Boomstammetjes bakken met of zonder oven doe je met dit super simpel recept zodat het aan je tafel weer feest is want iedereen zal verzot zijn op jouw gehaktbereiding.
Heb je dat soms ook dat je voor de feestdagen een duur stuk vlees koopt, het volledig correct bereidt volgens een beproefd recept en zodra je erin bijt, blijkt het zo taai te zijn als je schoenzool?
Boomstammetjes bakken in allerlei smaken en kleuren

Wel… de oplossing om een smeuïg stuk vlees op tafel te zetten is … gemengd gehakt serveren. Inderdaad heb je niet die echte vleesbeet, maar verder doe je ermee wat je maar wil, zowel wat smaak en klaarmaken betreft:
- je kan er je favoriete ingrediënten in vermengen, inclusief bier zo voor de feestdagen
- je kan het in spek wikkelen en zo bakken
- je kan het rondom iets anders wikkelen zoals rondom een ei bij vogelnestjes
- je kan het rauw maar kant en klaar al kopen zoals blinde vinken of boomstammetjes, dus amper voorbereiding en meer tijd uitgespaard, alleen nog bakken en klaar
5 lekkere balletjes in tomatensaus recepten: supersnel 1pansgerecht van Piet Huysentruyt, 3 sterren recept van Peter Goossens, 1 uur pruttelen bij Jeroen Meus. altijd een succes: gehaktballetjes in tomatensaus of bolognese spaghettisaus
- bakken als hamburgers en serveren met krokant brood of hamburgertjes als aperitiefhapje tussen kleine, ronde sneden stokbrood…
- uiterst makkelijk met een krokant korstje wanneer je tomaten vult met gehakt, afdekt met verse peterselie en zo laat garen in de oven
De mogelijkheden zijn eindeloos en bovendien is gehakt dikwijls in aanbieding (1 keer per week bij onze slager): dus super goedkoop!
Extra goedkoop wordt het wanneer je in je supermarkt bij de kaasafdeling een restje kaas vraagt. Of restjes… tot je 150 gram hebt. Ideaal zijn kazen met uitgesproken smaak zoals gruyere,

Wat het mooi oranje paneermeel of chapelure betreft die je op de foto en bij de slager ook rond Wienerschnitzel ziet… Je kan dat makkelijk online kopen en nog makkelijker gewoon even aan je slager vragen. De vissers zullen het ook wel kennen als lokaas in kleuren rood, oranje, geel, groen… Uiteraard kan je zelf proberen te kleuren: rood door paprikapoeder en geel door kurkuma (of currykruiden) door de chapelure mengen en het zal er al snel meer oranje uitzien. En wie zich afvraagt hoe groen te kleuren: groene thee is een mogelijkheid + gedroogde groene peterselie.
Wat smaak betreft is het bij gehakt zowat naar wens… Wie zeker wil zijn, die mengt eerst het gehakt en gooit een klein stukje in een pan om te garen. Proef en indien de smaak je niet bevalt, voeg je nu meer ingrediënten door je gehakt. Smakelijk alvast!

Snel de lekkerste boomstammetjes bakken: zelf gemaakt dus goedkoop
Ingrediënten
- 600 gram gemengd gehakt
- 2 biologische eieren
- peper naar wens
- een snuifje rotszout let op: kaas bevat al zout! en soms heeft je slager in zogenaamd bereid gehakt al peper en zout door het gehakt gemengd
- niet gekleurd paneermeel/chapelure minstens 3 eetlepels: om het gehakt stevig te maken
- gekleurd paneermeel al dan niet zelf gekleurd met paprikapoeder en currypoeder
- 100 to t 150 gram gemalen kaas: ofwel je favoriete kaas ofwel goedkoop een restje van bij de kaaswinkel
- verse peterselie of gedroogde peterselie
- een klont boter
- olie om te bakken arachideolie
Bereiding
- Doe het gehakt in een kom, breek er de eieren in, voeg chapelure en kaas toe en meng. Voeg indien nodig meer paneermeel toe tot je het gehakt makkelijk tot een stevige "blinde vink" kan oprollen. Verdeel je gehakt in 6 zodat je 6 rolletjes zal maken van gelijke grootte. Zet een half uurtje weer in de ijskast alvorens verder te werken.
- Oven voorverwarmen op 175 graden.
- Wie verse peterselieblaadjes gebruikt hakt deze fijn. Doe de peterselie in een kommetje en het gekleurd paneermeel in een bord.
- Dep de top en bodem eerst in de peterselie zodat doe mooi groen zijn en volledig met peterselie bedekt. Rol ze daarna door het paneermeel.
- Neem een tefalpan of gietijzeren pan die in de oven kan en net iets groter is dan al je boomstammetjes, en smelt er op een hoog vuur een klont boter in + wat arachideolie tot de boter begint te schuimen.
- Leg er dan de boomstammetjes in en laat een minuutje sissen alvorens het vuur lager te draaien.
- Wie met een oven werkt, die bakt elke nat 1 minuutje bruin en zet dan 20 minuten in de oven.
- Wie zonder oven werkt: die draait pas na 4extra minuten de boomstammetjes om en laat aan de andere kant 5 minuten bakken. Zie je de boter te snel bruinen, voeg dan onmiddellijk een extra klontje boter toe (zodat het vet onmiddellijk wat afkoelt) en zet je vuur nog wat lager. Draai en laat opnieuw 5 minuten aan elke nog niet gebakken zijkant (top, onder, links en rechts dus 4 keer 5 minuten of langer). Wie zeker wil zijn dat het gehakt tot in de kern gegaard is, die snijd er 1 open en kijkt... serveer uiteraard voor jezelf achteraf ;-)
Een reactie achterlaten