Op zoek naar een makkelijk, snel en lekker vissoep recept?
Maak dan snel deze Spaanse zarzuela vissoep. Het enig moeilijke aan dit recept is de naam juist uitspreken… :-)
Of maak makkelijke mosselsoep. Want de voornaamste smaakmakers in de zarzuela zijn immers: mosselen.
Inhoud
Tips en Weetjes
Mosselen met friet is dan wel een klassieker aan de Belgische kust, aan de Middellandse zee kennen ze klassiekers met mosselen zoals paella, risotto of zarzuela.
Op een Spaanse menu-kaart betekent zarzuela een keuze uit verschillende vissoorten en zeevruchten. Zarzuela is ook de naam van een Spaans operette-genre: op uw bord wordt dan hopelijk een even lekkere “operette van vis en zeevruchten” geserveerd. (voor zij die proeven met alle zintuigen…)
Gebruik de vis en zeevruchten die voorradig zijn (mosselen, garnalen en gevulde inktvis zoals op de foto). In het zarzuela recept van Jeroen Meus bijvoorbeeld, gebruikt hij mosselen, venusschelpen, zeeduivel, pijlinktvis en gamba’s… Alles kan dus. En wil je het jezelf gemakkelijk maken, maakt dan gewoon de lekker, makkelijke mosselsoep die volgt. Mosselen geven al smaak genoeg.
Extra tips:
- Maak je zelf een echte visbouillon van vis en zeevruchten 1 nacht op voorhand en zet je deze in de ijskast? Dan kan je er de volgende dag zeer makkelijk het gestolde vet van afscheppen voor degenen die een vetarm dieet proberen te volgen.
- Vind je de soep te dun, laat dan vooraleer je de vis toevoegt de soep nog een 10tal minuten verder inkoken. Kan je niet wachten, bind de soep dan met maïzena.
- De lekkerste bouillon maak je snel zelf met eerst in boter gebakken hoofden en schaal van gekuiste garnalen en dan het vocht van hierin gekookte mosselen. Een blokje is natuurlijk sneller maar als je gekookte mosselen maakt, zorg er dan steeds voor dat je het kookvocht bijhoud (gewoon de diepvries in en gebruiken als je visbouillon nodig hebt).
Je Makkelijkste Mosselsoep – Smakelijke soep uit de zee
Tover kleine of ingevroren mosselen om tot een lekker voorgerecht met dit snel en makkelijk mosselsoep recept.
De room maakt de soep natuurlijk nog feestelijker! Maar je kan de room gewoon weglaten. Er is immers al melk in de soep en de soep werd al ingedikt dankzij de bloem.
Dit recept is voor 4 personen en is klaar in 2 uur als je de mosselen zelf nog moet wassen. Ander gaat het zeer snel (mosselen stoom je klaar in een 4tal minuten).
Ingrediënten
- 1 kg mosselen
- een ui
- een tak selder
- peterselie
- peper
- enkele pijpjes (stengels) bieslook
- ongeveer 1/2 liter melk
- 1 dl room
- een glas witte wijn
- 40 gram bloem
- hoeveboter
Bereiding
- Was de mosselen lang en grondig. Er mag niet het minste zand op de bodem van de spoelkuip overblijven.
- Was de groenten en snijd ze fijn. Schik ze op de bodem van een kookpot, schep de mosselen erop, giet het glas witte wijn er bij, draai de pepermolen er flink overheen en laat op een hevig vuur koken.
- Schud de mosselen geregeld, zodat ze zich alle gelijktijdig openen.
- Stort de mosselen in een vergiet, vang het kookvocht op. Verwijder indien gewenst de schelpen en ontdoe de mosselen zeker van hun baard.
- Smelt een noot vetstof in een pan, doe er 40 gram bloem bij en laat even bakken.
- Zeef het kookvocht van de mosselen door een doekje op de boter-bloemmengeling (roux)
en breng al roerend aan de kook. - Voeg genoeg melk toe om ongeveer 1 liter soep te bekomen.
- Laat nog even doorkoken, voeg nu de mosselen toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Ondertussen heb je de room halfvast geklopt.
- Schep de mosselsoep in diepe borden, schep er een lepel room op en bestrooi met fijngesnipperde bieslook.
- Dien onmiddellijk op.

Zomers zarzuela recept
Ingrediënten
- 250 gram witvis in blokjes gesneden
- 250 g gekookte mosselen
- 1/2 liter visbouillon van 1 blokje
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 fijngesneden ajuin
- 1 fijngesneden knoflookteentje
- 1/2 heel fijngesneden Spaanse peper
- 1 theelepel paprikapoeder
- 4 verse tomaten in dobbelsteentjes gesneden
- 12 verse champignons in vieren gesneden
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- versgemalen peper
- zout naar smaak eerst proeven hoe zout je bouillon al is als hij gemaakt werd van kookvocht van bereidde mosselen
Bereiding
- Laat in een ruime pan met een dikke bodem de ui samen met knoflook lichtjes kleuren in de olijfolie.
- Bestrooi het mengsel daarna met paprikapoeder, voeg de Spaanse peper en de champignons toe. Laat deze ook even meebakken.
- Schep vervolgens de tomaatstukjes erbij en voeg de bouillon toe.
- Breng het geheel aan de kook en...
- voeg daarna de blokjes vis en de mosselen als laatste toe.
- Controleer het geheel op smaak en kruid indien nodig met peper en zout.
- Schep de Spaanse vissoep in ruime koppen en bestrooi het met verse peterselie.
- Zarzuela smaakt lekker met warm stokbrood.
Een reactie achterlaten