Hoe goedkoop je lekkerste ijskoffies maken? Heel simpel! Je doet het met deze 13 snelle en makkelijke recepten. Heerlijk verfrissend of lekker als dessert ...
De koffie die meest wordt verkocht is afkomstig van de soorten Coffea arabica en Coffea robusta. In Maleisië en Indonesië kunnen we ook Loewak Koffie kopen: een ietwat dure koffie delicatesse van handgeraapte koffiebonen.
Arabicabonen hebben een mildere smaak en bevatten ongeveer 70% minder cafeïne dan de Robustabonen, welke een meer pittige koffiesmaak bezorgen.
Goudmerk koffie bestaat meestal voor 100% uit Arabicabonen
Zilvermerk koffie bestaat uit 80% Arabicabonen en 20% Robustabonen en
Roodmerk koffie bestaat uit 70% Arabicabonen en 30% Robustabonen.
Ken jij deze koffie bereidingen?
Turkse koffie is zeer fijn gemalen en wordt slechts kort gebrand. Het wordt met water opgekookt en met koffiedik geserveerd in een kopje. Het is zeer sterk, en er wordt daarom dikwijls een glas water bij geserveerd. Het is niet de bedoeling om het koffiedik uit te drinken.
Espresso: een Italiaanse koffiebereiding waarbij stoom onder hoge druk (8 tot 10 bar)door zeer fijn gemalen en aangedrukte koffie wordt geperst. Espresso vraagt zeer donker geroosterde koffiebonen voor een lekker en vooral sterk kopje koffie. Espresso wordt verder gebruikt als basis voor Cappuccino
Nespresso: Nespresso is "espresso" ontwikkeld door Nestle. De N van Nestle + espresso maken ‘Nespresso’. De koffie wordt zuurstofvrij (met enkel stikstof) in een aluminium capsule verpakt, waardoor de koffie veel langer vers blijft dan bijvoorbeeld koffiepads of servings. Bij het zetten van een kopje koffie, wordt de capsule door het speciale Nespresso koffie apparaat opengemaakt. Automatisch wordt heet water onder hoge druk (19 bar) doorheen de koffiebonen geperst: veel verschillende keuzes in smaak, makkelijk maar daarom niet goedkoop.
Cappuccino: een espresso geserveerd met opgewarmde melk (of room)
Koffie verkeerd: een groot glas melk met een weinig koffie
Kan je afvallen door veel koffie te drinken… Wat denk je?
Wist je dat je koffie kan kopen bij uw apotheker? De eerste zogenaamde vetverbrandende koffie deed zijn intrede op de toonbanken van de apotheken in 2001. Deze "nieuwe" koffie zou de warmteproductie door het lichaam verhogen en zo het overschot aan energie in je lichaam – vet dus – doen verbranden.
Wat niet nieuw is, is dat cafeïne wel degelijk een opwekkend middel is dat de warmteproductie door het lichaam verhoogt. Je kent alvast iemand die na het nuttigen van een espresso een rood gezicht krijgt? De cafeïne in de koffie is hier dus de oorzaak.
Ik hoor je denken : als koffie drinken het wondermiddel is om vet te verbranden, waarom heeft men daar dan niet eerder aan gedacht? Dat komt omdat je 200mg cafeïne per dag moet consumeren – en dit voor 50 dagen lang – om 1 kg vet te verbranden. En komt daar nog bij dat een zwaarlijvig persoon meer koffie moet drinken om hetzelfde effect te hebben: niet praktisch, bovendien duur bij de apotherker en bovendien niet aangeraden voor mensen met een zwak hart (cafeïne is en blijft een opwekkend middel!, geniet, maar geniet met mate!).
5 tips om je lekkerste ijskoffies te maken
Correct recept om zelf Irish koffie te maken, zodat je het lekker warm krijgt op een koude winterdag met voorbeelden welke andere alcohol je kan gebruiken voor in je koffie.Zorg ervoor dat je koffie supersterk is: het ijs gaat de smaak immers verdunnen. Begin met meer koffiepoeder, of zet opnieuw koffie met verse gemalen koffie waarover je reeds doorgelopen (hete) koffie opnieuw laat druppelen.
Suikersiroop is ideaal om naar smaak makkelijk door je drankje te roeren. Je maakt het al snel zo: Om allerhande koude drankjes (en cocktails) makkelijk aan te zoeten maak je je eigen suikersiroop: smelt bijvoorbeeld 250 gram suiker in 250 ml – gelijke gewichtshoeveelheden suiker en water dus – in een warm sauspannetje tot alle suiker is opgelost en je een dikke siroop krijgt. Wat je niet onmiddellijk gebruikt, kan je makkelijk en lang bewaren in de ijskast .
Karamelsiroop: een variatie op bovenstaande suikersiroop, is je eigen karamelsiroop te maken, welke heerlijk combineert bij koffiedrankjes. Begin met minder water en laat de suiker net een beetje karameliseren alvorens VOORZICHTIG verder aan te lengen met kokend water. Pas op voor spatten: karamel is superheet!
Melk, roomijs en room zijn lekkere ingrediënten. Maar probeer ook eens zoete, gecondenseerde melk zoals bij de klassieke Vietnamese koffie die je ginder geserveerd krijgt en voor je ogen in een 5 tal minuten in je tas druppelt.
Wil je zuivelvrije koffie, vervang dan de melkproducten met kokosproducten voor een meer exotische smaak. Ook best lekker is zelfgemaakte hazelnootroom van geroosterde hazelnoten.
5 tips om sterke koffie te zetten
Zelf lekker mokka ijs maken zonder ijsmachine, doe je met dit makkelijk recept.
maak een espresso
heb je geen espressomachine maar gebruik je klassieke koffiefilters, zet dan eerst een gewone koffie. Neem een nieuwe filter, vul met vers gemalen koffie, breng de reeds gezette koffie aan de kook en giet opnieuw door de koffiefilter: dubbel zo sterke koffie dus.
een andere truuk is echt cacaopoeder doorheen de gemalen koffie te mengen: het cacaopoeder gaat het filterpapier wat doen dichtslibben, zodat de koffie veel trager door de filter druipt en dus meer tijd heeft om maar smaak op te nemen. (ietwat het kompleet omgekeerde principe van een snel klare espresso onder zeer hoge druk)
je kan natuurlijk extra veel oploskoffie met water mengen of nog sterker: oploskoffie mengen in reeds gezette koffie.
koffiesiroop. 2 vliegen in 1 klap: zowel suiker als koffiesmaak kan je combineren in zelfgemaakte suikersiroop met supersterke koffie in plaats van water + suiker. We vertrekken van 2 x zelf gezette koffie zoals hierboven. Nemen opnieuw een filter met vers gemalen koffie en laten de dubbele koffie daar nogmaals doordruppelen. Maak hiervan suikersiroop zoals reeds uitgelegd: weeg de supersterke koffie af, voeg hetzelfde gewicht aan suiker toe en los op in een sauspannetje op het vuur. Verdun met water en je hebt een sterke koffie. Ook heerlijk op vanilleroomijs of naar wens gebruiken in de recepten hieronder.
Van weinig naar meer ingrediënten
De gemakkelijkste manier om onmiddellijk een koud koffie opkikkertje gereed te hebben is steeds een bokaal koude koffie in de ijskast te hebben: voeg gewoon zoetstof en melk toe naar wens en je koel drankje is klaar.
Nog kouder en smaakvoller is je ijsbakjes met sterke, koude koffie te vullen om zo koffie-ijsblokjes te maken voor meer smaak en koelte in je glas. Of nog sneller: doe melk met suiker en koffie-ijsblokjes in je blender, mix en je ijskoud drankje is klaar.
Doe de koffie-siroop, melk en ijsblokjes in de mixer of blender, en mix tot een heerlijke koffie-latte smoothie.
Serveer op uw terrasje of balkon, en indien mogelijk in een mooi koffiehuis glas
2. Makkelijk met suikersiroop
Makkelijk recept om kerstkoffie te maken zodat je mooi gepresenteerd in een glas een lekker soort roomijs met koffie en alcohol kan serveren.
Recept:
ijsblokjes
koude koffie
suikersiroop
melk
Bereiding:
Zoet de koude koffie naar smaak met suikersiroop
Vul een hoog glas met ijsblokjes.
Giet er de aangezoete koffie in en giet er op het einde volle melk bij.
3. Snel, koel drankje met koffie en instant cacaopoeder
Dit drankje is geïnspireerd op combinatie van de 2 caffeine-ingrediënten uit tiramisu: koffie en chocolade. Om sneller te werken gebruiken we in plaats van chocolade instant cacaopoeder (type Nesquick: het soort poeder dat reeds suiker bevat en onmiddellijk oplost in koude melk). Om dit drankje nog sneller klaar te maken, kan de koffie vervangen met koffiesiroop.
Niets belet je om mascarpone – koud uit de diepvries – te blenden met koffie en cacaopoeder: we hebben dat zelf alvast nog niet geprobeerd uit “respect” voor de mascarpone.
Ingrediënten:
175 ml koffie (afgekoeld in de ijskast of koud water + instant oploskoffie: dan wel lang genoeg mixen, wat oploskoffie lost niet zo goed op in koud water)
175 ml volle melk (afgekoeld in de ijskast)
10 ijsblokjes
3 koffielepels suiker
5 koffielepels (25 gram) instant cacaopoeder
10 druppels vanille-extract
Bereiding:
Doe de koffie, choco, melk, suiker, vanille-extract en ijsblokjes in de blender, en mix. Proef en voeg indien nodig meer suiker toe en mix opnieuw.
4. Recept van koffie drankjes à la Starbucks
Ijskoffie geserveerd in een vooraf diepgevroren glas, afgewerkt met een bol mokkaijs, kaneelpoeder en chocolade-koffiebonen
De idee is een gezoete ijskoffie in de blender te mixen met vanille-ijs voor een zelfgemaakte versie van deze populaire koffiehuis traktatie.
Ingrediënten:
Wil jij lekkere tiramisu maken die lang stijf blijft zodat je het goed op voorhand kan klaarmaken? Maak dan dit makkelijk tiramisu recept uit SOS Piet met tip hoe het dessert te snijden zonder het uit elkaar te rukken.
3 middelgrote vanille-roomijs bollen (smaakt alweer ander als je mokka-roomijs gebruikt)
1 tas koude koffie
1 tas ijsblokjes
een halve tas volle melk
om aan te zoeten naar smaak: 2 eetlepels suikersiroop
Voor de garnering:
wat opgeklopte slagroom
puur cacaopoeder (geen instant oploscacaopoeder!)
Bereiding:
Mix de ijsblokjes met het vanille-roomijs, koffie, melk, en suikersiroop in een blender smeuïg.
Giet in een hoog glas en serveer met een dot met slagroom, erop waar je wat cacaopoeder over strooit.
5. Feestelijk met vanillezaadjes en koffielikeur
Ingrediënten:
1 klein kopje sterke koffie of espresso: afgekoeld
4 scheppen vanille roomijs
200 ml room van meer dan 30% + 50 ml apart stijfgeklopt
1 theelepel vloeibare honing
1 eetlepel poedersuiker
zaadjes van 1 vanillestokje
Mexicaanse koffielikeur (Kahlua)
chocoladeschilfers
Bereiding:
Geniet van deze lekkere, snelle en makkelijke tiramisu zonder eieren: met ook wat koffie likeur voor wat extra koffie smaak.
Zet zeer sterke koffie en laat afkoelen in een grote kom in de ijskast.
Klop de 200 ml room op tot “dikke yoghurt” (dus niet volledig stijf) met een garde of met een elektrische mixer met kloppers. Voeg er dan een beetje poedersuiker, honing, en alle zaadjes van een vanillestokje aan toe. Klop de room een beetje dikker op.
Neem een andere kom en doe er vanilleijs in, dat je met een garde zowat kapot maakt. Voeg er de koude koffie aan toe en koffielikeur (kahlua: een Mexicaanse likeur op basis van koffie, vanille en karamel) en meng alles goed stevig door elkaar tot een dikke milkshake.
Schep er dan de opgeklopte room bij, roer om en giet in een glas.
Werk de ijskoffie af met een toefje stijf opgeklopte room en chocoladeschilfers bovenop.
6. Vietnamese ijskoffie: beter dan espresso!!!
In Vietnam en Zuidoost Azië is room en roomijs niet direct overal voorhanden. Vietnamezen gebruiken klassiek immers geen ijskast. Ze gaan soms wel 2 keer per dag naar de markt voor de aankoop van verse producten. Dit verklaart de noodzaak van melk gemakkelijk zonder ijskast kan bewaard worden: wat de keuze verklaart voor blikjes (gezoete) gecondenseerde melk.
Verder hebben ze daar in Vietnam superlekere koffie aan een fractie van de prijs van wat je in Europa betaaldt. Deze kost in Maleisië 8 Euro per kilogram en ik vind hem veel lekkerder dan de koffie uit de espressomachines van de bekende merken:
Ingrediënten:
2 tassen sterke, zelf gezette koffie met wat extra cichorei: laat afkoelen
ofwel 1 tas gezoete gecondenseerde melk (ofwel heb je wel een ijskast en wil je minder “blikjessmaak”: 120 ml gecondenseerde melk, 70 ml melk, 60 ml room)
4 tassen ijsblokjes
Bereiding:
Giet alle ingrediënten in je blender en laat minstens een halve minuut mixen tot een smeuïg, schuimend drankje.
Giet in glazen en serveer onmiddellijk.
7. Thaise ice coffee
Een lekker koffie recept uit Thailand: een ander land uit Zuid Oost Azië, dat ook gebruik maakt van gecondenseerde melkt. Deze keer met de extra smaak van kardemom. Dankzij de ietwat zoetachtige smaak van kardemom en de reeds gezoete gecondenseerde melk, ga je zelf zo weinig mogelijk suiker toevoegen. Klassiek wordt ook in Thailand aan de ice coffee veel meer suiker en room toegevoegd dan in onderstaand recept.
Ingrediënten:
150 ml sterke koffie (of 2 theelepels (Nescafe) instant oploskoffie, of net gezette hete koffie die je nogmaals door een nieuwe koffiefilter met gemalen koffiebonen laat druipen)
150 gram ijsblokjes
3 groene kardemoms (zaaddoosje met zaden)
45 mlgeëvaporeerde melk
5 gram (1 opgehoopte theelepel) bruine suiker
Bereiding:
Met de stamper en vijzel: stamp de kardemoms open. Doe de kardemom bij de Nescafe of zet een kopje sterke koffie. Laat de kardemom minstens 15 minuten trekken in de koffie. Voeg de suiker toe en roer tot de suiker opgelost is.
Doe het ijs in een glas, giet hierover de koffie en de melk.
Uw ice coffee is drinkensklaar.
8. Koffie cham uit Maleisië
“Kopi cham” – cham betekent “mengeling” in Hokkien Chinees -is een typische koffie drink uit Maleisië en bestaat uit 50% koffie en 50% tee.
Het is te verkrijgen in de coffee zogenaamde shops. De uitbater van de “coffee shop” serveert niet alleen de dranken, maar verhuurt een vast onderkomen aan enkele hawker-stalls (eetstalletjes). De eetstalletjes verkopen dan weer hun eetwaren bij het drankje uit de “coffee shop”.
Deze “coffee shop maaltijden” worden supersnel geserveerd – zoals noedelsoep, gebakken noedels, popia, rojak, sate, kokosrijst (nasi lemak), … Een ideale plaats om goedkoop meerdere alledaagse gerechten uit te proberen.
Onderstaand recept combineert 33% koffie, 33% thee en 33% melk.
Ingrediënten:
120 ml koffie (afgekoeld in de ijskast)
120 ml thee (afgekoeld in de ijskast)
120 ml volle melk (afgekoeld in de ijskast)
10 ijsblokjes
4 koffielepels suiker (ook superzoet alweer)
Bereiding:
Doe de koffie, thee, melk, ijsblokjes en suiker in de smoothiemaker en mix.
9. Hainanese ijskoffie
Koffie of Kopi zoals we het hier in Maleisië noemen, is met thee de meest populaire drank hier.
Mijn schoonvader komt uit Hainan: Hai betekent zuid en Nan betekent eiland: dus we hebben het hier over het grote eiland onder het vaste land van China. De Hainanese immigranten in Maleisië werden al gauw de chefs bij uitstek in de grote koloniale keukens van de Engelse kolonisten. Wat heeft dit met koffie te maken?
We weten van het vorige recept dat “Koffie Cham” een typische koffie-drink uit Maleisië is, bestaande uit 50% koffie en 50% tee. Er is verder de befaamde “Kopi-ice”: een ijskoffie met gecondenseerde melk. Dit is de populairste koffie-drank in de zogenaamde koffie-shops: de overvolle eethuizen op de staarthoeken.
Schoonpa maakt deze koffie ook thuis, en het geheime recept is eerst een zeer sterke koffie te zetten (geen papieren koffiefilter, wel een nylon kous) en daarna de koffie een nachtje te laten afkoelen in de koelkast (vandaag maken, morgen drinken…).
Ingrediënten:
300 ml zeer sterke koffie (afgekoeld in de ijskast)
75 ml gecondenseerde zoete volle melk uit blik (vetgehalte 8%)
12 gram bruine suiker
12 ijsblokjes (125 gram)
4 koffielepels suiker
Bereiding:
Doe de koffie, gecondenseerde melk, ijsblokjes en suiker in de mixer of blender.
Mix tot een heerlijke koffie smoothie. Voeg indien u een liefhebber van gecondenseerde melk bent, extra gecondenseerde melk toe.
Inderdaad: geen extra suiker nodig! (chocolade en banaan zijn immers al zoet)
Nieuw 13. Een leuke variant zonder blender
Maak sterke koffie (al dan niet met kaneel of vanille of kardemom) en zoet een beetje met chocoladesaus of karamelsaus.
Maak er ijsblokjes van.
Wil je je koffie? Doe dan de koffie ijsblokjes in een glas en overgiet met melk. Even wachten en je hebt een heerlijk drankje!
Wil je het nog makkelijker? Maak dan snel dit recept: ideaal als dessert…
13x ijskoffie maken - Goedkoper dan Starbucks!
https://www.onskookboek.be
Hoe goedkoop je lekkerste ijskoffies maken? Heel simpel! Je doet het met deze 13 snelle en makkelijke recepten. Heerlijk verfrissend of lekker als dessert ...
Nieuw 2020: Dalgona koffie maken! Deel jij je mooiste foto?
Dalgona koffie is sinds enkele dagen een rage in Korea.
Het is een glas melk met koffieschuim of whipped coffee die je makkelijk zo maakt:
gelijke delen (soeplepels) oploskoffie, fijne suiker en net gekookt water
Klopper(s) van de mixer erin en blijven kloppen (enkele minuten) totdat er pieken in je schuim vormen. De kleur zal ook veranderen van eerst donkerzwart tot laatst lichtbruin.
Vermits we ijskoffie maken: neem je een glas ijskoude melk en schep je er het schuim over: Dalgona koffie ijs: klaar!
Vind de mooiste Illy collecties hieronder. Van unieke kristallen naar artistiek versierde kopjes… Tot de bekende witte porseleinen espresso kopjes met het rode logo.
Onderaan op de foto zie je het kristallen espresso kopje van kunstenaar Matteo Thun dat duidelijk afwijkt van de meer bekende collecties hieronder. Het gedeeltelijk transparant koffie kopje laat het oog genieten van de donkere kleur van de koffie: in contrast met mooie laagje diepbruine crema. Duidelijk mijn favoriet.
Stijlvolle Illy kopjes van Michelangelo Pistoletto
Deze zeer mooie kopjes en ondertasjes van Michelangelo Pistoletto zijn versierd met een speels reflecterend platinum oppervlak dat een meer-malige spiegeling teweeg brengt… Zoals 2 spiegels naast elkaar dit ook doen.
Geen water Geen koffie
Marina Joao Calisto’s collectie benadrukt het belang van water in het leven van elke dag. Geen water betekent geen leven en uiteraard ook geen koffie.
Illy tasjes van Louise Bourgeois
Louise Bourgeois creëerde deze blauw en roos gekleurde kopjes met poëtische boodschappen.
Espresso tasjes: Artistas do Brasil
Een eerbetoon voor de 10de verjaardag van de ‘Illy Koffie Quality Award’ voor de Braziliaanse koffie kwekers.
Jeff Koons’ tasjes
Jeff Koons maakte deze 6 kleurrijke en grappige kopjes. Op elk kopje en ondertasje prijkt een kleurrijk silhouet van de volgende dieren: een pony, koe, kangoeroe, beer, nijlpaard en walrus.
Marina Abramovic
Een collectie van 6 espresso kopjes en tasjes van Marina Abramovic. Zij is een jonge artiest in hedendaagse kunst en winnaar van de prestigieuze P.S.1/Moma prijs.
Surrealistisch van Norma J
Opnieuw een winnaar van de winnaar van de P.S.1. prijs! Norma J.’s kopjes zijn ietwat surrealistisch geïnspireerd met wasmachines die bengelen in een blauwe lucht.
Klassieke horeca porseleinen kopjes
Bovenaan het welbekende witte espresso kopje met het rode logo van Illy. Gemaakt in horeca porselein voor het serveren van espresso bij u thuis of op restaurant.
Samengevat
Illy maakt niet alleen heerlijke koffie mengsels, maar maakt ook kunstzinnige espresso kopjes.
Persoonlijk gaat mijn voorkeur naar de doorzichtige kristallen tasjes.
Heb jij nog mooie tasjes? Of een lekker (ijs)koffie recept? Deel met iedereen in een reactie!
Reader Interactions
Reacties
Enyazegt
Recept 3 Na veel gesukkel, ben ik eindelijk tot mijn gewenste eindresultaat gekomen. Ik vind het fantastisch hoe de smaken één geheel vormen. Toegegeven ik heb er wel 3 eetlepels extra suiker en 2 eetlepels oploskoffie bijgedaan. Ik heb dus geconcludeerd dat dit recept tot een degelijk drankje leidt. Enya
Recept 3
Na veel gesukkel, ben ik eindelijk tot mijn gewenste eindresultaat gekomen. Ik vind het fantastisch hoe de smaken één geheel vormen. Toegegeven ik heb er wel 3 eetlepels extra suiker en 2 eetlepels oploskoffie bijgedaan.
Ik heb dus geconcludeerd dat dit recept tot een degelijk drankje leidt.
Enya