Flink wat tips om lasagne met spinazie, bolognesesaus en bechamelsaus te maken: beter dan in een restaurant, volgens het lasagne recept uit SOS Piet.
Piet Huysentruyt vergelijkt lasagnesaus met cement en lasagnevellen met bakstenen:
- teveel water in de cement en de stenen zullen nooit aan elkaar plakken. Hetzelfde geldt voor de bolognesesaus: zorg dat het water er zoveel mogelijk uitgekookt is.
- dikke keien in de cement gaan ervoor zorgen dat de bakstenen nooit mooi op elkaar gestapeld kunnen worden. Analoog moet je ervoor zorgen dat in de bolognesesaus geen dikke stukken gehakt, stukken tomaat of stukken champignons zitten.
- bakstenen zijn hard, analoog ga je de lasagnevellen niet voorkoken: de vellen zullen garen in de oven dankzij het vocht in de sauzen en de spinazie.
Heb je geen spinazie bij de hand, volg dan onderstaand recept zonder de spinazie, bij het lagen vormen wissel je dan bolognesesaus af met bechamelsaus.
Lasagne ingrediënten SOS Piet
Voor de bolognesesaus:
- 1/2 kg gehakt
- 1 fijngesneden ui
- 2 fijngesneden teentjes knoflook
- 2 blikken gepelde tomaten
- 1 blik tomatenpuree
- 200 ml water
- peper, zout, laurierblad
Voor de bechamelsaus:
- 75 gram boter
- 75 gram bloem
- 1 liter melk (of minder, zorg voor een dikke saus)
- peper, zout, nootmuskaat
- citroensap naar smaak (ten hoogste van 1 citroen)
Voor de lasagna lagen:
- indien voorhanden: 1/2 kg verse spinazieblaadjes
- 1/2 kg sneden hesp
- 2 pakken lasagnevellen (beter wat overschot dan niet genoeg)
Bolognesesaus maken
- Smelt een klont boter in een sauspot en stoof hierin de ajuinen en de look in aan.
- Voeg het gehakt toe en roer onmiddellijk en flink door elkaar zodat het vlees mooi van mekaar gaat en er geen dikke stukken gehakt in de saus achterblijven.
- Voeg de gepelde tomaten bij in de pot en maak ze ook volledig stuk met een houten lepel. Doe er 1 blik tomatenpuree aan toe zodat je zowel meer smaak als een meer gebonden saus krijgt.
- Kruid met peper en zout en voeg een voeg een laurierblad toe. Piet voegt nu wat water toe zodanig dat het vlees, de tomaten, uien en look tot 1 homogene saus kunnen koken: laat 30 minuten pruttelen zonder deksel tot zoveel mogelijk vocht verdampt tot de saus bijna "op aanbranden’s toe" staat.
Bechamelsaus maken
Maak goed dikke saus volgens het bechamelsaus recept uit een andere aflevering van SOS Piet: zorg ervoor dat alle klonters met de garde weggeklopt zijn.
- Smelt de boter en doe er de bloem bij. Klop met een garde door elkaar en wacht tot de bloem droger wordt.
- Neem de pot van het vuur en voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de melk toe.
- Breng aan de kook en laat even doorkoken.
- Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en citroensap.
Spinazie maken (indien je wat groen in je gerecht wil)
- Doe een klontje boter in een pot op het vuur en laat smelten.
- Snijd er een teentje knoflook in schijfjes in, voeg de verse spinazieblaadjes toe, kruid met een beetje peper en zout, roer snel om op een hoog vuur zodat het water dat uit de spinazie komt direct kan verdampen.
Lasagne maken
- Neem een ovenvaste schotel en schep er een beetje bolognesesaus in en
- duw er enkele lasagnevellen op zodat de bodem volledig bedekt is.
- Leg een laag gevormd met stukken hesp en smeer er een dunne laag bechamelsaus over.
- lasagne, hesp, bechamelsaus
- indien spinazie voorhanden: lasagne, hesp, spinazie
- lasagne, hesp, bolognesesaus
- Zorg ervoor dat alle lagen dun blijven en dat er net genoeg saus of spinazie is om de vellen lasagne in te garen. Druk de lasagnevellen steeds goed aan.
- Eindig indien mogelijk met bolognesesaus en bedek met een dikke laag kaas.
- Zet de lasagneschotel 3 kwartier in een oven voorverwarmd op 180 graden.
- Haal uit de oven, snijd porties in de schotel en spatel de lasagne uit de ovenschotel met een spaan (snijd eventueel opnieuw als het uitscheppen niet goed lukt).
Kijk eens naar punt 9…………………
HOEVEEL GRADEN MEOT DE OVEN OPWARMEN