Maak dit guacamole recept in slechts enkele minuten zodat je zal genieten van een onweerstaanbaar lekker koud sausje, ideaal bij Mexicaans eten én bij friet.
Juist ja, ik haal er frieten bij, want bij echte frieten past een echte, zelfgemaakte, verse dipsaus. Nu kan je met een beetje ervaring wel snel mayonaise maken, maar wat zeker altijd zal lukken is zelf snel een guacamole maken én… je hebt er niet eens een staafmixer voor nodig. Bovendien maak je net zoveel als je nodig hebt, waar je bij mayonaise al eens overschot zal hebben die niet op geraakt.
Guacamole is een zeer oud recept dat terug gaat in de tijd tot bij de Azteken: een gerecht op basis van in een mortier fijngestampte avocado. Onze mayonaise is een emulsie van olie in water. De avocado is dan weer een zeer olierijk vruchtgewas, wat je gewoon moet pletten en verder op smaak brengen tot een toch “mayonaise achtige” dip, maar dan wel met veel minder olie en extra smaakmakers toegevoegd.
Guacamole is duidelijk gezonder dan mayonaise omdat:
- er flink wat vezels in zitten
- er flink wat vitaminen en andere micronutriënten in zitten
- de olie zo vers als mogelijk en dus onbewerkt is.
Het enige waar je op moet letten is dat van zodra je de avocado open snijd, het vruchtvlees bruin gaat kleuren (zoals ook appels gaan verkleuren). De makkelijkste manier om dit tegen te gaan is net zoals appels: citroensap, wat bovendien de smaak van je dip ten goede zal komen.
Verdere smaakmakers zijn zout, limoen in plaats van citroen, ui, knoflook, tomaat, een klein beetje fijngesneden, verse chilipeper, basilicum of koriander. Hoeveel van elk… doe je gewoon naar eigen smaak :)
Guacamole recepten – zelfs Piet Huysentruyt heeft zijn eigen origineel recept – zijn steeds een variatie op bovenstaand basisthema met dikwijls ingrediënten die vervangen worden (bijvoorbeeld balsamico azijn in plaats van limoen). Dus laat je eigen creativiteit de vrije loop of doe wat extra inspiratie op hieronder.
Guacamole recept
Ingrediënten
- 2 rijpe avocado's - 400 tot 500 gram - een rijpe avocado plet je makkelijk met een vork, een niet rijpe avocado, wel, maakt geen lekkere avocado, kan je nog wel bijvoorbeeld door je salade snijden zodat niets verloren gaat
- sap van 1 limoen of meer naar smaak, geen limoen bij de hand, dan vers citroensap (begin met het sap van een halve citroen)
- 1 to maat in stukjes gesneden
- 1 grote sjalot of kleine ui: zo fijn mogelijk gesneden
- 1/8 theelepel gemalen zwarte peper
- 1/4 theelepel rotszout naar smaak
- 1 klein knoflookteentje middelste kern verwijderd en geplet
- een snuifje komijnpoeder naar smaak, maar niet overdrijven!
- een snuifje cayenne peper
- 1 klein rood chilipepertje, zaadjes verwijderd en zo fijn mogelijk gesneden
- verse korianderblaadjes naar wens wie geen verse koriander lust, laat dit dus achterwege, fijn gehakt
- indien voorhanden naar wens, zeer fijn gesneden druiven
Bereiding
- Snijd of hak alle ingrediënten fijn zoals hierboven aangegeven en doe in een kom.
- Pers het sap uit de limoen(en).
- Halveer de avocados, verwijder de pit, doe het vruchtvlees in een ondiep bord en prak fijn met een vork.
- Voeg toe in de kom met de andere ingrediënten, giet er het limoensap bij en meng.
- Meng alle ingrediënten door elkaar, proef, voeg indien nodig meer zout en limoensap en druif toe (zoet is een universele smaakmaker) en je guacamole is serverensklaar.
Een reactie achterlaten