Makkelijk en snel recept om gevulde tomaten met gehakt te maken zodat je al in 30 minuten zal genieten van een lekkere ovenschotel.
Een snelle variant op het heerlijkste recept uit mijn jeugd: weinig werk maar overheerlijk! Tomates farcies of "tommatfassi" zoals ik het vroeger uitsprak, was mijn favoriet recept toen ik nog een kind was. Tomaten met gehakt gevuld, met een hoedje van gehakt, sjalot en peterselie en een lekkere tomatensaus van het vruchtvlees van de uitgeholde tomaten, geserveerd met flink wat peper uit de molen. Geserveerd in de late zomer met net geoogste aardappeltjes gebakken in de pan, met liefde bereid door moeder in de keuken… genieten!
Belangrijk : plaats de tomaten niet te lang in de oven. Toen ik mijn echtgenote (toen nog vriendin) trachtte te imponeren met mijn kookkunsten, had ik in mijn ijver de tomaten 45 minuten in de oven laten staan. Vriendin was alles behalve onder de indruk en ik leerde er alweer een beleefde zin bij: "ik heb niet veel honger vandaag, had al een vieruurtje op…".
Recept voor 4 personen, klaar in 30 minuten.
Tomate farcie recept
- boter om de vuurvaste schotel in te vetten
- 4 tomaten
- verse peterselie
- peper en zout
- 150 gram gehakt
- paneermeel
- melkerijboter
Hoe snel gevulde tomaten met gehakt maken
- Oven voorverwarmen op 180-200 graden.
- Snijd van de tomaten op 1/4 de van de top het bovenste stuk weg. Lepel de zaden en het vruchtvlees uit de tomaten draai ze om en laat omgekeerd uitlekken.
- Vet ondertussen een vuurvaste schotel in met boter.
- Verwarm het uitgeholde sap en vruchtvlees van de tomaten, druk door een zeef en vang op in de ovenschotel.
- Versnipper de peterselie fijn en meng met peper en zout door het gehakt.
- Smelt wat melkerijboter in een sauspannetje.
- Kruid het binnenste van de uitgelekte tomaten met peper en zout en vul dan met het gehakt, zodat het gehakt boven de rand van de tomaat uitkomt.
- Strooi er wat paneermeel over, zet in de vuurvaste schotel en giet er wat gesmolten boter over.
- Leg nog anderhalve eetlepel boter bij op de bodem van de schotel en laat 20 minuten garen in de oven.
- Serveer de gevulde tomaten met flink wat extra fijngesneden peterselie op warme borden.
Een reactie achterlaten