Lekker en makkelijk tandoori recept zodat ook jij kan goedkoop kan genieten van exotische smaken zonder op restaurant te gaan.
Meestal bereid met kip, maar wij doen het met stukjes varkensvlees, al dan niet zelf gemaakte tandoori kruiden en een marinade met veel ui in plaats van yoghurt.
Normaal ga je het vlees marineren in yoghurt met kruiden. Heb je echter geen yoghurt in de ijskast, of ben je lactose intolerant, of volg je een paleo dieet en eet je geen yoghurt, dan kan je de yoghurt simpelweg vervangen door ui en wat extra limoen of citroen.
De tandoori kruiden (tandoori masala) die wij gebruiken zijn van het merk Easwari en bevatten geen zout, vandaar dat we aan de marinade extra zout toevoegen. Voorbeelden om je eigen kruidenmengeling te maken kan je hier vinden, en een ietwat simpeler recept kan je hier vinden.
De tandoori kip die je koopt in vele restaurants, wordt meestal rood gekleurd met rode kleurstof. Wij doen dit uiteraard niet. Om een mooie, natuurlijke gele kleur aan het vlees te geven, kan je wat verse geelwortel (kurkuma) mee door de marinade mixen.
Tandoori ingrediënten voor 2 personen
- 250 gram varkensvlees
- stukjes ui en/of paprika voor tussen het vlees op de sates
- 2 satéstokjes
- olie om te bakken (geen arachideolie voor volgers van het paleo dieet, want de olie komt uit pindanoten en dit zijn geen noten, wel peulvruchten)
Voor de marinade:
- 1 grote, witte ui
- 2 knoflookteentjes
- 1 stukje (2 cm) verse gemberwortel
- 1 stukje (1 cm) verse geelwortel (kurkuma)
- 1 tot 2 theelepels tandoori kruiden (hoe korter de marinade-tijd, hoe meer kruiden toevoegen)
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 lange, rode peper
- 1 tot anderhalve eetlepel citroensap, limoensap of kalamansi citroensap
Hoe tandoori klaarmaken in de oven
- Doe alle ingrediënten voor de marinade in een blendertje en mix tot een pasta.
- Snijd het vlees in blokjes (maximaal 2 cm dik) en laat minstens 1 uur marineren in de pasta.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Spies de vleesstukjes op de satéstokjes, afgewisseld met ui en/of paprika.
- Borstel in met olie, hang in de oven (bijvoorbeeld diagonaal boven een ovenschotel) en laat 12 minuten bakken.
- Draai de stokjes om (als dat lukt), bestrijk nogmaals met olie of met de olie die in de ovenschotel gedropen is en laat opnieuw 12 minuten verder garen.
- Zet de oven uit, laat het tandoori vlees nog een 5tal minuten rusten in de oven en serveer bijvoorbeeld met basmatirijst (niet voor paleo eters), salade en guacamole.
Een reactie achterlaten