Lekker en makkelijk pompoensoep recept van Piet Huysentruyt, verbeterd naar een recept uit SOS Piet.
Pompoen is dikwijls een zoete groente waar je om de soep wat zuurder te maken bijvoorbeeld ook wat oranje sinaasappelsap aan toevoegt met behoud van de kleur. Verder geen groene groenten toevoegen, dus geen groene selder en geen groen van prei. Wortel kan naar onze mening en smaak dan weer wel, maar Piet doet dit om niet en legt verder niet uit waarom.
Piet maakt natuurlijk reclame voor de bouillon van zijn eigen merk, niets is echter beter en gezonder om zelf je eigen groentebouillon te trekken. Een groentebouillon hoeft maar 30 tot 40 minuten te sudderen, je kan de gebruikelijke wortel, ui, prei en selder gebruiken en voor een ietwat subtielere smaak koolbladeren of slabladeren toevoegen.
Pompoensoep recept verbeterd aan Piet Huysentruyt
Op zoek naar een beter recept om lekkere pompoensoep te maken? Heerlijk warme, vullende pompoensoep vertrekkend van Jeroen Meus met spek + notenmelk en mooi geserveerd in pompoentjes. een klontje boter in plaats van margarine. Margarine bevat geharde olieën (lees chemisch bewerkte olieën) en is naar onze mening daarom minder gezond dan boter. Wil je geen boter, gebruik dan olijfolie om te bakken en laat ze niet te heet worden.
- 1500 gram pompoen, schillen en zaden verwijderen
- groentebouillon (ongeveer 2 liter, tot alle groenten onder staan)
- 2 sinaasappels
- 1 aardappel, schillen
- wit van 1 prei, goed wassen
- 1 middelgrote ajuin, schillen
- peper en zout
- 100 ml yoghurt of room (Piet had een trombose, dus wees zuinig op vette, dierlijke producten zoals room, laat 10 gram cashewnoten weken in water, spoel af, leng aan tot 100 ml met water en/of yoghurt, laat minstens 1 minuut mixen in een blendertje en je hebt een heerlijk room/melk alternatief)
- vers gehakte peterselie voor de garnering naar believen
Pompoensoep maken
Meer dan 10 variaties om een basis pompoensoep recept meer smaak te geven of er een superlekkere, feestelijke soep van te maken. Smelt een flink klontje boter – of warm een scheut olijfolie op – in een grote soeppot en stoof hierin de grof gesneden ajuin, prei, aardappel en pompoen in aan voor een 7 tal minuten. Roer zo nu en dan om.
- Voeg dan bouillon bij tot alle groenten onder water staan, pers er 2 sinaasappels in, breng aan de kook en laat een 40 tal minuten sudderen op een laag vuurtje.
- Pureer met een staafmixer, roer er de room, yoghurt of notenmelk door en serveer de pompoensoep met vers gehakte peterselie of andere groene tuinkruiden (bieslook).