Op zoek naar een makkelijk, snel en lekker vissoep recept? Maak dan snel deze Spaanse zarzuela vissoep. Het enig moeilijke aan dit recept is de naam juist uitspreken…
Mosselen met friet is dan wel een klassieker aan de Belgische kust, aan de Middellandse zee kennen ze klassiekers met mosselen zoals paella, risotto of zarzuela.
Op een Spaanse menu-kaart betekent zarzuela een keuze uit verschillende vissoorten en zeevruchten. Zarzuela is ook de naam van een Spaans operette-genre: op uw bord wordt dan hopelijk een even lekkere "operette van vis en zeevruchten" geserveerd. (voor zij die proeven met alle zintuigen…)
Maak je zelf een echte visbouillon van vis en zeevruchten 1 nacht op voorhand en zet je deze in de ijskast, dan kan je er de volgende dag zeer makkelijk het gestolde vet van afscheppen voor degenen die een vetarm dieet proberen te volgen.
Vissoep tip
- Vind je de soep te dun, laat dan vooraleer je de vis toevoegt de soep nog een 10tal minuten verder inkoken. Kan je niet wachten, bind de soep dan met maïzena.
- De lekkerste bouillon maak je snel zelf met eerst in boter gebakken hoofden en schaal van gekuiste garnalen en dan het vocht van hierin gekookte mosselen. Een blokje is natuurlijk sneller maar als je gekookte mosselen maakt, zorg er dan steeds voor dat je het kookvocht bijhoud (gewoon de diepvries in en gebruiken als je visbouillon nodig hebt).
Zarzuela recept
Gebruik de vis en zeevruchten die voorradig zijn (mosselen, garnalen en gevulde inktvis zoals op de foto), of bijvoorbeeld met vis en mosselen:
- 250 gram witvis in blokjes gesneden
- 250 g gekookte mosselen
- 1/2 liter visbouillon van 1 blokje
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 fijngesneden ajuin
- 1 fijngesneden knoflookteentje
- 1/2 heel fijngesneden Spaanse peper
- 1 theelepel paprikapoeder
- 4 verse tomaten in dobbelsteentjes gesneden
- 12 verse champignons in vieren gesneden
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- versgemalen peper
- zout naar smaak (eerst proeven hoe zout je bouillon al is als hij gemaakt werd van kookvocht van bereidde mosselen)
Hoe Spaanse vissoep klaarmaken
- Laat in een ruime pan met een dikke bodem de ui samen met knoflook lichtjes kleuren in de olijfolie.
- Bestrooi het mengsel daarna met paprikapoeder, voeg de Spaanse peper en de champignons toe. Laat deze ook even meebakken.
- Schep vervolgens de tomaatstukjes erbij en voeg de bouillon toe.
- Breng het geheel aan de kook en…
- … voeg daarna de blokjes vis en de mosselen als laatste toe.
- Controleer het geheel op smaak en kruid indien nodig met peper en zout.
- Schep de Spaanse vissoep in ruime koppen en bestrooi het met verse peterselie.
- Zarzuela smaakt lekker met warm stokbrood.
Leave a Reply