Op zoek naar een lekker recept met oud brood? Makkelijk recept om lekkere knoedels te maken met tips om ze zeker niet uit elkaar te laten vallen.
De moeilijkheid van knoedels te maken is… een "kant en klaar" recept te geven: alles hangt immers af van het soort brood dat je gebruikt en hoeveel vocht het al dan niet kan opslorpen, Proberen is de boodschap en oefening baart kunst.
Om een idee te krijgen kan je eerst proberen met 1 ei, 50 ml melk en 1 broodje. Is het deeg te nat, dan verder werken met minder melk, is het deeg te droog, dan verder werken met minder brood. Makkelijker is gewoon te vertrekken met minder melk, en na het toevoegen van de eieren de melk aan te passen.
Heb het al eens met 7 broodjes, 225 ml melk en maar 1 ei gemaakt, ook met 2 tot 4 eieren, ook met 6 broodjes + 200ml + 4 eieren: dus het is een beetje spelen met de hoeveelheden en ‘s winters zijn we altijd wat zuiniger met de eieren van onze kippen.
Een andere variant is spekblokjes apart bakken, het meeste vet verwijderen en dan er de ajuin en de peterselie mee in aan te stoven.
Je kan in plaats van al het brood door de melk te mengen, wat broodstukjes bakken/roosteren in (een beetje) boter en dan pas bij het beslag voegen. Gebakken en geroosterd brood hebben meer smaak.
De overschot van de gekookte knoedels kan je de volgende dag in schijfjes snijden en bakken in de pan.
Ben je bang dat je knoedels gaan breken, dan kan je het deeg tot een worst rollen, oprollen in vershoudfolie, dan oprollen in aluminiumfolie en een 30 tal minuten laten garen in kokend water. 2 tips om de ballen niet uit elkaar te laten vallen:
- zorg ervoor dat het water net kookt, zodat de bollen niet heftig gaan ronddansen
- zorg ervoor dat het brood zo klein mogelijk verkruimelt is: hoe minder stukjes brood je voelt in het deeg, hoe meer het deeg samenhangt en minder makkelijk kan breken.
Knoedels met brood recept
- 6 oude pistolets, sandwiches of andere broodjes of gelijk gewicht aan ander oud brood
- 250 ml warme, volle melk
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- 1 fijngesneden ajuin
- 1 klontje boter
- 5 eieren
- 1 theelepel zout
- indien gewenst naar smaak: nootmuskaat en peper
- indien nodig: paneermeel
Hoe knoedels maken
- Snijd het oude brood in dobbelsteentjes of verkruimel zo fijn mogelijk en giet er de warme melk over.
- Fruit de fijngesneden ajuin aan in de boter en voeg er (al dan niet in het begin) de peterselie aan toe.
- Roer de gestoofde ajuin door het melk-brood mengsel.
- Klop de eieren los met het zout (en de kruiden) en doe bij het broodmengsel.
- Roer goed om, kneed met je handen tot een deeg (je mag geen brooddobbelsteentjes meer zien, noch voelen) en laat het deeg een 20tal minuten rusten.
- Rol er dan bollen van 6 tot 8 cm van (indien te plakkerig, voeg je wat paneermeel toe. Is het deeg te nat, dan meer oud brood toevoegen, omroeren en weer 20 minuten laten rusten.
- Kook de knoedels in kokend, gezouten water (een 20 tal minuten of totdat de ballen boven komen drijven). Serveert heerlijk met champignons in roomsaus en salade nicoise met noten en een zelfgemaakte vinaigrette.
Een reactie achterlaten