3 goedkope, aangepaste recepten van Jeroen Meus uit Dagelijkse Kost om lekkere broccolisoep, zelfgemaakte groentebouillon en een lekker vers kruidentuiltje te maken.
Bravo Jeroen om Vlaanderen elke dag een makkelijk en lekker recept aan te bieden, bovendien super populair dat zelf Piet Huysentruyt bij VTM moest wijken. Jeroen’s broccoli soeprecept is een gewoon recept wat sterkt lijkt op het in Ons kookboek van het KVLV vermeldde broccoliroomsoep. De room en de geraspte kaas worden echter vervangen door kruidenkaas, wat hij ook al deed in zijn pompoensoep recept. Spelen dus met soortgelijke ingrediënten en voor je het weet heb je een nieuwe, lekkere, unieke smaak.
Wat ons echter verbaasd is dat in het programma na 3 jaar nog steeds hetzelfde kruidentuiltje wordt getoond: verse laurier (staat dat in jouw tuin?) met verse peterseliestengels en verse tijm. Waarom het tuiltje niet meer aanpassen met wat er in de tuin te vinden is, of inspelend en aangepast aan de soep waar de bouillon de basis van wordt?
Er is geen eenduidig recept voor bouquet garni, met andere woorden: je stelt het samen naar eigen smaak en wat je uit je tuin kan plukken. De meeste kruidentuiltjes bevatten tijm en laurier, waar je dan peterselie, basilicum, kervel, rozemarijn, salie, pimpernel, bonenkruid, lavas, dragon en peperkorrels kan aan toevoegen en zo opbinden. Wij kiezen deze keer voor verse rozemarijn, niet krullende peterselie, tijm, oregano en gedroogde laurierblaadjes plus zwarte peperbolletjes.
Zelfs groenten zoals wortel, wortelpeterselie, selderijbladeren met steel, knolselderij, prei en groene ui kunnen mee opgebonden worden in het kruidentuiltje. Wees creatief, groei wat kruiden in bloempotten het ganse jaar rond en maak steeds een ander groententuiltje met wat je die dag voorhanden hebt.
Ook een echte groentebouillon verdient een betere plaats in de dagdagelijkse Vlaamse keuken. Bij VTM begrepen we dat Piet Huysentruyt zijn instant bouillon moest aanprijzen en er dus verder niet over bouillon werd uitgewijd. Maar het gaat hier om de nationale zender, mede betaald door u en ik? Groentebouillon is snel (minder dan 1 uur) en ideaal om te maken met wat je in het seizoen kan vinden aan goedkope groenten – en in je ijskast kan vinden aan vergeten restjes – : goedkoop en seizoensgebonden, wat volledig past binnen het concept van Jeroen’s razend populaire kookprogramma.
Hieronder hebben we dus onze ijskast opengetrokken en wat we vonden dat al lang genoeg in de ijskast lag, hebben we bij in de groentebouillon gedaan.
Ingrediënten voor groentebouillon en broccolisoep recepten
kruidenbuiltje voor de broccolisoep:
- verse peterseliesteeltjes, enkele blaadjes verse laurier, enkele twijgjes verse tijm of
- wees creatiever en gebruik wat je voorhanden hebt (wij kozen voor verse rozemarijn, niet krullende peterselie, tijm, oregano en gedroogde laurierblaadjes plus zwarte peperbolletjes)
voor de groentebouillon:
Gebruik alle restjes uit je ijskast: wij vonden nog paddestoelen (gedroogde paddestoelen geven nog meer aroma vrij), een venkel en tijdens het tomatenseizoen mogen er gerust wat goedkope tomaten bij. Jeroen houdt het klassiek: WUPS (wortel, ui, prei, selder) met het klassieke kruidentuiltje, een bol look en kruidnagel.
- 3000 ml water
- 4 stengels prei (wit en groen)
- 4 ajuinen
- 4 wortelen
- 6 stengels van een bleekselder
- 1 ganse look (je hoeft de teentjes niet eens te pellen en snijd de ganse bundel in dikke schijven)
- 15 zwarte peperbolletjes
- 2 kruidnagels
- 2 takjes verse rozemarijn
- 1 klein bundeltje verse tijm
- 1 klein bosje peterselie met de stengels
- 4 laurierbladeren
- zout
voor de broccolisoep:
- 2 broccolihoofden met stengel
- 2 ajuinen, pellen en in grove stukken snijden
- 1 prei (wit en groen)
- 1 teentje knoflook, snel geplet met je mes
- boter of olijfolie om te bakken
- 100 gram verse kruidenkaas met tuinkruiden en knoflook
- 3000ml verse groentebouillon
- voor de garnering indien voorhanden: 200 gram in dikke stukjes gesneden gekookte ham
Kruidenbuiltje of Bouquet Garni maken
Plooi de laurierbladeren rondom de peperkorrels, leg er alle andere twijgjes rond en bind er een keukentouw rond. Bind het touwtje aan het oor van je soeppot van zodra je het bouquet garni bij in de soep doet, zodat je het er direct weer uit kan halen achteraf zonder verder 1 voor 1 te zoeken naar je kruiden.
Groentebouillon maken
De idee is hier groenten naar believen op te koken in koud water.
- Neem een grote soeppot, vul met het koud water plus een snuifje zout.
- Was ondertussen alle groenten en snijd ze daarna in grove stukken.
- Doe alle ingrediënten in het water, breng aan de kook, zet het deksel op de pot en laat een 45 tal minuten sudderen op een laag vuurtje.
- Zeef daarna de bouillon en gebruik waar nodig of laat afkoelen en vries in porties in voor later.
Broccolisoep maken
Was de prei en de broccoli.
- Snijd de prei in grove stukken.
- Snijd de broccolisteel in stukjes en het hoofd in roosjes. Zet enkele roosjes apart, en snijd ze in 1 cm stukjes voor de garnering.
- Verwarm de vetstof in een grote soeppot en stoof hierin de look en olijfolie aan zonder dat de look noch de ui aanbakt.
- Voeg dan de prei en de versneden broccoli toe, roer goed om en laat enkele minuten meestoven.
- Voeg het kruidentuiltje toe (bind het aan 1 oor van de pot), voeg de groentebouillon toe, breng aan de kook en laat 30 minuten pruttelen zonder deksel op een zacht vuurtje.
- Haal de kruidenbuiltje uit de soeppot, voeg de kruidenkaas toe en pureer de soep met een staafmixer. Proef en voeg indien nodig meer peper en zout toe.
- Voeg nu de apart gehouden kleine broccoliroosjes toe en laat even meekoken (tot gewenste gaarheid).
- Jeroen Meus serveert zijn broccolisoep heet in een kommetje waarin hij eerst wat ham en kruidenkaas legt.
Tof en goed kookboek, maar even een rechtzetting.. Een bouquet garni bestaat wel degelijk uit de ingrediënten die Jeroen gebruikt. Dit is een vast gegeven in de Franse en Belgische keuken en bepaald ook de keukenterm die ervoor gebruikt wordt. Het staat de kok natuurlijk vrij wat hij gebruikt, maar als het afwijkt van de vaste ingrediënten mag het geen bouquet garni meer genoemd worden.