Makkelijk recept voor lekker gevulde paprika met gehakt en rijst. Pas dit paprika recept aan naar eigen smaak en stijl met wat je die dag voorhanden hebt in de keuken. Snel klaar en geen rompslomp.
De kruiden zijn typisch Italiaans, dus kunnen vervangen worden met andere kruiden zoals bijvoorbeeld een kant en klare Italiaanse kruidenmix van bijvoorbeeld Piet Huysentruyt – PH Italian Mix. Probleem van een kant en klare kruidenmix is dat alle gerechten die je ermee maakt al eens "hetzelfde" willen smaken.
Rode en gele paprika’s hebben een heel andere smaak dan groene. Vooral de rode is veel zoeter dan de groene. Voor dit paprika recept kan je om het even welke kleur gebruiken, maar we raden aan dat je de kleur kiest die je het lekkerst vindt.
Ingrediënten voor gevulde paprika met rijst
- anderhalf tot 2 kopjes gekookte witte rijst (gemaakt met ongeveer 3/4 tot 1 kopje droge witte rijst)
- 4 grote of 6 middelgrote paprika’s van uw favoriete kleur, of meng de kleuren voor een mooiere presentatie
- 500 a 600 gram gehakt rundsvlees (vraag 500 en zoals altijd zal je slager dan vragen: "mag het een beetje meer zijn?" Ja dus…)
- 6 grote verse blaadjes basilicum, fijngesneden of anderhalve theelepel gedroogde basilicum
- 1/2 theelepel bonenkruid
- 2 theelepels vers gehakt marjolein of 1 / 2 theelepel gemalen droge marjolein
- 1 theelepel zout
- vers gemalen zwarte peper
- 1/4 kopje olijfolie
- flink wat paprika poeder
Recept Gevulde Paprika
- Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking, meestal 1 hoeveelheid rijst met anderhalve keer meer water en een snuifje zout: breng aan de kook, roer de rijst zodat niets aan de bodem plakt, zet het vuur heel laag, doe een deksel op de pot en laat een 12 tot 15 tal minuten sudderen.
- Snijd de toppen van de paprika’s en verwijder de zaadjes.
- Plaats de paprika’s op een rooster boven een centimeter water in een grote overdekte pot met kokend water en laat met het deksel op de pot 10 minuten stomen.
- Oven voorverwarmen op 175 ° C.
- Meng in een grote kom het gemalen rundvlees, basilicum, bonenkruid, marjolein, zout, peper van de molen en de rijst.
- Verwijder de paprika’s uit de stoompot.
- Neem een vuurvaste Pyrex schotel of braadpan, wrijf met keukenpapier wat olijfolie op de bodem en zet hierin de paprika’s met de opening naar boven.
- Vul de paprika’s voorzichtig met het gehakt-rijst mengsel.
- Besprenkel de rest van de olijfolie over de gevulde paprika’s, langs de buitenkant van de paprika’s en in de vuurvaste schotel of braadpan.
- Wrijf de olie over de buitenkant van de paprika’s zodat ze mooier bruinen.
- Bestrooi de bovenkant royaal met paprika poeder (vers gehakte peterselie en ui is ook ontzettend lekker als bedekking)
- Plaats in het midden van de oven en bak tot het vlees gaar is (35 tot 50 minuten)
Serveer met gevulde paprika’s simpelweg met tomatenketchup: heerlijk!
Een reactie achterlaten