Hou jij van soep én bier?
Ga dan deze makkelijke uiensoep maken!
Deze ajuinsoep zal je heerlijk verwarmen op een koude dag.
Met verrasende smaken, die jij nog nooit geproefd had…
Ajuinsoep met bier: wie verzint zoiets?
Verbaast het je een beetje om een uiensoep recept te lezen met bier?
Denk dan even aan varkensstoofvlees en de basisingrediënten: vlees, ajuin, bouillon en bier. Schrap nu het vlees, voeg wat meer bouillon toe en je hebt een heuse ajuinsoep gemaakt.

Dus uien en bier in een stoofpot: een combinatie die je al meer hebt gemaakt. Vandaag dan wat meer verdund: dus een soep.
Net zoals bij stoofvlees, moet je uiteraard kiezen voor een lekker, niet bitter bier.
Wij kiezen voor witbier (type Hoegaarden), maar probeer ook andere typische bieren voor stoofvlees zoals een dubbele Leffe, een Rodenbach, alle andere bruine bieren of…
Voor de Nederlanders: een karamelsmakend Bokbier van ongeveer 6 graden alcohol% (in België is dat sinds 2004 als nieuwste en enige Belgisch Bockbier van La Trappe).
Hoe lekkere uiensoep maken

We hadden het al over de karamelsmaak van bokbier: karamel is wat uiensoep uiteindelijk zo lekker doet smaken. Uien bevatten flink wat suiker, dus laat de uien lang genoeg bruinen of karameliseren en je brengt al die lekkere smaken in je soep (smaken die een rauwe ui gewoon niet heeft). We gaan dit 3 keer doen:
- eerst 1 keer gewoon zachtjes bruinen in de hoeveboter
- dan nog een keer droog koken in bier met indien gewenst abrikozengelei (meer suiker, dus meer karameliseren). We kiezen voor abrikozengelei omdat wie graag taarten bakt, dat waarschijnlijk al in huis heeft staan. Kies iets zoetzuur wat je bij de hand hebt, het is per slot van rekening maar een theelepel, dus iets om mee te spelen naar eigen creativiteit en smaak.
- dan nog een keertje met bloem.

We gaan de soep niet serveren zoals een typische Franse uiensoep. Wil je toch de klassieke toer op, maak dan de soep, giet in ovenvaste kommen en laat ruimte over de dikte van de snede(n) brood die je gaat gebruiken, leg er een deksel van brood over en leg daarover een snede kaas. Dit zet je dan in de oven tot de kaas gesmolten is en bruin kleurt: tijd om onmiddellijk te serveren zoals in een echte, Franse bistro.
Ikzelf gebruik mijn oven echt als het niet anders kan (wegens graag goedkoop, dus energiebesparend werken), en bak daarom gewoon korstjes apart en pureer kaas (koop goedkope overschotjes bij je kaasboer of betere supermarkt) in de soep.

Ultieme Uiensoep met sublieme karamelsmaken maken: doe je zo!
Ingrediënten
- 100 gram ongezouten boter kies voor ongezouten, zeker wanneer je de soep op smaak gaat brengen met kaas, wegens kaas bevat flink wat zout
- 4 zeer grote uien
- 4 knoflookteentjes
- 2 laurierbladeren
- 2 tijmtakjes of 1/4 theelepel gedroogde tijm
- 2 eetlepels bloem
- 1 flesje witbier type Hoegaarden, maar de meeste witbieren zijn dikwijls goedkoper dan het bekende Hoegaarden merk, kijk ook eens naar Celis White: het in Amerika gebrouwen witbier volgens het recept van Hoegaarden brouwer Celis of ander bier voor in stoofvlees (niet bitter bier!)
- 1 theelepel abrikozengelei
- 2 liter runderbouillon
Naar smaak op het einde van de bereiding toevoegen
- maximaal 50 gram gruyèrekaas of "tussenin" of goedkope restjes kaas of wie Nederlands bokbier gebruikt, kiest bijvoorbeeld voor Nederlandse Leerdammer
- rotszout en peper van de molen
- 1 theelepel Dijon mosterd
Voor de garnering indien gewenst
- gebakken of gefrituurde broodkorstjes van echt artisanaal gebakken oudbrood
- fijngehakte tuinkruiden ideaal uiteraard uit de uienfamilie: bieslook of lenteuitjes
Bereiding
- Neem een soeppot met dikke bodem en begin op te warmen.
- Smelt er de hoeveboter in.
- Begin ondertussen de uien te schillen, snijd half door, hak in halve maantjes en begin aan te stoven in de boter.
- Schil de knoflookteentjes, plet met je handen onder een zwaar mes of hakmes en voeg toe.
- Voeg ook de laurierbladeren en de tijm toe, en laat een half uurtje stoven op een laag vuurtje, totdat de uien gekarameliseerd zijn en zeer zacht aanvoelen: roer zo nu en dan om zodat alle stukjes ui de hitte van de bodem van je soeppot zullen voelen.
- Voeg dan het bier toe en de abrikozengelei, roer goed om zodat de gelei goed opgelost is in het bier. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat sudderen tot de pot bijna droog gekookt is.
- Strooi er dan de 2 eetlepels bloem over (saingeren) en roer goed, tot de geur van koekjes je keuken begint te vullen (zo ben je dus zeker dat de bloemsmaak verdwenen is en vervangen werd door lekkere koekjesgeur: dit mag makkelijk een minuut of 5, 10 duren, zolang er maar niets aanbakt!).
- Giet er nu de 2 liter runderbouillon erbij, roer alles goed om, breng aan de kook en laat naar wens verder sudderen (minstens 10 minuten): de soep zal er alleen maar beter van worden, je kan ze daarna indien gewenst ook gewoon een tijdje laten rusten wanneer je energie wil uitsparen.
- Indien gewenst ga je nu korstjes bakken in een pan, wel korstjes van echt artisanaal gebakken brood (roggebrood, ciabatta, stokbrood...)) dus vooral niet je lekkere soep verknallen met rechthoekig "sponsbrood" uit een plastiek zak uit de supermarkt.
- Snijd alvast je garnering fijn (bieslook...).
- Net voor je gaat pureren, de laurierblaadjes en tijmtakjes (als je die had gebruikt) weer uit de soep halen.
- Neem de soep van het vuur en pureer met een staafmixer. Proef.
- Voeg er (zelf geraspte) kaas aan toe, mix opnieuw en proef.
- Pas dan de kruiding aan met meer kaas, peper, rotszout en/of mosterd.
- Serveer je uiensoep met de fijngesneden tuinkruiden en indien gewenst gebakken broodkorstjes.
Een reactie achterlaten