Makkelijke, snelle en lekkere gehaktballetjes in tomatensaus van Piet Huysentruyt uit SOS Piet.
Klaar in , 4.0 sterren recept gebaseerd op1 recensie.
Wat we terdege jammer vinden van een kok die zogezegd "Vlaanderen leert koken" is het gebrek aan kruidenkennis-overdracht: wat doe je als je geen PH kruiden hebt? In het recept hieronder beveelt Piet Pomodorikruiden aan voor de garnering: gelukkig voor de garnering, dus niet echt noodzakelijk voor het gerecht. Indien je wil weten wat je mist als je dit kruidenpotje niet kan vinden: het is een mengeling van zongedroogde tomaten, ajuin, basilicum, rode peper, zwarte peper, oregano, en honingpoeder.
Waarom uit Piet’s potje als het verser kan? Honing haal je bij de imker uit je buurt. Zongedroogde tomaten zijn altijd heerlijk in een tomatensaus, wel vanaf het begin aan het koken toevoegen of ze eerst laten zwellen in kokend water. Verse basilicum voeg je dan weer op het laatst toe, zodat de verse basilicumsmaak het best tot zijn recht komt. Zelf je eigen pepermengeling maken is makkelijk: bijvoorbeeld van witte, rode en zwarte peper – liefst op het moment van gebruikt fijnstampen uit peperbolletjes – en je proeft wel degelijk het verschil met 1 soort peper.
Balletjes in tomatensaus recept
- 500 gram gemengd gehakt
- 4 tomaten
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels ketchup
- bloem
- 1 ui
- 1 teentje look
- 400 ml runderbouillon
- verse basilicum
- vetstof om te bakken
- indien voorhanden: Piet Huysentruyt’s Pomodorikruidenmengeling voor de garnering
Balletjes in tomatensaus SOS Piet
- Rol het gemengd gehakt tot balletjes. Haal de ballen even door de bloem en bak ze bruin in een pan met wat vetstof.
- Snijd ondertussen de ui en stoof mee aan in de pan.
- Snijd dan de tomaten en de look en laat ook mee aanstoven met het gehakt.
- Voeg dan de bouillon toe, de tomatenketchup en de tomatenpuree, breng aan de kook en laat zonder deksel sudderen totdat de ballen boven drijven (een 7 tal minuten, afhankelijk van de grootte van de gehaktballen) en de saus mooi gebonden is.
- Garneer de gehaktballetjes in tomatensaus met vers gehakte basilicum en wat strooisel van PH Pomodorikruiden.
Een reactie achterlaten