Een makkelijk en lekker recept om tagliatelle met champignons te maken met flink wat smaken in je saus zodat je met toch weinig werk op korte tijd heerlijk zal genieten.
Alhoewel een lang uitgeschreven recept, je mengt de meeste ingrediënten door de room die je laat koken. Kook zoals altijd de pasta apart en bak de champignons met boter in de pan. Alles samenvoegen en klaar.
Pasta recept
Voor het koken van de pasta:
- 1 grote pot met 3 liter kokend, gezouten water
- 250 gram groene tagliatelle
Voor het bakken van de champignons:
- een brede pan
- 1 eetlepel melkerijboter
- 250 gram witte champignons: het zand verwijderen en naargelang de grootte halveren of in 4 snijden (goed laten uitlekken als je ze wast)
- peper en zout
- vers geperst sap van een halve citroen
- 2 dikke sneden ham: in kubusjes of smalle reepjes gesneden
Voor de afwerking van de saus:
- 1 eetlepel aardappelmeel (of maïsmeel)
- 2 eetlepels koud water (om erin het maïsmeel of aardappelmeel tot een papje te roeren)
- kerriepoeder
Voor het begin van de saus:
- 4 eetlepels droge witte wijn
- 16 eetlepels Marsala
- 2 eetlepels cognac of whisky
- enkele scheutjes tabasco
- 1 tot 2 theelepels worcestersaus
- 2 eetlepels scherpe mosterd
- 200 ml verse slagroom
Hoe tagliatelle met champignons, ham en saus maken
- Begin met alle ingrediënten door de room te kloppen: de witte wijn, de Marsala, de sterke drank, tabasco naar smaak, 1 tot 2 theelepels worcestersaus, mosterd en zout. Klop tot een homogeen sausje. Doe in een sauspannetje en zet op een zeer laag vuurtje.
- Gaar dan de pasta: breng 3 liter flink gezouten water aan de koop, voeg de tagliatelle toe, roer met een houten lepel de deegwaren los en laat beetgaar koken (zoals op de verpakking is aangegeven, ongeveer een 8tal minuten.
- Vergeet niet in de room in je sauspannetje te roeren.
- Ondertussen neem je een pan, smelt er de boter in, voeg de champignons toe, kruid met peper en zout en begin te bakken. Gier er na enkele minuten het citroensap bij, schud de pan geregeld goed om en laat in totaal een 7tal minuten op het vuur. Voeg dan de ham toe zodat deze kan opwarmen en draai het vuur uit.
- Als de room kookt, voeg je er wat kerriepoeder aan toe en laat 1 minuut rustig verder koken.
- Meng ondertussen de aardappelbloem of de maïzena in wat pater tot een papje en klop door de roomsaus: laat koken onder voortdurend roeren zodat de saus kan indikken (minstens 1 minuut koken).
- Giet de gare pasta af en laat even uitlekken.
- Doe de uitgelekte tagliatelle in een grote schotel met de champignons, ham en saus erover en serveer.
Een reactie achterlaten