Geniet van deze verfrissend koele soep op een hete zomerdag! Okroshka is een klassiek Russische soep die ieder makkelijk kan maken, vol gezonde ingrediënten.
Okroshka wordt klassiek gemaakt met roggequass: een gegiste drank uit Rusland, dus vegetarisch. Je kan ook melk kefir (yoghurtbloempjes) gebruiken of gewone yoghurt of zoals in onderstaand recept: crème fraîche met water.
Inhoud
Bonusrecept: Vlaamse koude komkommersoep met radijsjes

Snel en makkelijk koude komkommersoep recept, naar wens lekker geserveerd met in boter gebakken broodkorstjes en nog feestelijker met reepjes zalm.
Behalve koude Russische soep okroshka, he je alvast ook al gehoord van een koude gazpacho soep uit Spanje. Trouwens groene smoothies met groenten en fruit zijn ook al lang geen onbekende meer als je gezond bent gaan eten.
Komkommer is een geweldige, dankbare groente om zowel in koude soepen als in groene smoothies te verwerken. En voor de Vlaamse tuinen voegen we er in het voorjaar uiteraard pittige radijsjes aan toe!(van de mosterdfamilie, maar je spaart op mosterd uit en je bent zeker dat je pittige smaak volledig natuurlijk is zonder toevoegstoffen!)
Radijsjes zijn bovendien de gemakkelijkste knolgroenten om te kweken in je tuin.
Tip om gezonde radijsjes kweken

Indien je last zou hebben van aangevreten radijsjes in uw tuin : zaai dan in de toekomst bieslook en radijsjes door elkaar – maak een voor, meng de radijszaadjes met de bieslookzaadjes en strooi uit in de voor).
De radijsjes worden beschermd door de bieslook – en omgekeerd – de bieslook wordt beschermd door de radijsjes. En je hebt tegelijk bieslook om door een vinaigrette te snipperen, op koude salades of gewoon op je aardappelen.
Onderstaande Vlaamse koude soep maak je voor 4 personen in minder dan 30 minuten
Ingrediënten
- 1 komkommer
- een bussel radijsjes
- 4 sneetjes lekker oud brood
- 50 gram boter
- 100 gram gerookte zalm
- een bosje basilicum
- 2 glazen gekoeld mineraalwater zonder prik
- 2 eetlepels koudgeperste olijfolie
- peper en zout
Hoe Vlaams koude soep maken
- De komkommer en de radijsjes in de koelkast zetten.
- De sneetjes brood in blokjes snijden en knapperig bakken in de boter.
- De gerookte zalm in reepjes snijden.
- De basilicumblaadjes in stukjes plukken.
- De komkommer schillen, in de lengte doormidden snijden en de zaadjes eruit schrapen. Het vruchtvlees in stukjes snijden. Komkommer en radijsjes pureren in de mixer.
- Mineraalwater en olijfolie toevoegen tijdens het mixen.
- Op smaak brengen met peper en zout, in borden of kopjes verdelen en bestrooien met broodcroutons, reepjes zalm en basilicum.
- Ijskoud opdienen.
Voor een volledig vullende koude maaltijdsoep, volg je het Russische recept hieronder: smakelijk!

Okroshka | Makkelijk Goedkoop Gezonde Soep voor warme dagen
Ingrediënten
- 2 liter koud water
- 80 of meer tot ongeveer 150 ml zure room
- 2 1/2 eetlepel appelazijn + 1 eetlepel gewone azijn om de aardappels mee te koken
- 2 1/2 theelepel rotszout of zeezout
- 3 eetlepels gehakte dille vers of uit de diepvries
- een bosje bieslook
- een dikke snede 1 cm van je favoriete, artisanaal bereidde ham of een gezonde worst uit de charcuterie
- 4 kleine gekookte aardappelen
- 4 hardgekookte eieren
- 4 kleine komkommers
- enkele radijsjes
Bereiding
- Schil je aardappels, snijd in macedoine (kubusjes van 5 mm), overgiet met water, giet er 1 eetlepel gewone azijn bij, roer er zout door en laat gaar koken (maximaal 10 minuten).
- Ondertussen kook je de eieren tot ze hardgekookt zijn (10 minuten: koel om snel te werken daarna af in koud water) en snijd je de komkommers in macedoine. Snijd de radijsjes in dunne schijfjes. Hak de tuinkruiden fijn en snijd ook het vlees in kleine stukjes. Na afkoelen snijd je de eieren in schijfjes.
- Laat de gare aardappels uitlekken in een vergiet (al dan niet het kookproces stoppen door de aardappels onder koud water te houden), droog af en laat afkoelen.
- Neem een grote kom en roer het zout met de azijn en het zout door elkaar. Verdun al roerend met water.
- Roer alle groenten en tuinkruiden door deze "zure melk" en je koude okroshka soep is klaar om te serveren (of zet in de ijskast en serveer later: dus makkelijk op voorhand klaar te maken!)
Een reactie achterlaten