Op zoek naar lekkere, makkelijke kervelsoep recepten?
Verse lentetopper met net dat beetje extra: kervelsoep met balletjes! Grootmoeder’s klassiek recept met een verrassend verfrissende toets.
In plaats van balletjes, kan je deze soep ook serveren met stukjes overschot van gebakken worst of nog beter: met stukjes witte pens zoals Jeroen Meus een keertje voordeed.
9x Keilekker genieten!
Inhoud

Superverse kervelsoep met balletjes
Ingrediënten
- 2 bosjes verse kervel
- 1 aardappel
- 1 prei
- 2 ajuinen
- 300 gram gehakt
- wat bloem
- 500 ml kippenbouillon
- 500 ml water
- vetstof
- peper en zout
Bereiding
- Snijd de ajuin, prei en aardappel in kleine stukjes, hak de kervel fijn en verdeel in 2.
- Stoof de groenten en de helft van de kervel aan in een pan met vetstof, kruid met peper en zout.
- Blus met water en laat 20 minuten zachtjes stoven.
- Rol ondertussen het gehakt tot balletjes, rol ze door de bloem en kook ze in de kippenbouillon tot ze boven drijven.
- Houd de balletjes apart en giet de bouillon bij de soep.
- Na 20 minuten sudderen mix je de soep.
- Voeg er dan de andere helft kervel aan toe en mix opnieuw.
- Doe de gehaktballetjes in een diep bord en overgiet met de kervelsoep.
Bonus recept 1: Hoe simpel en snel kervelroomsoep maken
Ingrediënten
- 300 gram kervel (3 tot 4 bosjes)
- 50 gram boter
- 2 liter water + 2 blokjes kippenbouillon
- 100 ml room van 35% vet
- 1 eidooier
- 1/2 theelepel zout
- peper naar smaak
Werkwijze
- Was en hak de kervel.
- Smelt de boter in een grote pan en voeg de kervel toe. Laat op een matig vuur even stoven.
- Voeg het water en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook.
- Laat op een matig vuur voor minimum 20 minuten verder sudderen.
- Mix de soep met een staafmixer tot alles goed gemixt is (tamelijk lang mixen).
- Klop in een kleine kommetje de room met de eierdooier en mix nogmaals met de staafmixer.
- Proef, breng verder op smaak indien nodig en serveer.
TIP: Geen zin om de binding te maken met dooier en room? Serveer dan met hard gekookt ei en roer er room door naar believen: na het serveren.
Bonus recept 2: Kervelsoep op grootmoeders wijze
… Zonder room (melk mag). Met aardappel voor de smeuïgheid en maar half zoveel kervel als hierboven.
Ingrediënten
- 2 aardappelen
- minstens 3 prei stengels, met het groen eraan
- echte boter
- 2 bosjes verse kervel
- 2 liter kippenbouillon of groentebouillon
- melk indien een wittere, meer romige kleur gewenst is
- peper en zout naar smaak
Werkwijze
- Snijd de aardappel, prei en ui in stukken en stoof aan in vetstof.
- Hak de kervel zeer fijn (houd wat apart om te garneren) en stoof mee aan in de rest van de groenten.
- Giet er de bouillon over, breng aan de kook en laat 30 minuten sudderen.
- Mix met een staafmixer. Voeg indien gewenst wat melk toe.
- Proef en voeg naar smaak peper en zout toe. Serveer onmiddellijk met wat verse kervel.
Bonus 3: 6 Kervelsoep recepten van Jeroen Meus, Piet Huysentruyt…
- 4x kervelsoep maken: met lekkere balletjes, Jeroen Meus, …
- Kervelsoep met witte pensen uit Dagelijkse Kost
- 5x lekkere kervelsoep maken + Bonus kervelsoep van Jeroen Meus
- Je meest simpele paleo kervelsoep
- Ouderwetse Kervelsoep maken – Klassiek Recept van Piet Huysentruyt
- Ontdek 7 lekkere Kervelsoep Recepten voor 2022!
Een reactie achterlaten