Op zoek naar een lekker, gezond, voedzaam en zuivelvrij smoothie? Geniet dan van dit lekker, snel en makkelijk aardbeien smoothie.
Zuivelvrij? Gebruik dan citroensap in plaats van yoghurt. Geen geraffineerde suikers? Zoet aan met honing. Lekker gezond ontbijten met meer vezels? Voeg dan chia zaadjes toe.
Blijkt dat chia zaden reeds vermeld werden in de jaren 1500 in de Codex Mendoza en dat het voor de Azteken in Mexico en Guatemala als voedingsbron even belangrijk was als maïs.
Ook nu worden de zaden (al dan niet gemalen) gebruikt als voedselbron of in voedzame drankjes.
Een belangrijkste eigenschap van de zaden is dat ze tot 10 maal hun gewicht aan water kunnen opzuigen, waardoor er een soort dikke gel ontstaat. En voor zij die flax zaden kennen: chia zaden zijn makkelijker verteerbaar en hoef je niet te vermalen alvorens op te eten.
Wees op je hoede voor de "omega vetzuren" marketing. Van alle omega vetzuren wordt alfalinoleenzuur niet door ons lichaam aangemaakt, dus we moeten ze uit onze voeding binnenkrijgen. Vind je dit al moeilijk worden, wel, het wordt nog ingewikkelder… om dan weer makkelijk te worden: olijfolie is gezond want dat bevat de juiste verhouding omega 6 – omega 3 verhouding.
Het gaat hem niet om meer = beter, maar wel om de juiste verhouding omega 6/3 te consumeren. De oermens zou de goede verhouding gevonden hebben door gewoon te eten wat ze aten (verhouding 3-1 tot 5-1). Voor meer zulke gezonde recepten met zeevoedsel en noten, zie het paleo dieet. Ons huidig westers dieet heeft een verhouding 10-1 tot 30-1. Gevaarlijk, want teveel omega 6 gaat onstekingen bevorderen.
We hebben het allemaal al gehoord: plantaardige vetten zouden gezonder zijn dan dierlijke. Opnieuw geld hier de gulden regel: zolang het maar in de juiste verhoudingen geconsumeerd wordt. Sojaolie, maiskiemolie, pindanotenolie, saffloerolie of katoenzaadolie bevatten in verhouding veel meer omega 6 dan omega 3 om gezond te zijn. Olijfolie daarentegen bevat wel een gezonde verhouding.
Besluit: er bestaat niet 1 supervoedsel waar als je er meer van eet, je ook automatisch gezonder wordt. Ons lichaam is een supercomplex systeem en heeft nood aan een sterk gevarieerde voeding. Geloof dus niet dat je door het massaal kopen en eten van 1 zogenaamd supervoedsel, je lichaam automatisch weer supergezond gaat worden. Moest het zo eenvoudig zijn, dan zouden we moeten kunnen leven gelijk de pandaberen met maar 1 voedingsbron (bamboe in hun geval).
Aardbeien smoothie recept
Dit recept is klaar in , 5.0 sterren recept gebaseerd op 2 recensies..
Als je de banaan eerst bevriest in de diepvries en je gebruikt geen ijsblokjes, begint je eindresultaat ietwat aan te leunen met roomijs.
Voor ongeveer 4 glazen:
- 20 aardbeien
- sap van een halve citroen of 60 gram yoghurt
- 1 banaan
- bruine (ongeraffineerde) suiker of honing naar smaak
- enkele ijsblokjes
- indien gewenst: 10 tot 15 gram (1 eetlepel) chia zaadjes
Aardbeien smoothie maken
- Was de aardbeien en verwijder het groene stammetje.
- Pers sap uit een halve citroen of gebruik de yoghurt.
- Snijd de banaan in stukjes.
- Giet al het vorige in de blender of in de smoothie maker, voeg 3 ijsblokjes toe en uw favoriete zoetstof (1 eetlepel bruine suiker of honing) , indien gewenst chia zaadjes en mix het geheel voor een halve minuut.
- Proef, voeg meer suiker of honing toe (of meer citroensap of yoghurt als het smoothie te zoet zou zijn) en mix voor 15 seconden.
- Proef opnieuw, verbeter de smaak nogmaals indien nodig en laat opnieuw 15 seconden mixen tot een smeuïg smoothie.
Giet het aardbeien smoothie in glazen en dien onmiddellijk op.
Wil jij lekker eten en toch afvallen? Of wil je meer energie? Of wil je snel klare, gezonde recepten met groenten en fruit? Je kan onmiddellijk aan de slag met deze 50 groene smoothies.
Een reactie achterlaten