Wist je dat verse komkommer goed is om de huid te verzachten en de wallen onder je ogen te verwijderen?
Heb ik geleerd op vakantie in een spa…
Die kennis uiteraard veel te duur betaald, maar nu helemaal gratis voor jou :-)
Over gratis gesproken… Je hoeft de kookboeken van Sandra, Pascale of Jeroen niet te kopen, wanneer je onmiddellijk aan de slag wil gaan… Warm of koud: altijd lekker!
Gezond, laag aan calorieën, rijk aan kalium, vitamine A, vitamine C en foliumzuur.
Bovendien bevordert het de nierfuncties of anders gezegd: het is een bekend natuurlijke diureticum.
Laten we beginnen met het makkelijkste recept eerst!
1. Koude komkommersoep van Sandra Bekkari

zomersoep in kommen zal uitgieten.
Een heerlijk fris soepje op basis van komkommer, avocado en ananas.
Heb je weinig zin of weinig tijd om in de keuken te staan?
Wil je toch lekkere, verse, zelfgemaakte gerechten op tafel zetten?
Is het je ook al opgevallen dat Sandra Bekkari vooral veel snijdt maar weinig kookt in haar keuken?
Dat maakt haar wel ontzettend populair!
En het kan nog sneller dan wat Sandra doet!
In onderstaand recept gaan we nog minder snijden dan Sandra…
Sandra gaat immers de komkommer eerst schillen. Wij doen dat niet wegens:
- minder werk
- al het goede zit in de schil,
- inclusief de meeste vezels. Voor voor wie last heeft van constipatie: meer vezels in je soep = minder constipatie in de p… :-) .
En een koude soep: dus inderdaad alweer niets te koken: leuk toch zo “koken” a la Sandra Bekkari :-)
Sandra gebruikt rijstdrink… Ik vind dat rijstdrink veel te duur is voor wat erin zit. En vind je ook niet dat het niet echt lekker smaakt?
Wil je toch plantaardig “koken” zoals Sandra? Maak dan snel zelf noten- of zadenmelk! Door bijvoorbeeld 20 gram cashewnoten met water aan te lengen tot 200 ml en dan 1 minuut mixen in een blendertje à la Magic Bullet. Ik gebruik gewoon een klein blendertje, zodat het mes goed de noten kan malen zonder al teveel vloeistof.
Vind je cashewnoten te duur? Gebruik dan goedkopere groene pompoenzaden. De groene zaadjes geven ook nog eens een extra groene toets aan je koud komkommersoepje.

Sandra’s recept:
- 1 komkommer
- 1 avocado
- 1 limoen (of citroen of zure yoghurt: kwestie van de avocado groen te houden)
- 2 cm schijf verse ananas (of 1 tot 2 schijven uit blik: kwestie van de zure limoensmaak wat te balanceren)
- 1 cm verse gemberwortel (wel schillen)
- 200 ml (zelfgemaakte noten)melk
- peper
- zeezout
- garnering: pepitas (reeds gepelde, groene pompoenpitten) Sandra garneert met mooie ijsblokjes
Sandra’s komkommersmoothie maken:
- Zaadjes uit de komkommer halen en de rest van de komkommer in je blender.
- Alle andere ingrediënten bij in de blender.
- Mixen tot een romig smoothie en klaar is je koude komkommersoep.
- Garneer met pepitas voor extra beet
4. Komkommersoep Pascale Naessens

maken, vol gezonde ingrediënten.
Het oog wil ook wel wat… En dat is precies wat je van Pascale Naessens kan verwachten in dit koude gazpacho soep recept. Wil je je tafelgasten eens met een leuk hapje verassen? Serveer dan de koude soep in komkommer-glaasjes!
Hoe maak je Pascale’s koude soep in komkommerglaasjes?
- Je snijdt een dikke komkommer in stukken van 6 cm.
- Snijd hier en daar wat schil weg in de lengte, zodat je een ietwat zebra-effect krijgt.
- Hol de zaadjes uit de komkommer maar laat een bodem van 1 cm. Dus eerst met je lepeltje aan de buitenkant meten, dan weet je hoe diep je kan gaan aan de binnenkant.
- Wat je uitholt van 2 dikke komkommers gaat mee in een blender voor koude soep met:
- vruchtvlees van 400 gram tomaten
- 1 rode en 1 groene paprika zonder zaadjes
- 1 knoflookteentje
- 1 stengel van bleekselderij
- 1 grote sjalot (Pascale gebruikt ui maar wij vinden sjalot net iets zoeter en fijner van smaak in koude gerechten)
- peper en zeezout
- naar smaak (5 eetlepels) wijnazijn
- 10 eetlepels extra vierge olijfolie
Blender aanzetten en mixen tot een smeuïge soep. Al dan niet door een zeef duwen en serveren in de komkommer-glaasjes.
Pascale Naessens samengevat:
Ben je op zoek naar iets moois? Iets om naar te kijken en gezellig met vrienden of familie te proeven?
En wil je een slank en gezond lichaam?
Neem dan een kijkje in Pascale’s romantische recepten of doe jezelf of iemand anders 1 van Pascale’s kookboeken cadeau!
Want puur genieten doe je niet alleen!
6. Komkommersoep van Jeroen Meus
Waar de 2 vorige dames uitblinken in vernieuwende, gezonde recepten, gaat Jeroen voor beproefde, klassieke recepten. En toch…
Hij serveert deze keer zijn soep met visballetjes in plaats van gehaktballetjes.
Visballetjes zijn niet weg te denken in de Chinese keuken. Voor Vlaanderen eerder wel een primeur in Jeroen’s kookprogramma Dagelijkse Kost. Zonde van de zalmfilet zou ik zeggen, want wie budget denkt, die weet dat je best niet het duurste stuk vis fijn gaat malen.
Maar we wijken af :-)
Jeroen’s klassiek, warm komkommersoep recept:
- een flinke scheut olijfolie
- 2 ajuinen
- 2 knoflookteentjes
- 2 dikke preistengels
- 5 dikke bleekselderstengels
- 3 grote komkommers
- groentebouillon
- kruidentuiltje (Jeroen gebruikt deze keer verse tijm en laurier)
- zeezout
- peper van de molen
- mosterd of voor meer groene kleur: wasabi
- voor de zure romige toets: zure room (klik hier voor je paleo vegetarische room, waarmee we makkelijke pompoensoep steeds lekker romig maken)
- Giet een flinke scheut olijfolie in een soeppot met dikke bodem. Snijd de geschilde uien fijn en begin aan te stoven.
- Plet de geschilde knoflookteentjes onder een hakmes en voeg toe.
- Snijd de gewassen preistengels in schijfjes en voeg toe. Roer zo nu en dan om zodat alle soepgroenten de warmte zullen voelen en mee kunnen aanstoven in de olijfolie.
- Snijd de gewassen selderstengels in stukken en voeg toe.
- Snijd de komkommers in dikke schijven en… je raad het al: voeg toe.
- Overgiet met groentebouillon tot alle groenten onder staan.
- Voeg een kruidentuiltje toe, kruid met peper en indien de bouillon niet te zout is, voeg je ook al wat zeezout toe.
- Breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen tot alle groenten gegaard zijn.
- Vis het kruidentuiltje uit de pot, voeg een eetlepel mosterd of wasabi toe en pureer je komkommersoep. Proef, voeg naar smaak meer zeezout, mosterd of wasabi toe en mix nog even snel door elkaar met de staafmixer.
7. Variaties op onderstaand komkommersoep recept
- Groentesoepen zijn natuurlijk ideaal voor vegetariërs. Zorg er uiteraard voor dat je kiest voor groentebouillon. Breng extra smaak door de soepgroenten aan te stoven in bijvoorbeeld notenolie.
- Ga je klassiek, stoof dan de groenten aan in boter of nog klassieker: spekvet. Voeg niet zoals bij boontjes wijnazijn toe, maar voeg extra zuur toe met 1 of meerdere eetlepels natuuryoghurt. Of 2 vliegen in 1 klap: zuur + romig door zure room of Griekse yoghurt toe te voegen.
- Volg je een cholesterol verlagend dieet en probeer je zo weinig mogelijk verzadigde vetten en/of zuivelproducten te eten, sluit je dan aan bij de vegetariërs hierboven. Stoof de groenten in plantaardige olie (bijvoorbeeld olijfolie). Voor de zure smaak voeg je naar smaak bijvoorbeeld 1 eetlepel vers geperst citroensap toe. Wil je de soep romiger maken, vervang dan de 100 ml melk met 100 ml cashewnotenmelk: week minstens 10 gram (voor een romig effect 20 tot 40 gram) ongezouten cashewnoten 1 uur in water, spoel, mix in een blendertje minstens 1 minuut met 100 ml water en voeg met de bouillon mee toe aan de soepgroenten.
- Raw food vegetariërs: verwarm water tot 45 graden en maak 1 liter cashewnotenmelk van 45 graden. Zorg ervoor dat komkommer en knoflook warm zijn, voeg naar smaak peper, zout en citroensap toe, pureer alles met een blender in de notenmelk. Breng verder op smaak indien nodig en consumeer onmiddellijk als toch wel ietwat warme soep.
Hoe maak jij je lekkerste komkommersoep?

7x komkommersoep van Jeroen Meus, Pascale Naessens, Sandra Bekkari...
Ingrediënten
- 4 middelgrote biologisch geteelde komkommers ongeschild en fijngehakt (niet biologisch geteelde komkommers schil je best, maar je gooit dan behalve het grotendeels van de schadelijke residu's ook het grootste deel van de voedzame stoffen en vezels weg)
- tijm naar smaak
- 1 fijngesneden ui
- 2 eetlepels boter of plantaardige olie
- 1 teentje knoflook fijngeraspt
- 1 liter groentebouillon
- 100 ml volle melk of notenmelk paleo dus! en dus ook De Voedselzandloper
- rots zout en peper naar smaak
- 1 theelepel wijnazijn of citroensap of yoghurt naar smaak klik hier voor plantaardige paleo yoghurt
Bereiding
- Smelt de boter of verwarm de olie in een soeppot en snijd ondertussen de ui fijn. Voeg toe aan de vetstof, voeg wat tijm toe en laat stoven.
- Snijd ondertussen de komkommers fijn en voeg bij de ui.
- Als alle komkommer is toegevoegd, roer je de groenten om, rasp er de knoflook over en laat even verder stoven tot het aroma vrijkomt (een 5 tal minuten).
- Giet de (groente)bouillon erbij, breng aan de kook en laat met het deksel op de pot 15 minuten sudderen.
- Giet er de (noten)melk bij.
- Voeg er een klein beetje wijnazijn, citroensap of yoghurt aan toe, pureer de komkommers tot soep en breng verder op smaak met peper en zout. Laat nog even doorkoken.
- Garneer de komkommersoep met schijfjes komkommer en groen uit de tuin (bieslook, peterselie, selder of lavas).
gewoon geweldig lekker…….