• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Amandelmelk

Een lekkere paleo recept voor melkvervanger zodat je toch kan genieten van lekker verse melk zonder bewaarmiddelen: dus ideaal voor het verlagen van cholesterol, voor mensen met koemelkallergie en voor vegetariërs.

Onskookboek.be » Gezond » Amandelmelk

Laat een Reactie achter

Een lekkere paleo recept voor melkvervanger zodat je toch kan genieten van lekker verse melk zonder bewaarmiddelen: dus ideaal voor het verlagen van cholesterol, voor mensen met koemelkallergie en voor vegetariërs.

Leuk en lekker om voor het eerst te proberen als sinterklaasdrankje, wanneer je volop marsepein aan het maken bent en je dus flink wat amandelen in huis hebt.

Amandelmelk is zoals kokosmelk of sojamelk geen koemelk, maar een lekkere witte drank met ook wat vet: het lijkt op melk en smaakt minsten even lekker. Al wat je nodig hebt is een keukenrobot, koffiemolen of een blender en als je echt wil, een doek.

Vuistregel voor het vetgehalte: 20 gram noten (bestaande uit minimum 50% vet) aangelengd met water tot een volume van 200 ml, geeft een notenmelk van minimum 5% vetgehalte.

Amandelmelk recept

  • 20 gram geblancheerde (zie recept hieronder), rauwe amandelen: zonder het bruine vliesje dus (gebruik ook geen bittere amandelen en zeker geen pitten van abrikozen)
  • 200 ml water

Als je het drankje wil drinken als een zoete, paleo melk (moet niet, mag wel)

  • 1/2 eetlepel honing
  • enkele druppels biologisch vanille-extract (paleo liefhebbers die zich afvragen of je wel iets uit een peul mag eten: wees gerustgesteld, want de vanilleplant is geen boon noch erwt, maar wel een orchidee)

Amandelmelk maken

Amandelmelk

Heb je amandelen gekocht met het bruine vliesje er nog rond, zoals in bovenstaande foto, dan moet je het vliesje verwijderen door de amandelen te blancheren. Bij voorkeur laat je de amandelen eerst een nachtje weken in water.

  1. Spoel de geweekte amandelen een 3tal keer met water.
  2. Doe de amandelen in een tas, giet er kokend water op en laat 1 minuut staan.
  3. Neem met een klein vorkje een amandel uit het hete water (verbrand je vingers niet), duw eventueel met je vingers een snede in het vliesje en duw dan de witte noot uit het bruine vliesje (als je niet geoefend bent, houd dan je andere hand rondom de noot zodat ze niet wegschiet).
  4. Herhaal totdat alle vliesjes verwijderd zijn.
  5. Doe de witte amandelen in een blendertje, leng aan tot 200 ml met water en laat minstens 1 minuut mixen (op de hoogste snelheid) totdat er geen stukjes noot meer te zien zijn. In een grote blender wil dit iets moeilijker gaan en werk je soms beter met 30 gram amandelen aangelengd tot 300 ml zodat het mes van de blender goed onder water staat en de noten goed kan mixen.
  6. Wil je meer smaak aan je melk geven, voeg dan nu de honing en het vanille-extract toe en mix opnieuw: mag wel, moet niet!
  7. Nu zal je dikwijls lezen dat je de melk moet zeven… Ikzelf doe dit nooit wegens wat je zou wegzeven is supergezond, dus waarom zou je het wegzeven?
  8. De gezoete melk kan je warm drinken of koud met ijsblokjes. Ik gebruik ze – steeds zonder vanille – bij het ontbijt om mijn gekookte havermout een lekkere smaak te geven (de havermout met niet teveel water koken en daarna de melk erbij doen, zodat de havermout de melk wat opslorpt en dus een amandelsmaak krijgt in plaats van de anders toch wel "vervelend smakende" havermoutpap.

Voor een ietwat vettere en naar mijn mening nog meer lekkere melk (althans voor in hartige recepten zoals aardappelpuree of currysaus), vervang je de amandelen met rauwe cashewnoten en voeg je alleen water toe. Voor havermoutpap-ontbijt wissel ik de amandelmelk steeds af met andere notenmelk: (al dan niet een mengeling van) walnoten, hazelnoten, Braziliaanse noten en macadamia (bevat 75% vet) noten. Voor wat amandelsmaak zonder amandelen, kan je 2 abrikozen-noten (nooit meer dan 2 per dag eten!) mee mixen in je notenmengeling.

Filed Under: Sinterklaas Recepten

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!