Wist je dat je van een restje pompoen confituur kan maken?
Wist je dat je van wortels confituur kan maken?
Zolang je maar een appel bij de hand hebt, zal je genieten van een toch wel unieke confituur op je boterham.
Confituur maken volgens de seizoenen

Herfst is het seizoen van de pompoen.
Mooi rijmpje :-)
En het is altijd de bedoeling geweest om je wat in je tuin groeit in te maken zodat je goedkoop de winter door kon.
Heb jij ook een appelboom die in september een overvloed aan appels aanlevert?
Mijn broer heeft er zo 1.
En deze hete zomer begonnen de stelen boven de pompoenen al vroeg in september te barsten: dus tijd om ze te oogsten.

mee in de keuken te krijgen.
Broer maak graag jam en chutneys, en probeert zoveel mogelijk te combineren wat voorhanden is.
Flink wat appels en de eerste pompoenen: dus ideaal appelconfituur met pompoen.
Heb je echter geen appels maar meer pompoenen in je tuin, zo later in de herfst (nu alweer half oktober)?
Niet getreurd: je kan onderstaand recept ook volledig met pompoen maken, want de extra smaakmaker is sinaasappel.
Heb je geen pompoen en wil je experimenteren hoe dat nu wel smaakt?

Koop dan wat appel en wortelen en maak hiermee de confituur zoals in onderstaand recept, al dan niet met wat extra zeste van een onbespoten citroen mee te laten koken.
Laat je weten hoe het je bevalt?
En wil je meer pit in je confituur, maak dan deze pompoenconfituur met gember.
Smakelijk!

3 recepten in 1: Pompoenconfituur, Appelconfituur en Wortelconfituur
Ingrediënten
Voor ongeveer 1200 ml pompoenconfituur
- 250 vers geperst sinaasappelsap
- sap van 1 citroen
- 1 kg vruchtvlees van pompoen en/of wortel en minstens 1 appel
- 1250 gram geleisuiker 1 op 1
- 2 kaneelstokjes
- 1 theelepel rotszout
- indien gewenst en voorhanden: 1 eetlepel biologisch vanille-extract
Bereiding
- Pers sinaasappels tot je 250 ml hebt, en doe in een brede kookpot.
- Pers de citroen en voeg toe.
- Schil en snijd pompoen en/of wortel en/of appel in stukjes tot je 1 kg vruchtvlees hebt en voeg toe aan het citrusvruchten-sap.
- Voeg zout, kaneelstokjes en indien gewenst vanille-extract toe, breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot alles goed gaar is. Met wortelen duurt dat minstens een haf uur, zonder zal dat sneller gaan.
- Haal de kaneelstokjes weer uit de pot en wat in je kookpot zit met een staafmixer.
- Voeg de geleisuiker toe, breng aan de kook en laat 4 minuten pruttelen onder voortdurend roeren.
- Test of de confituur dik genoeg is (wanneer je een druppel van een houten lepel in een koud glas water laat vallen en de druppel valt mooi als druppel op de bodem. Indien je druppel echter als stroop wegvloeit in het water,
- dan langer koken tot de confituur duidelijk dikker wordt. Test opnieuw.
- Doe de pompoen-appel-wortelconfituur in goed schoongemaakte confituurpotten, sluit af en laat afkoelen.
En vertel me Beste lezer, wat is je favoriete confituur? Ben je ook dol op gelei? En wat voor soort vind je leuk: lekker lopend zodat ie in je boterham dringt, of superstijf?
Een reactie achterlaten