• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Koude tomatensoep

Lekker vullend, snel en makkelijk: koude tomatensoep voor op een hete dag met slechts 5 ingrediënten. Voor een complete maaltijd serveer je de soep met hardgekookte eieren en indien voorhanden een echte Spaanse (Serrano) ham.

U bent hier: OnsKookboek.be>>Gezond>>Koude tomatensoep

Laat een Reactie achter

Lekker vullend, snel en makkelijk: koude tomatensoep voor op een hete dag met slechts 5 ingrediënten. Voor een complete maaltijd serveer je de soep met hardgekookte eieren en indien voorhanden een echte Spaanse (Serrano) ham.

Onderstaand recept is voor Salmorejo: een koude Spaanse soep uit Cordoba, Andalusië. Typische ingrediënten zijn brood en olijfolie (wat met het sap van de tomaten de soep haar romige, emulsie structuur geeft zonder er ook maar 1 druppel room in de soep aanwezig is), gepelde tomaten, knoflookteentjes en sherryazijn.

Het grootste verschil tussen gazpacho en salmorejo is dat gazpacho dikwijls meer verschillende groenten bevat, minder brood en extra water. Dit laatste zorgt ervoor dat gazpacho minder dik is dan salmorejo. Natuurlijk zijn er allerhande varianten, onderaan is een basisrecept.

Gezond en snel koken

Vermits deze soep niet wordt gekookt, blijven alle enzymen, vitaminen en antioxidanten van de tomaten behouden: zowel lekker en snel, als ook nog eens supergezond.

Wil je graag onmiddellijk aan de slag met meer makkelijke recepten boordevol gezonde ingrediënten, lees dan hier verder op onze paleo website.

65 Paleo recepten: 21 ontbijt, 21 lunch, 21 dinner en enkele bonus recepten

Paleo gebruikt recepten met ingrediënten die onze voorouders ook konden vinden of vangen. Anders gezegd wat bijvoorbeeld vlees betreft: als het vlees zonet nog “Mooo”, “Oink” of “Tok” heeft gezegd, zit je goed :-) Paleo recepten zijn vooral ideaal voor mensen die weten dat koolhydraten uit ‘fastfoodfrieten’ of ‘sponsbroden’ (onze naam voor industrieel klaargemaakte rechthoekige, witte broden) kwalitatief niet bijdragen tot een gezond dieet. Ben je op zoek hoe deze 2 te vervangen in je dieet, of wil je gewoon zoveel mogelijk snel klare, lekkere en gezonde recepten, lees dan hier verder.

Koude tomatensoep ingrediënten

Hoe beter je tomaten, hoe beter het eindresultaat. Hetzelfde geld voor de olijfolie en de azijn. Hoe minder smaak je brood heeft – zoals wit industrieel brood – hoe minder lekker je soep wordt. Ideaal zijn voldoende restjes van oude, lekkere broden (vries restjes in tot je genoeg hebt om te verwerken tot een lekkere, koude soep).

  • 8 middelgrote, rijpe, lekkere tomaten
  • 1 stokbrood
  • 200 tot 250 ml Extra Virgin olijfolie
  • 1 niet te groot teentje knoflook
  • 1 teentje knoflook (niet te groot)
  • een scheutje sherryazijn (vinagre de Jerez) of rode wijnazijn, naar smaak
  • een snuifje zout naar smaak

Voor de garnering:

  • 2 hardgekookte eieren
  • stukjes lekkere ham (Serrano, Prosciutto…)

Hoe koude tomatensoep maken

Koude tomatensoep of salmorejo met tomaat, brood, olijfolie, azijn, knoflook, hardgekookt ei en ham

  1. Pel de tomaten of emondeer ze: breng gezouten water aan de kook, dompel je tomaat er een 10 seconden in, haal ze er snel weer uit, snijd met een scherp mesje in het vel en verwijder de vellen. (sommige chefs snijden eerst een kruisje in de tomaten alvorens in het kokend water te dompelen).
  2. Verwijder de zaden uit de tomaten (gooi de zaden en het sap niet weg!). Doe het tomatenvlees in een blender en pureer op hoogste snelheid (een halve minuut)
  3. Haal het kruim uit het stokbrood en laat een 5tal minuten weken in de gepureerde tomaten in de blender. Voor meer smaak en minder koolhydraten gebruik je natuurlijk ook de korst in plaats van alleen het witte broodkruim. Voeg niet meteen al het brood toe, hoe droger je brood en hoe minder sappig je tomaten, hoe dikker je soep.
  4. Plet ondertussen het knoflookteentje fijn.
  5. Voeg na 5 minuten het geplette knoflookteentje, wat zout en een scheutje azijn toe aan het geweekte brood en blend opnieuw tot alle stukjes brood verdwenen zijn en je drank een gelijkmatige textuur heeft.
  6. We gaan nu emulsifiëren: dus langzaam mengen en beetje bij beetje olie toevoegen. Heeft het deksel van je blender een opening, giet dan hierdoor langzaam de olijfolie terwijl je de blender op lage snelheid laat mengen. Heb je geen opening, voeg dan een beetje olie toe, meng en herhaal tot je een smeuïge soep krijgt.
  7. Heb je geen eieren, proef dan van de soep en voeg indien nodig meer azijn, brood, zout of look toe. Heb je wel hardgekookte eieren, voeg dan 1 ei toe en mix tot het ei verdwenen is. Proef en pas dan de smaak aan, serveer deze tomatensoep koud met schijfjes hardgekookt ei en stukjes ham.

Filed Under: Gezond, Soep

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

7 Allernieuwste Recepten

  • Superverse kervelsoep met balletjes – 9 Recepten
  • Brood Bakken: Grootmoeder’s Wit + 7x Bruin + 3x Jeroen Meus
  • Topfavoriet! Asperges a la Flamande – Puur genieten van Belgische kwaliteit
  • Asperges met Zalm – Genieten in 15 minuten
  • Je TOP 7 aspergesoep recepten voor 2022! Eenvoudig, klassiek
  • Simpel snel Bananen Smoothie – fris Genieten op hete dagen!
  • Je 5 beste Aardappelsalades van Jamie Oliver tot Jeroen Meus

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Volg Ons Op…

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • Kerstrecepten
  • Pasta recepten
  • Salade
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten

Ook lekker…

  • Broccoli
  • Chocolade Recepten
  • Gezond
  • Jamie Oliver
  • Kip
  • Koekjes
  • Lente Recepten
  • Mosselen
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download ons Paleo Recepten Kookboek
  • 120 Recepten voor Beginners
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2022 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!