Lekker origineel recept om zelf witte sangria te maken.
Eeuwen geleden hadden de Spanjaarden het briljante idee om wijnoverschot van de vorige dag of een niet al te schitterende wijn "op te kalfateren" met vers fruit, dezer dagen is sangria een klassieker om een zomerse avond wat extra punch te geven, letterlijk en figuurlijk.
De rode draad doorheen alle sangria recepten is de mengeling van fruit en wijn. Een geheel nieuwe idee is het toevoegen van verse kruiden, exotische specerijen zoals saffraan en gember, en zoete nectar. Een andere variant is het toevoegen van bubbels dankzij champagne of spuitwater en likeur, kwestie van het alcoholgehalte op peil te houden.
Weinig fruit bij de hand? Limoenen zijn steeds ideaal als het om cocktails gaat, zo ook om bij de meest eenvoudige sangria te voegen, aangezoet met zelfgemaakte siroop van gelijke hoeveelheid water en witte suiker waarin je een stokje kaneel legt tijdens het oplossen en koken van de suiker tot siroop.
Witte sangria recept
- 1 ananas
- 120 gram poedersuiker
- 2 sinaasappels
- 2 citroenen
- 2 limoenen
- 2 flessen gekoelde fruitige witte wijn (1500 ml in totaal)
- 500 ml (witte) rum
- muntblaadjes voor de garnering
Zelf sangria maken
Snijd de groene bladeren en de onderkant van de ananas zodat hij mooi rechtop kan staan. Snijd de schil van de ananas met een zachte neerwaartse zagende beweging weg, probeer zo weinig mogelijk eetbare vrucht weg te snijden. Snijd dan de klein "ogen" weg met een mes.
- Snijd de ananas overlangs in vieren, snijd de harde kern uit elk kwart en snijd de rest in kleine stukjes (5 mm). De helft van de stukjes vries je in, de andere helft doe je in een punch kom of sangria bokaal, roer er de suiker door en zet apart.
- Snijd de citrusvruchten in schijven van 5 mm dikte, van de top en bodem "hoedjes" knijp je het sap uit over de ananas en gooi de schil weg. Voeg de citrusschijfjes bij de ananas.
- Voeg de wijn en de rum toe, roer goed om en zet 1 uur in de ijskast.
- Als je klaar bent om te serveren, voeg je de bevroren ananasstukjes en muntblaadjes toe.
- Schep de witte sangria in glazen en zorg ervoor dat ieder flink wat stukjes ananas in zijn glas heeft.
Leave a Reply