti-aankleefpan. De olie is warm genoeg wanneer je er 1 stukje aardappel of brood in gooit dat onmiddellijk begint te sissen. Doe er dan de ui en de aardappelen bij. Gebruik net zoveel olie tot de aardappelen bijna onder staan. Zorg ervoor dat niets aanbakt en zet indien nodig het vuur wat lager. Als je de aardappels snel bruin ziet kleuren, staat je vuur te hoog. Laat bakken tot de aardappels gaar zijn als ze in 2 breken als je er met een spatel tegen duwt.
- Haal de aardappels en de uien uit de pan met een schuimspaan, leg in een vergiet en laat de olie uitlekken op een bord onder het vergiet. Deze olie kan je hergebruiken voor je volgende Spaanse omelet. Breek de eieren in een grote kom en klop ze met een vork of garde los. Giet de aardappels en de uien bij de eieren en roer om met een grote lepel.
- Neem een anti-kleeflaag pan van 24 cm diameter, giet er 1 tot 2 eetlepels olijfolie in en verwarm op een middelhoog vuur zonder dat de olie verbrandt. Roer het aardappelmengsel nogmaals en giet het in de warme pan, zorg ervoor dat alles gelijkmatig verspreid. Laat bakken tot het ei gekookt is aan de randen en nog lopend in het midden. Til voorzichtig 1 kant van de omelet op om te zien of het ei lichtjes gebruind is. Van zodra de omelet onderaan gebruind is, is ze klaar om te worden gedraaid.
- Werk boven een rein werkvlak (moest de omelet vallen, dan kan je ze nog steeds ‘redden’ van het propere werkvlak). Plaats een groot bord (30 cm diameter) ondersteboven op de pan. Houd met 1 hand de steel van de pan vast en druk met de andere hand het bord stevig tegen de pan terwijl je de pan snel (anders zal het nog lopende ei uit de pan druipen) ondersteboven draait. De omelet zal nu in je bord vallen.
- Zet de pan op het vuur, doe er net genoeg olie in on de bodem te bedekken en laat een 30 seconden warm worden. Schuif de omelet van het bord terug in de pan, gebruik een spatel om de omelet te hanteren en terug mooi over de bodem van de pan te plaatsen.
- Laat de omelet 3 tot 4 minuten verder bakken, draai het vuur uit en laat de tortilla verder een 2tal minuten in de pan rusten.
Spaanse tortilla saus en extra ingrediënten
Deze aardappel tortilla kan je heerlijk serveren met "tomaten-sofrito": een gebakken tomatensaus door simpelweg tomaten, uien, knoflook, groene pepers te bakken in olijfolie in een pan.
Extra ingrediënten:
- paprika: voeg 1 groene of rode fijngehakte paprika toe bij de aardappelen en uien alvorens alles te bakken in de olie
- chorizo: voeg de chorizo toe na het bakken van de ui en aardappelen of meng de chorizo onder de eieren en volg bovenstaand recept
- ham, gerookte hesp, gerookt spek … : neem een dikke snede charcuterie (6 mm), snijd in fijne stukjes en voeg aan de aardappels toe na het bakken. Als de charcuterie goed gezouten is, voeg je minder zout toe bij de rest van het recept.
Serveertips
- Schuif de Spaanse omelet op een serveerbord en snijd in 6 tot 8 stukken voor een avondmaal met in plakken gesneden stokbrood.
- Als voorgerecht snijd je het stokbrood in sneden van 1,2 cm, snijd de tortilla in vierkantjes van 4 cm en leg op een snede stokbrood.
Een reactie achterlaten