• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Hoe Spaanse koude tomatensoep maken – Top tijdens hittegolf

Lekker vullend, snel en makkelijk: koude tomatensoep voor op een hete dag - met maar 5 ingrediënten. Zonder koken! Spaane salmorejo: nog lekkerder dan gazpacho!

Onskookboek.be » Soep » Hoe Spaanse koude tomatensoep maken – Top tijdens hittegolf

Laat een Reactie achter

Deze koude tomatensoep heb je zonder koken: in geen tijd op tafel staan.

Recept voor een heerlijke salmorejo: hett Spaanse broertje van de al even lekkere gazpacho.

Lekker vullend voor op een hete dag met slechts 5 ingrediënten. Voor een complete maaltijd serveer je de soep met hardgekookte eieren en indien voorhanden een echte Spaanse (Serrano) ham.

Koude tomatensoep of salmorejo met tomaat, brood, olijfolie, azijn, knoflook, hardgekookt ei en ham

Verfrissende Spaanse Tomatensoep: Salmorejo

Tomatensoep Piet Huysentruyt
Lekkere donkerrode tomatensoep met balletjes, met tips van Piet Huysentruyt…

Onderstaand recept is voor Salmorejo: een koude Spaanse soep uit Cordoba, Andalusië. Typische ingrediënten zijn brood en olijfolie. Deze geven met het sap van de tomaten de soep haar romige, emulsie structuur… Zonder er ook maar 1 druppel room in de soep aanwezig is. Daarbij dan gepelde tomaten, knoflookteentjes en sherryazijn.

Het grootste verschil tussen gazpacho en salmorejo is, dat gazpacho dikwijls:

  • meer verschillende groenten bevat,
  • minder brood en
  • extra water.

Water zorgt ervoor dat gazpacho minder dik is dan salmorejo. Natuurlijk zijn er allerhande varianten, onderaan volgt een basisrecept.

Tomatensoep
De meest eenvoudige en meest lekkere verse tomatensoep van Jamie Oliver uit Jamie’s Dinners. Het geheim? Kies de rijpste tomaten en laat langzaam koken.

Hoe beter je tomaten, hoe beter je soep. Hetzelfde geld voor de olijfolie en de azijn. Sherryazijn is een aanrader. Hoe minder smaak je brood heeft – zoals wit industrieel brood – hoe minder lekker je soep wordt. Ideaal zijn voldoende restjes van oude, lekkere broden. Vries restjes in tot je genoeg hebt, om te verwerken tot een lekkere, koude soep.

Vermits deze soep niet wordt gekookt, blijven alle enzymen, vitaminen en antioxidanten van de tomaten behouden: zowel lekker en snel, als ook nog eens supergezond.

 

Verfrissend koude tomatensoep - Goedgekeurd tijdens hittegolf

https://www.onskookboek.be
Deze koude tomatensoep heb je zonder koken binnen geen tijd op tafel staan. Recept voor 'n heerlijke salmorejo: 't Spaanse broertje van de even lekkere gazpacho
5 from 1 vote
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 10 mins
Kook Tijd 10 mins
Totaal 20 mins
Gerecht Soep
Keuken Spanje
Servings 4

Ingrediënten

Voor de koude soep:

  • 8 middelgrote rijpe, lekkere tomaten
  • 1 stokbrood
  • 200 tot 250 ml Extra Virgin olijfolie
  • 1 niet te groot teentje knoflook
  • 1 teentje knoflook niet te groot
  • een scheutje sherryazijn vinagre de Jerez of rode wijnazijn, naar smaak
  • een snuifje zout naar smaak

Voor de garnering:

  • 2 hardgekookte eieren
  • stukjes lekkere ham Serrano, Prosciutto...

Bereiding
 

  • Pel de tomaten of emondeer ze: breng gezouten water aan de kook, dompel je tomaat er een 10 seconden in, haal ze er snel weer uit, snijd met een scherp mesje in het vel en verwijder de vellen. (sommige chefs
  • snijden eerst een kruisje in de tomaten alvorens in het kokend water te dompelen).
  • Verwijder de zaden uit de tomaten (gooi de zaden en het sap niet weg!). Doe het tomatenvlees in een blender en pureer op hoogste snelheid (een halve minuut)
  • Haal het kruim uit het stokbrood en laat een 5tal minuten weken in de gepureerde tomaten in de blender. Voor meer smaak en minder koolhydraten gebruik je natuurlijk ook de korst in plaats van alleen het witte
  • broodkruim. Voeg niet meteen al het brood toe, hoe droger je brood en hoe minder sappig je tomaten, hoe dikker je soep.
  • Plet ondertussen het knoflookteentje fijn.
  • Voeg na 5 minuten het geplette knoflookteentje, wat zout en een scheutje azijn toe aan het geweekte brood en blend opnieuw tot alle stukjes brood verdwenen zijn en je drank een gelijkmatige textuur heeft.
  • We gaan nu emulsifiëren: dus langzaam mengen en beetje bij beetje olie toevoegen. Heeft het deksel van je blender een opening, giet dan hierdoor langzaam de olijfolie terwijl je de blender op lage snelheid laat
  • mengen. Heb je geen opening, voeg dan een beetje olie toe, meng en herhaal tot je een smeuïge soep krijgt.
  • Heb je geen eieren, proef dan van de soep en voeg indien nodig meer azijn, brood, zout of look toe. Heb je wel hardgekookte eieren, voeg dan 1 ei toe en mix tot het ei verdwenen is. Proef en pas dan de smaak
  • aan, serveer deze tomatensoep koud met schijfjes hardgekookt ei en stukjes ham.
Keyword Zomersoep
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Filed Under: 127 lekkere soep recepten!

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!