Op zoek naar een lekkere, makkelijke courgette soep, klaar in minder dan 30 minuten? Het kan dankzij dit recept van Kris Vanhoutte voor de amateur kok.
Je kan pas echt van courgette soep spreken als het hoofdingrediënt van de soep courgetten zijn. Maak je puree van soep met bijvoorbeeld evenveel wortelen, prei, selder, ajuinen en courgettes, dan heb je gewoon een gemengde groentesoep.
Groentesoep met extra courgette

Herken je dat ook dat de aanvoer van courgetten in de tweede helft van de zomer alsmaar groter wordt? En jij noch je buren weten wat aan te vangen met de courgetten?
Ja?
Verwerk je courgetten dan makkelijk mee in elke gemengde groentesoep: het maakt de soep dikker zonder dat de smaak veel verandert.
Oogst je courgettes ook best zo klein mogelijk, wegens:
- hoe kleiner, hope minder oogst, dus hoe minder overschotten in de late zomer
- hoe kleiner, hoe meer smaak, zodat je minder extra smaakmakers, kruiden, bouillon of andere soepgroenten moet toevoegen: dus goedkoper ook nog eens.
Wat ook typisch zomers is, zijn tomaten en peterselie, welke we alvast ook bij in deze toch wel Vlaamse soep mengen. Bovendien geven de tomaten je soep de ietwat zure toets die de courgette mist.

Moet je eerst courgette schillen voor soep van te maken? Neen! De meeste smaak, kleur, vezels en vitaminen zitten immers in de schil.
- Tenzij je geen vezels wil in je soep (kan je achteraf ook nog even snel de soep door de roerzeef (passe-vite) draaien, heb je alvast toch nog wat smaakstoffen mee in je soep gekookt). Of…
- Tenzij je niet naar groene kleur wil werken (bijvoorbeeld in een tomatensoep of wortelsoep). Een ander alternatief is gele courgette gebruiken in plaats van groene.
Hoe maak ik steeds courgettesoep vraag je? Elke keer weer anders. Wegens het ganse internet staat vol van courgettesoep recepten… En je hoeft niet echt 1 recept volgen, wegens met soep kan je alle kanten uit. En zoals in onderstaand recept kan je gewoon in elke soep met flink wat groenten even snel een courgette mee in wegsnijden.
Hoe maak jij courgettesoep? Laat het weten in een reactie onderaan!

Courgette soep voor de Amateur Kok
Ingrediënten
- 4 tal courgettes
- 4 ajuinen: fijngesneden
- 3 in stukjes gesneden tomaten
- 50 gram hoeveboter
- 2 blokjes bouillon
- peper en zout
- een bundeltje peterselie
- 2 liters kokend - als je steevast een elektrische warm-water-koker hebt klaarstaan in je keuken - water
Bereiding
- Schil indien gewenst de courgetten (met schil kookt de soep wel iets langer dan zonder). Maar zelf een supergrote kanjer van een courgette hoef je niet te schillen: gewoon lang genoeg latebn prutelen. Verwijder de
- eventuele rijpe zaadjes uit grote courgetten, was en snijd in blokjes.
- Smelt de hoeveboter in een grote soeppot met dikke bodem en stoof er de stukjes ajuin en courgette in aan.
- Als het aroma van de ajuinen goed is vrijgekomen (na enkele minuten), giet je er het water bij, de tomatenstukjes, de bouillonblokjes en de peper, breng aan de kook en laat een 20tal minuten garen.
- Pureer de soep met je staafmixer (of met een blender, maar let op dat de hete soep niemand verbrandt, dus blender niet meer dan half vol doen) en voeg er net voor het serveren de fijngesneden peterselie aan toe.
voilà se..das wat er op de menu staat na een rijkelijke oogst aan courgettes :-))
heel lekker mama