Geniet van deze lekkere, snelle en makkelijke appel noten cake. Kan ook zonder de noten worden gebakken als gewone appelcake met notenolie.
Dit appelcake recept is ideaal in de herfst wanneer er volop aanvoer is van verse appels en verse walnoten.
In plaats van boter, wordt plantaardige olie gebruikt: goed voor mensen die een dieet volgen laag aan verzadigde vetzuren en laag aan cholesterol. Bovendien zorgt de extra olie uit de noten voor een gezond aanbod van verschillende olieën.
Zorg er wel voor dat je eieren koopt van echte losloopkippen die gevoed worden met granen (dus geen eieren van de supermarkt!!!). Tests uitgevoerd door biologische telers wijzen uit dat hun eieren tot 3 keer minder cholesterol bevatten dan een "supermarkt ei. Jammer genoeg is er geen onafhankelijk testlabo dat zowel gewone eieren, eieren met een biologisch etiket en echte biologische eieren van losloopkippen alleen gevoed met biologische granen heeft onderzocht.
Logica zegt echter: als mensen met verkeerde leef- en eetgewoonte’s een hoge cholesterol krijgen, dan is het niet verwonderlijk dat kippen met verkeerde leef- en eetgewoonte’s ook een hoge cholesterol krijgen. Eet daarom alleen eieren waarvan je zeker weet dat de kippen de ganse dag op een biologische akker of weiland rondlopen en geen legkorrel of ander eten krijgen dan graansoorten. Insecten en wormen zullen de kippen zelf bij mekaar scharrelen.
Appel noten cake ingrediënten
- 250 ml plantaardige olie om te bakken (arachideolie of notenolie, of een mengeling van beide, vinden wij ideaal)
- 240 gram bloem
- 200 gram suiker
- 2 organisch geteelde eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel poeder
- 1/2 theelepel zout
- 3 geschilde onbespoten appeltjes in kleine kubusjes (5 mm) gesneden
- 75 gram (of meer als je ze zelf aan je bomen hebt hangen en er geen blijf mee weet… vergeet niet dat je er ook lekker veel gezonde walnotenmelk mee kan maken!) gehakte walnoten: getoast in een pan
- 50 gram bruine suiker
- 1/2 theelepel kaneel poeder
- ingevette en bebloemde cake vorm (tulband) of 23 cm x 33 cm bakblik
Appel noten cake bakken
- Oven voorverwarmen op 180 graden.
- Meng in een apart kommetje of tas de 50 gram bruine suiker met 1/2 theelepel kaneel poeder.
- In een kom meng je de bloem, zout, kaneel poeder en bakpoeder.
- In een andere kom doe je olie, eieren en suiker in een kom en klop onder elkaar.
- Voeg het bloem mengsel langzaam bij het olie mengsel onder traag roeren.
- Voeg appels en noten toe en roer onder elkaar.
- Bij gebruik van een tulband cake vorm strooi je eerst het bruine suiker mengsel in de vorm alvorens het cake beslag toe te voegen.
- Bij gebruik van een bakblik: voeg eerst het deeg beslag in het blik en besprenkel dan met het bruine suiker mengsel.
- Bak de cake in de voorverwarmde oven (zet de hete lucht circulatie af) en laat een 40 tal minuten bakken, totdat een priem in de cake gestoken droog aanvoelt (anders 5 minuten verder laten bakken en opnieuw prikken. Denk eraan dat als je de priem in een appel prikt, hij ook nat zal zijn).
- Haal de cake uit de oven en laat afkoelen alvorens uit de vorm te halen.
Versier de cake na het afkoelen met poedersuiker. Indien je geen noten bij de hand hebt, kan je dit appel noten cake recept ook zonder de noten maar dan zeker wel met walnotenolie klaarmaken.
Ons Kookboek zegt
Beste Lilian:
Hoe minder eieren, hoe minder “lijm”. Je kan dit opvangen door de eieren apart met de suiker wit te kloppen zodat alvast je volume aan eieren vergroot en er zo op meerdere plaatsen in de cake “lijm” voorhanden is die wordt vastgebakken.
Anderzijds gaan “grote brokken” elk bouwwerk makkelijker uit elkaar doen vallen: snijd de volgende keer de appelstukjes half zo groot en laat ons het resultaat weten.
Lilian zegt
Hallo,
Deze cake heb ik vandaag voor de tweede keer gemaakt,
hij smaakt super! Alleen hij is los van structuur…. valt haast uit elkaar…
Bij de eerste keer ging het ook al mis.
Hebben jullie hiervoor tips, waarbij de cake steviger wordt?
Alvast bedankt!