7 lekkere komkommersoep recepten: klassiek met boter, volledig vegetarisch of goed voor de cholesterol. Koud en snel zonder koken à la Sandra Bekkari, Puur Genieten a la Pascale Naessens of… Makkelijk en beproefd recept van Jeroen Meus.
Wist je dat… Verse komkommer goed is om de huid te verzachten en de wallen onder je ogen te verwijderen? Heb ik geleerd op vakantie in een spa… Die kennis was uiteraard veel te duur betaald, maar nu helemaal gratis voor jou :-)
Over gratis gesproken… Je hoeft de kookboeken van Sandra, Pascale of Jeroen niet te kopen, wanneer je onmiddellijk aan de slag wil gaan… Warm of koud: altijd lekker!
Inhoud
- 1 1. Koude komkommersoep van Sandra Bekkari
- 2 2. Koude komkommersoep met avocado – klaar in 5 minuten
- 3 3. Komkommersoep Pascale Naessens
- 4 5. Komkommersoep van Jeroen Meus
- 5 Recept 6 van 7x komkommersoep van Jeroen Meus, Pascale Naessens, Sandra Bekkari...
- 6 Variaties op bovenstaand komkommersoep recept
- 7 7. Lekkere komkommersoep maken in 15 minuten doe je zo…
- 8 Recept 7: Lekkere komkommersoep maken in 15 minuten doe je zo
Komkommers zijn gezond en laag aan calorieën. Rijk aan kalium, vitamine A, vitamine C en foliumzuur.
Bovendien bevorderen ze de nierfuncties… Of anders gezegd: het is een bekend natuurlijk diureticum.
Laten we beginnen met het makkelijkste recept eerst!
1. Koude komkommersoep van Sandra Bekkari
Een heerlijk fris soepje op basis van komkommer, avocado en ananas.
Heb je weinig zin of weinig tijd om in de keuken te staan?
Wil je toch lekkere, verse, zelfgemaakte gerechten op tafel zetten?
Is het je ook al opgevallen dat Sandra Bekkari vooral veel snijdt maar weinig kookt in haar keuken?
Dat maakt haar wel ontzettend populair!
En het kan nog sneller dan wat Sandra doet!
In onderstaand recept gaan we nog minder snijden dan Sandra…
Sandra gaat immers de komkommer eerst schillen. Wij doen dat niet wegens:
- minder werk
- al het goede zit in de schil,
- inclusief de meeste vezels. Voor voor wie last heeft van constipatie: meer vezels in je soep = minder constipatie in de p… :-) .
En een koude soep: dus inderdaad alweer niets te koken: leuk toch zo “koken” a la Sandra Bekkari :-)
Sandra gebruikt rijstdrink… Ik vind dat rijstdrink veel te duur is voor wat erin zit. En vind je ook niet dat het niet echt lekker smaakt?
Wil je toch plantaardig “koken” zoals Sandra? Maak dan snel zelf noten- of zadenmelk! Door bijvoorbeeld 20 gram cashewnoten met water aan te lengen tot 200 ml en dan 1 minuut mixen in een blendertje à la Magic Bullet. Ik gebruik gewoon een klein blendertje, zodat het mes goed de noten kan malen zonder al teveel vloeistof.
Vind je cashewnoten te duur? Gebruik dan goedkopere groene pompoenzaden. De groene zaadjes geven ook nog eens een extra groene toets aan je koud komkommersoepje.
Sandra’s recept:
- 1 komkommer
- 1 avocado
- 1 limoen (of citroen of zure yoghurt: kwestie van de avocado groen te houden)
- 2 cm schijf verse ananas (of 1 tot 2 schijven uit blik: kwestie van de zure limoensmaak wat te balanceren)
- 1 cm verse gemberwortel (wel schillen)
- 200 ml (zelfgemaakte noten)melk
- peper
- zeezout
- garnering: pepitas (reeds gepelde, groene pompoenpitten) Sandra garneert met mooie ijsblokjes
Sandra’s komkommersmoothie maken:
- Zaadjes uit de komkommer halen en de rest van de komkommer in je blender.
- Alle andere ingrediënten bij in de blender.
- Mixen tot een romig smoothie en klaar is je koude komkommersoep.
- Garneer met pepitas voor extra beet
2. Koude komkommersoep met avocado – klaar in 5 minuten
Zin in ’n fris zomersoepje? Waar je in 5 minuten al van zal genieten? Maak dan deze lekkere, koude komkommersoep: heerlijk romig met avocado.
Komkommergazpacho: doe alle ingrediënten in de keukenrobot, pureer en klaar!
Wat kleur betreft zijn er drie mogelijkheden:
- hoe witter je de soep wil, hoe meer melk of yoghurt je toevoegt.
- wil je een licht groene crème kleur? Voeg dan geen rode ingrediënten toe en laat de avocado-hoeveelheid overheersen.
- wil je een mooie kleur maar wel tomaten toevoegen? Kies dan voor gele tomaten.
- voor een donkerbruin-groene “gazpacho” : voeg je oranje of rode tomaten en een klein, rood pepertje toe.
Wat kruiden betreft voeg je toe wat je bij de hand hebt of naar smaak:
- mix eerst de hoofdingrediënten met een beetje tuinkruiden,
- proef en
- pas dan de smaak aan.
Fijngehakt bieslook is ideaal om deze soep te garneren.
Recept
- 1 avocado, ontpit en geschild
- 1 komkommer, verwijder de zaadjes
- 3 tomaten
- 1 klein pepertje
- 1/8 ui of 1 klein geschild sjalotje
- verse koriander, fijngehakt
- 1 snuifje zeezout
- indien gewenst: yoghurt en/of citroensap en/of melk
Snelle bereiding
- Doe alle ingrediënten in een blender of keukenrobot en mix.
- Proef en voeg indien gewenst koriander en meer peper en zout toe. Proef je graag meer zuur? Voeg dan citroensap of yoghurt toe en pureer verder.
- Garneer deze koude komkommersoep met vers gehakte tuinkruiden of gekuiste garnalen of gerookte zalm.
3. Komkommersoep Pascale Naessens
Het oog wil ook wel wat… En dat is precies wat je van Pascale Naessens kan verwachten in dit koude gazpacho soep recept. Wil je je tafelgasten eens met een leuk hapje verassen? Serveer dan de koude soep in komkommer-glaasjes!
Hoe maak je Pascale’s koude soep in komkommerglaasjes?
- Je snijdt een dikke komkommer in stukken van 6 cm.
- Snijd hier en daar wat schil weg in de lengte, zodat je een ietwat zebra-effect krijgt.
- Hol de zaadjes uit de komkommer maar laat een bodem van 1 cm. Dus eerst met je lepeltje aan de buitenkant meten, dan weet je hoe diep je kan gaan aan de binnenkant.
- Wat je uitholt van 2 dikke komkommers gaat mee in een blender voor koude soep met:
- vruchtvlees van 400 gram tomaten
- 1 rode en 1 groene paprika zonder zaadjes
- 1 knoflookteentje
- 1 stengel van bleekselderij
- 1 grote sjalot (Pascale gebruikt ui maar wij vinden sjalot net iets zoeter en fijner van smaak in koude gerechten)
- peper en zeezout
- naar smaak (5 eetlepels) wijnazijn
- 10 eetlepels extra vierge olijfolie
Blender aanzetten en mixen tot een smeuïge soep. Al dan niet door een zeef duwen en serveren in de komkommer-glaasjes.
Pascale Naessens samengevat:
Ben je op zoek naar iets moois? Iets om naar te kijken en gezellig met vrienden of familie te proeven?
En wil je een slank en gezond lichaam?
Neem dan een kijkje in Pascale’s romantische recepten of doe jezelf of iemand anders 1 van Pascale’s kookboeken cadeau!
Want puur genieten doe je niet alleen!
5. Komkommersoep van Jeroen Meus
Waar de 2 vorige dames uitblinken in vernieuwende, gezonde recepten, gaat Jeroen voor beproefde, klassieke recepten. En toch…
Hij serveert deze keer zijn soep met visballetjes in plaats van gehaktballetjes.
Visballetjes zijn niet weg te denken in de Chinese keuken. Voor Vlaanderen eerder wel een primeur in Jeroen’s kookprogramma Dagelijkse Kost. Zonde van de zalmfilet zou ik zeggen, want wie budget denkt, die weet dat je best niet het duurste stuk vis fijn gaat malen.
Maar we wijken af :-)
Jeroen’s klassiek, warm komkommersoep recept:
- een flinke scheut olijfolie
- 2 ajuinen
- 2 knoflookteentjes
- 2 dikke preistengels
- 5 dikke bleekselderstengels
- 3 grote komkommers
- groentebouillon
- kruidentuiltje (Jeroen gebruikt deze keer verse tijm en laurier)
- zeezout
- peper van de molen
- mosterd of voor meer groene kleur: wasabi
- voor de zure romige toets: zure room (klik hier voor je paleo vegetarische room, waarmee we makkelijke pompoensoep steeds lekker romig maken)
- Giet een flinke scheut olijfolie in een soeppot met dikke bodem. Snijd de geschilde uien fijn en begin aan te stoven.
- Plet de geschilde knoflookteentjes onder een hakmes en voeg toe.
- Snijd de gewassen preistengels in schijfjes en voeg toe. Roer zo nu en dan om zodat alle soepgroenten de warmte zullen voelen en mee kunnen aanstoven in de olijfolie.
- Snijd de gewassen selderstengels in stukken en voeg toe.
- Snijd de komkommers in dikke schijven en… je raad het al: voeg toe.
- Overgiet met groentebouillon tot alle groenten onder staan.
- Voeg een kruidentuiltje toe, kruid met peper en indien de bouillon niet te zout is, voeg je ook al wat zeezout toe.
- Breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen tot alle groenten gegaard zijn.
- Vis het kruidentuiltje uit de pot, voeg een eetlepel mosterd of wasabi toe en pureer je komkommersoep. Proef, voeg naar smaak meer zeezout, mosterd of wasabi toe en mix nog even snel door elkaar met de staafmixer.
Recept 6 van 7x komkommersoep van Jeroen Meus, Pascale Naessens, Sandra Bekkari...
Ingrediënten
- 4 middelgrote biologisch geteelde komkommers ongeschild en fijngehakt (niet biologisch geteelde komkommers schil je best, maar je gooit dan behalve het grotendeels van de schadelijke residu's ook het grootste deel van de voedzame stoffen en vezels weg)
- tijm naar smaak
- 1 fijngesneden ui
- 2 eetlepels boter of plantaardige olie
- 1 teentje knoflook fijngeraspt
- 1 liter groentebouillon
- 100 ml volle melk of notenmelk paleo dus! en dus ook De Voedselzandloper
- rots zout en peper naar smaak
- 1 theelepel wijnazijn of citroensap of yoghurt naar smaak klik hier voor plantaardige paleo yoghurt
Bereiding
- Smelt de boter of verwarm de olie in een soeppot en snijd ondertussen de ui fijn. Voeg toe aan de vetstof, voeg wat tijm toe en laat stoven.
- Snijd ondertussen de komkommers fijn en voeg bij de ui.
- Als alle komkommer is toegevoegd, roer je de groenten om, rasp er de knoflook over en laat even verder stoven tot het aroma vrijkomt (een 5 tal minuten).
- Giet de (groente)bouillon erbij, breng aan de kook en laat met het deksel op de pot 15 minuten sudderen.
- Giet er de (noten)melk bij.
- Voeg er een klein beetje wijnazijn, citroensap of yoghurt aan toe, pureer de komkommers tot soep en breng verder op smaak met peper en zout. Laat nog even doorkoken.
- Garneer de komkommersoep met schijfjes komkommer en groen uit de tuin (bieslook, peterselie, selder of lavas).
Variaties op bovenstaand komkommersoep recept
- Groentesoepen zijn natuurlijk ideaal voor vegetariërs. Zorg er uiteraard voor dat je kiest voor groentebouillon. Breng extra smaak door de soepgroenten aan te stoven in bijvoorbeeld notenolie.
- Ga je klassiek, stoof dan de groenten aan in boter of nog klassieker: spekvet. Voeg niet zoals bij boontjes wijnazijn toe, maar voeg extra zuur toe met 1 of meerdere eetlepels natuuryoghurt. Of 2 vliegen in 1 klap: zuur + romig door zure room of Griekse yoghurt toe te voegen.
- Volg je een cholesterol verlagend dieet en probeer je zo weinig mogelijk verzadigde vetten en/of zuivelproducten te eten, sluit je dan aan bij de vegetariërs hierboven. Stoof de groenten in plantaardige olie (bijvoorbeeld olijfolie). Voor de zure smaak voeg je naar smaak bijvoorbeeld 1 eetlepel vers geperst citroensap toe. Wil je de soep romiger maken, vervang dan de 100 ml melk met 100 ml cashewnotenmelk: week minstens 10 gram (voor een romig effect 20 tot 40 gram) ongezouten cashewnoten 1 uur in water, spoel, mix in een blendertje minstens 1 minuut met 100 ml water en voeg met de bouillon mee toe aan de soepgroenten.
- Raw food vegetariërs: verwarm water tot 45 graden en maak 1 liter cashewnotenmelk van 45 graden. Zorg ervoor dat komkommer en knoflook warm zijn, voeg naar smaak peper, zout en citroensap toe, pureer alles met een blender in de notenmelk. Breng verder op smaak indien nodig en consumeer onmiddellijk als toch wel ietwat warme soep.
Hoe maak jij je lekkerste komkommersoep?
7. Lekkere komkommersoep maken in 15 minuten doe je zo…
Op zoek naar lekkere, snelle komkommersoep? Ga dan dit goedkope recept maken zodat je na een kwartiertje al deze lekkere zomersoep in kommen zal uitgieten.
In juli wanneer de komkommer-oogst volop aan de gang is, zijn komkommers meteen ook het goedkoopst. Dus ideaal om er snel en goedkoop: een drankje, tussendoortje of voorgerecht mee te maken.
Hoe snel komkommersoep maken
Bovenstaande recepten tone dat je komkommers niet hoeft te koken om er soep mee te maken. Deze koude komkommersoep bijvoorbeeld is ideaal wanneer je geen zin hebt om op een hete dag in je keuken te staan en niet echt veel honger hebt.
In onderstaand recept gaan we voor extra smaak wat prei koken in groentebouillon. Om deze stap over te slaan vertrek je gewoon van een uiterst smaakvolle groentebouillon.
Voor wie wil afvallen, of wie een koolhydraatarm of eiwitrijk dieet volgt, wordt onderstaande soep al gauw een snel bijgerecht bij bijvoorbeeld een stuk (gebakken) vis – zoals bijvoorbeeld 1 van deze 5 zalm recepten van Pascale Naessens. Nog wat gemengde sla erbij en je maaltijd is klaar!
Recept 7: Lekkere komkommersoep maken in 15 minuten doe je zo
Ingrediënten
- 500 ml groentebouillon
- 500 ml volle melk
- 6 kleine komkommers dus nog niet boordevol volwassen pitten, anders moet je de pitten verwijderen
- 3 dunne stengels prei
- naar smaak 1 eetlepel vers geperst citroen- of limoensap
- indien je een onbespoten limoen of citroen gebruikt: 1 theelepel zeste
- naar smaak 1 theelepel zwarte peper van de molen
- naar smaak 1 theelepel rotszout of zeezout
- naar smaak en wens: enkele kappertjes maximaal 1 eetlepel: gebruik dan minder zout wegens kappertjes zijn ingelegd in zout
Voor de garnering en textuur
- naar wens 1 eetlepel per persoon Griekse yoghurt of crème fraîche
- 3 eetlepels gehakte verse dille
- 2 eetlepels fijngehakte bieslook
Bereiding
- Snijd de prei in ringetjes en kook een 10tal minuten in de groentebouillon.
- Snijd ondertussen de komkommers in stukjes en de tuinkruiden fijn. Rasp eventueel wat zeste van citroen of limoen.
- (Wie geen blender heeft, pureert met de staafmixer in de pot waarin de prei werd gekookt.) Doe de komkommers, melk, gekookte prei en bouillon in een blender, voeg wat peper, zout (kappertjes) en citroenzuur (en indien gewenst ook wat zeste) toe en pureer zo fijn mogelijk. Proef en pas de smaak aan naar wens.
- Roer er de fijngehakte dille en bieslook door (of pureer even snel, uiteraard heb je dan minder beet) en laat afkoelen in de ijskast.
- Serveer je komkommersoep koud met een dot vette yoghurt of crème fraîche en geniet!
Ria zegt
Heel lekker
Nadia Labaere zegt
gewoon geweldig lekker…….