Maak snel deze paleo broccoli prei soep zodat je in minder dan 30 minuten zal genieten van een goei kom lekker vullende groentesoep: dus weer boordevol energie verder.
We leggen hieronder ook uit wat dan wel precies gezond en paleo is, en wat niet. En voor wie makkelijker met lijstjes omgaat, vind je hieronder ook een lijstje met 31 paleo soep recepten: dus goed om elke dag van de maand van een andere soep te genieten!
Klassieke vs paleo ( broccoli prei ) soep

In dit klassieke broccoli prei soep recept wordt de soep gepureerd en extra gebonden door met de soepgroenten tegelijk een aardappel mee te garen. Na het pureren komt het zetmeel van de aardappels vrij: de soep wordt nog eens enkele minuten gekookt zodat het zetmeel de soep verder zal binden.
In Het Paleo Dieet van Loren Cordain wordt de aardappel op de lijst van verboden ingrediënten gezet. Niet alleen “omdat Loren Cordain het gezegd heeft”, maar je kan hier op zijn Engelse website de redenen lezen waarom aardappels volgens Cordain niet paleo zijn.
Voornaamste reden haalt Cordain’s uit eigen ervaring: na een vetarm aardappelontbijt voelde Cordain zich al snel moe, zenuwachtig tot zelfs depressief. De wetenschappelijke verklaring is dat aardappels je bloedsuikerspiegel eerst doet pieken en daarna ontzettend diep doet dalen. Uiteraard is zo nu en dan eens een aardappel bij het eten ok, maar Cordain wil duidelijk stellen dat het niet je hoofdvoedsel mag uitmaken.

Dichter bij huis kunnen we een gelijkaardig verhaal en dieetvisie vinden bij Pascale Naessens. Als topmodel volgde ze een vetarm dieet en probeerde ze een minimum aan calorieën te eten. Om dan van grote goesting flink wat cake of frieten binnen te spelen en hetzelfde te ervaren als Cordain na zijn aardappelmaaltijd. Net zoals in het paleo dieet van Cordain raadt ook Pascale Naessens in haar “koolhydraatarm dieet” aan meer groenten, fruit, vlees, vis en eieren te eten. Als ontbijt raad ze een fruitschotel aan en wie aardappels eet, eet daar best een flink aantal groenten bij. Koolhydraatarm betekent voor Pascale geen snelle koolhydraten eten zoals aardappels en brood bij vlees, vis of eieren.
Verder raad Cordain zuivelproducten ten sterkste af. Nochtans kan je hier een paleo soep recept lezen met boter, melk en kaas. Het hangt er immers maar van af “welk paleo dieet” je volgt. Vooraleer Loren Cordain zijn lijst van paleo ingrediënten de wereld instuurde, bestond de paleo richtlijn uit: eet micronutriënten zoals onze paleo oervoorouders ze aten, in dezelfde verhoudingen… Dat is dan wel correct, maar mensen zoals u en ik gaan winkelen met een boodschappenlijstje.
Cordain zond als eerste zijn paleo ingrediënten lijstje de wereld in, wat er omgekeerd samengevat als volgt uitziet:
- geen toegevoegde suikers
- geen fabrieksvoedsel
- geen granen
- geen peulvruchten
- geen zuivel
- geen aardappels.
Andere hedendaagse diëten die zoals het paleo dieet ook vooral de nadruk leggen op meer groenten, fruit, vlees, vis en eieren – zoals De Voedselzandloper: het dieet dat Piet Huysentruyt nu volgt, na zijn trombose en diagnose van diabetes type 2 – laten dan weer wel peulvruchten en kaas toe. Pascale Naessens raadt bijvoorbeeld aan kaas als eiwitbron te eten bij een volledige maaltijd die verder uit groenten bestaat.
Paleo soep recepten

Wie houdt van smeuïge, gebonden gepureerde soepen, die kan binnen het paleo dieet de aardappels vervangen met de volgende ingrediënten:
- pompoen,
- wortel,
- prei,
- butternut,
- knolselderij,
- pastinaak,
- zoete aardappel,
- bloemkool en
- broccoli.
Je kan deze groenten ook toevoegen aan een stoofpotje of je kan er gewoon een heuse soep op zich van maken, zoals bijvoorbeeld deze butternutsoep.
Wil je elke dag van de maand een nieuw paleo soep eten, volg dan deze lijst recepten. Zoniet ga dan meteen aan de slag met onderstaand soep recept: smakelijk!

Super Simpel Paleo - Broccoli Prei Soep
Ingrediënten
- 1 to t 2 eetlepels ghee kokosolie, olijfolie (De favoriete olie van Pascale Naessens en tevens toegelaten in De Voedselzandloper), zonnebloemolie of spekvet
- 2 uien 120 gram
- 2 dikke preistengels 110 gram
- 2 knoflookteentjes
- rotszout naar smaak
- 250 gram broccoli
- 200 gram bloemkool
- 1250 ml water groentebouillon of kippenbouillon
- peper naar smaak
- 2 eetlepels 25 gram kokosmelk
- indien gewenst: 1/2 theelepel chili vlokken
- indien gewenst: verse peterselie of andere verse tuinkruiden voor de garnering
Bereiding
- Verwarm de vetstof in een soeppot met dikke bodem, snijd er de uien in fijn en begin ze aan te stoven.
- Snijd er de prei in ringen bij en stoof verder aan. Wie geen bouillon toevoegt probeert de ui en prei zo goed mogelijk te karameliseren, zodat ze de meeste smaken zullen vrijgeven aan je soep.
- Ondertussen snijd je de bloemkool en de broccoli fijn. Snijd ook de knoflook zeer fijn. Breng water (of bouillon) aan de kook.
- Na 14 minuten stoven, voeg je de fijngesneden knoflook, peper en rotszout toe en laat even mee stoven tot het knoflookaroma vrijkomt.
- Voeg de broccoli, bloemkool, indien gewenst wat chili vlokken en water (of bouillon) toe, breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de bloemkool en broccoli gaar zijn (4 tot niet meer dan 10 minuten).
- Voeg wat kokosmelk toe en pureer. Proef en breng je broccoli prei soep verder op smaak met peper en rotszout.
Een reactie achterlaten