Koude Spaanse soep klaarmaken in de ijskast kan met dit lekker gazpacho recept van Kris Vanhoutte, Vlaams geserveerd met korstjes en Noordzeegarnalen.
Een typische gazpacho is een koude Spaanse soep uit Andalusië, gemaakt met oud brood, tomaten, komkommer, paprika, ui, look, olijf olie, wijnazijn en zout. Deze koude soep is vullend en verfrissend op hete dagen.
Naar eigen creativiteit kan je er ook avocado, peterselie, watermeloen, druiven, bouillon en zelfs zeevruchten aan toevoegen. Kris Vanhoutte kiest voor Belgische Noordzeegarnalen (supervers product van bij ons) in zijn kookboek: "Koken voor de amateurkok".
Onderstaand recept is voor 4 personen en is klaar in enkele uren
Gazpacho ingrediënten
- 6 grote Belgische vleestomaten
- ½? groene paprika
- 1 komkommer
- 1 teentje knoflook (geperst met een knijper of onder een dik mes)
- 100 ml wijnazijn
- 1 ui
- 4 sneetjes wit brood
- 4 organische eidooiers
- 100 ml olijfolie
- peper en zout
- 120 gram gepelde (grijze) Noordzeegarnalen
- 1 sneetje brood voor extra korstjes
- boter
- bijvoorbeeld een takje dille voor de garnering
Gazpacho klaarmaken
- Versnipper de ui.
- Dompel de tomaten tien tellen in kokend water, pel, snijd in vier of in meer halve maantjes en doe in een kom.
- 2/3 van de halve paprika en hele komkommer in reepjes snijden en samen met de gesnipperde ui bij de tomaten voegen. De rest van de paprika en de komkommer apart houden voor de garnering.
- Kruiden met peper, zout en geplette knoflook. Overgieten met wijnazijn en bedekken met sneetjes brood (zonder korst).
- Enkele uren laten trekken in de koelkast.
- Met de mixer pureren (of in een blender) tot een dikke soep.
- De eidooiers en de olijfolie erdoor roeren en luchtig opkloppen.
- Verder laten afkoelen in de koelkast of eerst in kopjes of borden scheppen en zo laten afkoelen in de ijskast.
- Het sneetje brood (en de korsten van de 4 andere sneden) in dobbelsteentjes snijden en krokant bakken in boter.
- De rest van de paprika en de komkommer in blokjes snijden.
- Croutons, komkommer, paprika en Noordzeegarnalen in de soep scheppen.
- Garneer de gazpacho met een plukje dille.
Een reactie achterlaten