Makkelijk balletjes in tomatensaus recept zodat je met zeer weinig werk en na een half uurtje sudderen zal genieten van het allerlekerste recept uit de Vlaamse keuken.
Serveer met frietjes, rijst of gewoon met aardappelpuree.
Als je van lamsvlees houdt, kies dan zeker voor lamsgehakt. Alhoewel er een minimum aan ingrediënten wordt gebruikt, wordt een maximum aan smaak verkregen door de tomaten met het vlees samen te laten sudderen in 1 pot onder deksel.
Ingrediënten voor balletjes in tomatensaus
Voor het vlees:
- 400 gram mager runds- of lamsgehakt
- 1 biologisch ei
- 3 fijngesneden en geplette knoflookteentjes
- 2 eetlepels fijngesneden peterselie
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- peper en zout
- 2 sneden wit van wit brood van bij de betere bakker
- 2 eetlepels rode wijn
Om de balletjes te bakken:
- 2 eetlepels olijfolie om te bakken
- 1 fijngesneden ajuin
Voor de tomatensaus:
- 3 rijpe tomaten, het vel verwijderen en de tomaat in stukjes snijden
- 100 ml kippenbouillon (van 1/4de blokje in 100 ml heet water opgelost)
- peper en zout
Voor de garnering:
- 2 eetlepels fijngesneden peterselie
Hoe gehaktballetjes in tomatensaus maken
- Breek het wit van het brood in stukjes en laat weken in de wijn.
- Neem een grote kom en meng hierin het gehakt met het ei, de geplette knoflookteentjes, verse peterselie en de kruiden goed door elkaar.
- Rol hiervan een 40tal gehaktballetjes.
- Neem een lage, brede kleefpan met deksel, verwarm er de olie en bak hierin een 5tal minuten de gehaktballetjes aan alle kanten bruin (schud dus regelmatig de pan om).
- Voeg de fijngesneden ajuin toe en laat samen 5 minuten verder bakken.
- Voeg de bouillon toe en schraap eventuele bakresten los van de bodem met een houten lepel. Voeg ook de fijngesneden tomaat toe, breng aan de kook, zet het deksel op de pan en laat een half uurtje op een zeer laag vuurtje pruttelen.
- Neem dan het vlees uit de pan en pureer de rest van de saus met de staafmixer.
- Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
- Serveer de balletjes in de tomatensaus en strooi er 2 eetlepels verse peterselie erover.
Een reactie achterlaten