Dipsaus die altijd lukt: makkelijk recept om hummus te maken zodat je in enkele minuten zal genieten van lekkere dipsaus bij allerhande hapjes of gevulde tomaat: voor ieder wat wils!
Lekker als dip bij kebabs, kip, lamsvlees en ideaal voor vegetariërs: plaats al je crudités op een schotel met in het midden de hummus, en ieder zal naar believen genieten van gezonde groenten in de lekkerste dipsaus.
En dan hebben we het nog niet eens gehad om het gewoon te smeren op een boterham… liefst een artisanale roggeboterham met zuurdesem gegist, kwestie van gezond bezig te zijn met granen, zoals je verder kan lezen in dit linzensoep recept.
Gezonde hummus maken
We houden het in onderstaand recept echter volledig volgens De Voedselzandloper van Kris Verburgh, dus concentreren we ons op lekker en gezond eten zonder verder te discussiëren in hoeverre brood daarbij past.
Om toch even de gezonde eigenschappen van hummus te benadrukken: zeer vezelrijk, flink wat micronutriënten en ietwat meer eiwitten dan in vegetarsiche gerechten zonder peulvruchten.
Je kan er trouwens snel een ganse tomaat mee vullen met nog wat fijngesneden rode ui erbij: de smaken vullen zich perfect aan en inderdaad: nog meer – en deze keer verse – groenten in een volledig gerecht.
Oja, klaar in enkele minuten en in tegenstelling tot zelf gemaakte mayonaise: deze hummus dipsaus lukt altijd!
Hummus maken
Ingrediënten
- 1 blik kikkererwten 425 gram
- 1 eetlepel tahini
- 1 knoflookteentje
- vers geperst sinaasappelsap van 1 tot 2 sinaasappels (100 ml)
- een beetje zest van de sinaasappels zonder het witte gedeelte mee te raspen!
- 1 eetlepel vers geperst limoensap of citroensap of balsamico azijn
- 1/2 theelepel rotszout
- 1/2 theelepel sap van vers geraspte gemberwortel
- 1/4 theelepel venkelzaadjes
- 1/4 theelepel gemalen paprika
- Indien gewenst voor de garnering: vers groen van peterselie koriander of bieslook en extra gemalen paprika
Bereiding
- Spoel de kikkererwten en laat zeer goed uitlekken. Houd enkele kikkererwten apart voor de garnering.
- Schil het knoflookteentje en verwijder het binnenste stammetje.
- Doe alle ingrediënten en de helft van het sinaasappelsap in een blender en mix tot een pasta. Voeg indien nodig meer sinaasappelsap toe en pas de smaak aan (meer citroensap, een extra knoflookteentje erbij geraspt, meer tahini, meer rotszout...).
- Serveer je hummus in een kom, leg in het midden de overgehouden kikkererwten, strooi er paprikapoeder rond en contrasteer met verse, groene tuinkruidenblaadjes of fijngesneden bieslook.
Een reactie achterlaten