2 lekkere pepernoten recepten zodat je ofwel makkelijk en snel kan genieten van de koekjes ofwel lekkere koekjes kan bakken met walnoten en een laagje chocolade of glazuur errond.
Met pepernoten bedoelen we in het eerste recept kruidnoten koekjes gebakken met tarwebloem en boter: we gaan zelf speculaaskruiden mengen, de koekjes bakken en ondertussen makkelijk glazuur maken met poedersuiker en citroenzuur. Je kan de koekjes natuurlijk ook dompelen in gesmolten chocolade (witte, melk of pure chocolade: alvast 3 keer een andere kleur).
Het gebak in het tweede recept leunt aan bij taai taai: een ietwat rekbaar snoepgebakje dat geen boter bevat.
1. Pepernoten recept met walnoten
- 525 gram zelfrijzende bloem
- 300 gram honing
- 150 gram gemalen walnoten
- 125 gram suiker
- 125 gram echte boter
- 2 theelepels kaneelpoeder
- ½ theelepel kruidnagelpoeder
- ½ theelepel piment (kan vervangen worden met 1/4 theelepel nootmuskaat en 1/4 theelepel peper)
- 4 eetlepels rum
- 1 ei
Voor het glazuur:
- 200 gram poedersuiker
- sap van 1 citroen
Bereiding:
- Roer de honing, boter en suiker onder elkaar tot alle suiker is opgelost.
- Meng in een andere kom de 500 gram zelfrijzende bloem met de kruiden en de walnoten.
- Roer de rum in het bloemmengsel.
- Voeg bloem en botermengsel bij elkaar, voeg het ei toe en kneed tot een vast deeg.
- Strooi de rest van de bloem over de deegbol, doe het deeg in een plastiekfolie en laat een nacht rusten in de ijskast (je kan het ook een paar dagen voor het sinterklaasfeest kneden, in de ijskast leggen en op sinterklaasdag bakken.
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Kneed het deeg na het rusten nogmaals even door elkaar en haal er eventueel stukjes noot uit.
- Rol het deeg in kleine bolletjes en leg ze op 4m cm van elkaar op een bakplaat bedekt met bakpapier.
- Bak de pepernoten op 175 °C voor 12 tot 15 minuten.
- Doe ondertussen de bloemsuiker in een kom voeg heel geleidelijk het citroensap toe en roer. Voeg zoveel citroensap toe tot het mengsel ongeveer even dik is als room.
- Doe het glazuur in een plastiek zakje, snijdt een klein hoekje uit de zak en spuit over de pepernoten als ze uit de oven komen.
2. Simpel pepernoten recept
In dit recept voor 90 kruidnoten doe je alle ingrediënten onder elkaar, maak van het deeg kleine bolletjes en bak 12 minuten op 200 graden:
- 500 gram bloem
- 500 gram bloemsuiker of poedersuiker
- 100 gram gekonfijte sukade
- geraspte schil van 1 citroen
- 1 pakje bakpoeder
- 1 eetlepel kaneel
- 1 theelepel geraspte muskaatnoot
- 1 theelepel gemalen piment (allspice, Jamaicaanse peper)
- 1 theelepel peper
- Over voorverwarmen op 200 graden °C.
- Zeef de poedersuiker en meng hieronder de kruiden, sukade en de eieren.
- Meng de bloem met het bakpoeder.
- Voeg het eiermengsel bij de bloem en kneed goed onder elkaar.
- Maak kleine bolletjes uit het deeg en plaats ze op bakplaten bekleed met bakpapier.
- Bak de pepernoten klaar in een 12 tal minuten
Leave a Reply