Zeer makkelijk recept om zelf kruidnoten te bakken, zodat je al snel 100 koekjes kan bakken die je kan inpakken en wegschenken: makkelijk ingepakt in cellofaan met een lint dichtgeknoopt.
Kruidnoten zijn typisch Nederlands snoepgoed, ontstaan in de 17 de eeuw wanneer de Nederlandse schepen de kruidenroutes naar het oosten (Ceylon, Indonesië) beheersten. Sinterklaas is dan weer een typische verchristelijking van een zaaifeest waar de zaden werden vervangen door kruid of pepernoten.
En met al het gedoe dezer dagen in Nederland over de Zwarte Pieten. Weet dat Zwarte Piet Spaanse kledij draagt van rond de jaren 1500. Weet ook dat zijn Duitse tegenhanger: "Knecht Ruprecht" de ongehoorzame kinderen zwarte kolen geeft waar de Duitse Sint de pepernoten uitdeeld: 2 dus die werken. Duik dus wat dieper in de folklore vooraleer besluiten te gaan trekken.
Belangrijk is dat het sinterklaasfeest een traditie is die voor de kinderen elk jaar een ontzettend blije dag maken, dus tijd om zelf bolletjes kruidnoten te bakken en vooral niet te gaan ruzie maken.
Voor de chocoladeliefhebbers kan je de afgekoelde kruidnoten dompelen in een beetje chocolade. Laat de chocolade op de koekjes uitharden op perkament papier.
Ingrediënten
- 200 gram zelfrijzende bloem
- 100 gram donkerbruine suiker
- 100 gram boter
- 2 tot 3 eetlepels melk
- 4 theelepels speculaaskruiden of pompoentaart kruiden. Je kan speculaaskruiden makkelijk online bestellen of vervangen met kaneel of zelf mengen volgens de speculaas kruidenmengsels recepten op Deldense Moppen
- 1 losgeklopt eiwit
- fijn geraspte schil van een halve sinaasappel
- 1 / 2 theelepel bakpoeder
Kruidnotendeeg maken en bakken
- Oven voorverwarmen op 175 graden Celsius.
- Vet een bakplaat in met boter.
- Meng alle koekjes ingrediënten in een grote kom en kneed met een mixer of keukenrobot met deeghaak. Indien het deeg te dik wordt voor de mixer, kneed je het verder met de hand, totdat je een grote bol kan vormen waarvan het deeg die niet aan je handen plakt.
- Dek de deegbal af met plasticfolie en laat 1 uur rusten of 24 uur in de ijskast zodat de smaak van de kruiden in het deeg kan trekken.
- Maak nu kleine bolletjes van 12 mm diameter, leg ze op de bakplaat en duw ze met je duim ietwat vlak.
- Bestrijk de koekjes met eiwit.
- Bak de koekjes een 20 tal minuten totdat ze rijzen en ietwat donkerbruin worden.
- Laat afkoelen.
Leave a Reply