Makkelijk pepernoten recept zodat je zelf snel lekkere koekjes kan bakken zonder bewaarstoffen en je bij elke beet precies weet wat je eet.
Om de spraakverwarring op te helderen: voor sommigen zijn pepernoten hetzelfde als taai taai: een rekbaar taai Sinterklaasgebakje zonder boter. Voor ons zijn pepernoten hetzelfde als kruidnoten (kruidnoot: ook weer niet te verwarren met nootmuskaat): koekjes op basis van tarwebloem met specerijen gemengd.
Zoals de naam doet vermoeden zijn er mensen die de koekjes kruiden met peper en fijngehakte noten doorheen het koekjesdeeg mengen. Onderstaand recept leunt aan bij speculoos – zijnde iets wat op speculaas lijkt maar zonder alles speculaaskruiden.
Ingrediënten
- 225 gram zelfrijzende bloem
- 120 gram zachte, ongezouten melkerijboter
- 55 gram lichte bruine, niet geraffineerde suiker
- 1 biologisch ei
- 3 eetlepels (donkere) honing, afmeten nadat je de lepel enkele minuten in kokend water hebt gedompeld, zodat de honing niet aan de lepel blijft plakken: wel zorgen dat je je niet verbrandt aan de lepel
- 2 theelepels appelazijn
- 1/2 theelepel natriumbicarbonaat
- 1 eetlepel gemalen gember, (of 1/3 eetlepel kaneel en 2/3 eetlepels gember als je niet echt van gemberpoeder houdt)
Hoe maak en bak je de pepernoten?
- Oven voorverwarmen op ongeveer 190 graden °C.
- Klop de boter in een kom tot een gladde room.
- Blijf roeren en voeg stapsgewijs de suiker toe, blijf kloppen totdat het geheel licht en luchtig is.
- Klop er dan het ei, de appelazijn en de honing onder.
- Meng het bakpoeder en het gemberpoeder in de bloem en klop de bloem geleidelijk in de boterroom tot een glad en stijf deeg.
- Neem een eetlepel deeg en maak hiervan een bolletje ter grootte van een walnoot.
- Plaats de bolletjes deeg op een beboterd bakblik en laat 5 cm tussen iedere deegbolletje.
- Plaats de bakplaat in de oven en laat het deeg een 15 tal minuten bakken totdat de bodems licht goudbruin worden. Het is normaal dat de koekjes bovenaan openbarsten.
Laat de pepernoten enkele minuten afkoelen op de bakplaat en daarna op een rooster. Bewaar ze in een luchtdichte doos of zak.
Leave a Reply