Snel genieten van lekker gebakken aardappelen? Je kan het binnen de 30 minuten met dit makkelijk rosti recept.
Rösti is een Duits/Zwitsers gerecht dat in hoofdzaak bestaat uit geraspte aardappelen. Om snel te werken, kan je de aardappelen raspen en onmiddellijk gaar bakken in de pan. Heb je meer tijd, dan kan je de aardappels voorkoken, laten afkoelen, raspen en dan bakken of frituren.
Tips:
- wij maken steeds 1 grote aardappelkoek. Omdraaien van deze grote rosti zonder hem te breken doe je door eerst een bord op de pan te leggen of een plat deksel. Makkelijker is kleine koekjes te bakken en om te draaien met een pannenkoekenschepper. Je hebt dan wel "meer pannen" nodig en let op dat als je met boter werkt, je de boter tussen de koekjes niet laat verbranden
- je kan extra ingrediënten toevoegen, zoals spek en ui. Paprika vinden we al iets minder geslaagd, wegens het vocht dat uit de paprika kan stromen en zo het bakken kan bemoeilijken (je wil bakken in vet, niet koken in kookwater). Voor 4 personen: 1 kg aardappelen, 150 gram in smalle blokjes gesneden spek, 1 fijngesneden ui, peper en zout naar smaak, 40 gram vetstof.
- na het raspen van de rauwe aardappels nemen we de geraspte aardappelen in onze handen en duwen er zoveel mogelijk vocht uit
- met rauwe aardappels bakken we in een zo groot mogelijke tefalpan steeds een rosti voor 2 personen om zo makkelijk en snel mogelijk te werken
Rosti ingrediënten
(vastkokende) aardappels
- peper, zout, (nootmuskaat)
- (spek)
- (ui)
- vetstof
Rosti recept met voorgekookte aardappels
- Schoongeborstelde vastkokende aardappelen met zout in de schil net niet gaar koken en ze minstens 1 dag laten staan.
- De volgende dag de aardappelen pellen en ze raspen op een heel grove rasp.
- Flink wat olie, boter of margarine in een braadpan heet laten worden.
- De aardappelreepjes in de pan doen en ze al omscheppend bruin bakken. Eventueel kunnen ook blokjes spek, of kleingesneden ui meegebakken worden.
- Is alles bruin genoeg gebakken: doe dan het deksel op de pan en laat op een zacht vuur staan zodat de onderkant mooi bruin wordt.
- Met behulp van een beboterd deksel of bord de koek omdraaien (deksel op de pan, alles omdraaien zodat de koek in het bord of op het deksel valt en daarna weer in de pan laten glijden) en de tweede kant van de rosti aardappelen ook mooi bruin bakken.
Snelle rosti maken
- Schil de aardappelen en rasp ze dan met een grove rasp.
- Neem een deel van de geraspte aardappels en pers er met je handen zoveel mogelijk vocht uit en leg in een andere kom. Herhaal dit tot je alle geraspte aardappels hebt "handgeperst".
- Kruid de drogere aardappels met peper en zout (en indien gewenst nootmuskaat).
- Smelt olie in een brede tefalpan, laat goed warm worden, doe er de geraspte aardappels in en duw het oppervlakte zowat gelijk. Zet het vuur middelhoog (blijf bij je pan) en laat een 8tal minuten bakken: totdat je ziet dat de koek onderaan duidelijk moet omgedraaid worden.
- Draai de koek om, en laat op een kleiner voor rustig garen tot de onderkant ook bruin is en de rosti binnenin gegaard is.
Na het vocht er uitgeknepen te hebben meng ik de gerapste aardappelen met een geklutst eitje dit geeft een goede binding van de aardappel pannenkoek.